12.9 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguCoherence (2013)- Paralel Evren / Film Analizi

Coherence (2013)- Paralel Evren / Film Analizi

Türkçeye Paralel Evren olarak çevrilen Coherence adlı film zamansal kırılmalar sonucu oluşan farklı gerçekliklerin konu alındığı beyin yakıcı bir bilimkurgu filmi. Düşük bütçeli bir film olmasına karşılık paralel evrenler konusunda en dikkat çekici ve en mükemmel yapımlardan bir tanesi. Filmin sonu gerçekten zorlayıcı ve konuşulmaya değer. Filmdeki konu bütünlüğü filmin sonuna kadar hiç kopmuyor.

Finali anlayabilmek için filmdeki konuşmaları doğru algılayabilmek ve parçaları doğru birleştirmek gerekiyor. Eğer paralel evren konulu filmleri seviyorsanız beyni yaktırma potansiyeli çok yüksek olan bu filmi listenizin en başlarına eklemenizi tavsiye ederim. Bu videoda doğrudan filmde neler olduğu sorusuna ve filmin muhteşem finaline odaklanalım.

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Emili’nin telefonu neden kırıldı?

Filmin başında Emily’nin telefonunun kırılması kuyruklu yıldızın geçmeye başlamasının bir etkisi. Kuyruklu yıldız muhtemelen içerdiği radyasyondan dolayı bu tarz fiziksel etkiler yapabiliyor. İleride bir başka karakter olan Huge’ün telefon ekranının kırıldığını göreceğiz.

Filmin başındaki herkes aynı evden mi?

Hayır; filmin başında gördüğümüz bu 8 kişinin hepsi aslında aynı evden değil. Filmin en ince noktalarından birisi de bu… Henüz filmin başında karakterlerin geçmişleri hakkında farklılıklar olduğunu görmekteyiz. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Mike, Lori’nin yoğa öğrettiğini düşünmektedir ama Lori bunun doğru olmadığını belirtir.

Mike 4 yıl boyunca bir televizyon şovunda oynadığını söyler. Lori ise bu televizyon programı seyretmesine rağmen Mike’ı hatırlamaz. Aksine hayranı olduğu televizyon şovundaki karakterin Mike olmadığını düşünmektedir.

Coherence – Paralel Evren (2013)

Mike oyuncu olduğunu söylediğinde Kevin ve Amir’in güldüğünü görüyoruz. Mike bunu söylerken çok ciddi olsa da onlar onun bu sözlerini ciddiye almıyorlar. Mike’ın bir televizyon şovunda başrol olduğunu Huge, Beth ve Emily tasdik etmektedir. Emily bunu tasdik ettiğinde Lori’nin buna nasıl şaşırdığına dikkat edelim.

Lee’nin bir kız kardeşi olduğunu hiç kimse hatırlamıyor. Ancak masanın üzerinde onun kız kardeşinin resmini görüyoruz. Lee ve Mike’ın evli olduğunu düşünürsek onun kız kardeşini hatırlayan tek kişinin Mike olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç olarak bu konuşmayı filmin tamamını düşünerek değerlendirdiğimizde;

masada gördüğümüz bu sekiz kişinin hayatları bazı noktalarda kesişse de hepsinin aynı evden ya da evrenden olmadığını; masadaki kişilerin eve girmeden önce evin yakınlarındaki karanlık bölgeden geçtiğini ve bu nedenle farklı evlere geldiklerini söyleyebiliriz. Dikkat ederseniz Emiliy’nin telefonu henüz eve girmeden kırılıyor ki bu da kuyruklu yıldızın etkisinin başladığını göstermektedir.

Aslında dikkatli izleyiciler henüz yemek masasına geçilmeden önce farklı evlere ait görüntüleri seyrettiğimizi anlayabilirler. Tüm paralel evlerde aynı konuşmalar geçtiği için konuşmalar arasında mantıksal boşluklar meydana gelmiyor ama görüntülerin farklı olduğu görülebiliyor.

Örneğin bu gerçeklikte Lee salataya zeytinyağı dökerken kocası Mike hiçbir şey yapmadan onu izlemekte ve salata hakkında yorum yapmaktadır. Ancak bir saniye sonraki görüntüde Mike’ın ekmek kestiğini görmekteyiz. Hemen ardından gelen görüntüde Mike’ın ekmeği kesmediği ekmeğin duruş açısının çok farklı olduğunu ayrıca zeytinyağının da ekmeğin hemen yanında durduğunu görürüz.  

Coherence – Paralel Evren (2013)

Emily mutfağa girerken zeytinyağı ekmeğin yanından tekrar kaybolur ve ekmekler de henüz kesilmemiştir. Emily, Lee ile kucaklaşırken zeytinyağı geri gelir ve aslında mutfak mermerinin diğer tarafında olan Beth bir anda diğer tarafa geçer.

Kevin ve Huge eve geldiklerinde; Kevin öncelikle Emiliy’e sarılır. Bu sırada Emiliy’nin sol elinde yiyecek bir şeyler vardır. Ancak diğer görüntüde Kevin, Mike ve Lee ile selamlaştıktan sonra Emliy ile kucaklaşmaktadır. Bu sırada Emily’nin sol elinde yiyecek yoktur.

Amir ve Lori’nin eve girdiği sahnede de oldukça büyük farklılıkların yer aldığını görürüz. Örneğin bu görüntüde onları Mike karşılar. Ancak bir sonraki görüntüde onları karşılayan kişiler birden bire değişir. Bu kez onları Lee ve Beth karşılamaktadır. Hatta bir anlığına bile olsa Amir’ın hemen yanında Huge’ün yer aldığını görürüz ki diğer görüntülerde Huge yoktu.

Dolayısıyla bize aynı gibi gelen bu görüntülerin aslında pek çok farklı gerçekliğe ait olan farklı evler olduğunu anlıyoruz. Farkında olmasak da farklı gerçeklikleri seyretmeye çoktan başladık bile.

Bu durumda filmde birbirine paralel iki gerçeklik mi var?

Brian’nın ders notlarını okuduktan sonra karakterlerimiz öncelikle birbirine paralel 2 gerçeklik olduğunu düşünürler… Kutu açıldığında her gerçeklik kendi sonuçlarıyla var olmaya devam eder ki bu filmdeki kutunun ev olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kahramanlarımız yavaş yavaş ikiden fazla evren ya da ev olduğunu anlamaya başlarlar. Huge, yazdığı notu evden hiç çıkarmadığını söyler. Bu durumda bu notları yazan ve getiren başları da olmalıdır.  Mike doğru soruyu sorar… Bu sorunun cevabına az sonra yine kendileri ulaşacaktır.  Bu sahnede 8 kişiyi, 3 farklı zarın 6’şar rakamını ve 3 farklı renkteki lazeri hesaba katarak çıkardıkları olasılık hesaplamasında toplam 5 milyon 38 bin 848 değişken olduğu ortaya çıkar. Yani değişkenleri hesaba kattığımızda toplam olası evren ve ev sayısı işte budur.

Emily burada not defterine baktığında öncelikle yazının yeşil olduğunu görür. Halbuki Emily ilk notları kırmızı kalemle almıştı… Daha sonra gördüğü bu sayıların ilk yazdığından farklı olduğunu anlar ve herkese tek tek hatırladığı rakamları sorar. Aldığı cevaplardan Beth ve Lee hariç kendisi de dahil olmak üzere herkesin bulundukları eve başka gerçekliklerden geldiğini anlar.

Kutulardan farklı eşyaların çıkma nedeni kutuların her birisinin farklı bir gerçekliğe ait olması… Kutulara her gerçeklikte rastgele bir nesne koyuyorlar. Bu yüzden kutuların içerisinden aynı nesne çıkmamasının nedeni budur aynen resimlerin arkasındaki rakamlar gibi.

Coherence – Paralel Evren (2013)

Evrenler arası geçiş ve iletişim tam olarak nasıl sağlanıyor?

Farklı evrenlere geçişi sağlayan yer Emiliy’nin bahsettiği en karanlık noktadır. Oradan geçtikten sonra milyonlarca farklı alternatiften birisine rastgele geçiş sağlanmaktadır ve kim olursa olsun ayrıldığı eve tekrar dönme olasılığı beş milyonda birle ifade edilebilecek kadar azdır.

Aslında evrenler doğrudan birbirini etkilemiyor; ancak deneyde anlatıldığı gibi karakterlerimiz evden dışarıya çıkarak diğer eve ulaşmaya çalıştıklarında bu iletişimi başlatmış oldular. Eğer Brian’ın söylediği gibi kuyruklu yıldız geçene kadar evde otursalardı hiçbir şey olmayacaktı. Final sahnesinde konuşacağımız gibi Emily karakterlerin dışarıya çıkmadığı bir alternatif ev bulacak ve bu evde herkesin mutlu olduğunu hiçbir sorun yaşanmadığını göreceğiz.

Coherence (2013)- Paralel Evren film analizinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img