Atiye Dizisi 1. sezon İnceleme ve Son Teorisi

Bu yazı dizisinde Netflix’te yayınlanan ve ülkemiz dizi standartlarını yukarılara çeken Atiye’nin finalinde neler yaşandığını, dizinin gizemlerini ve 2. sezon teorilerini konuşalım. Yazı baştan sona kadar spoiler içeriyor.

Atiye’nin Bazı Ünlü Dizi ve Filmlerle Olan Benzerlikleri

Atiye’nin finalinde Cansu’nun ağzından şunları duyuyoruz: “Hepimiz ilahi planın parçalarıyız. Hepimiz birbirimizin devamıyız.” Bu cümlelerde vurgulanan felsefe ünlü Alman dizisi Dark’ta ve Bulut Atlası filminde detaylıca işleniyor. Bulut Atlası’nda reenkarnasyon ve hayatlarımızın beşikten mezara kadar birbirine bağlı olduğu anlatılıyor. Cansu’nun sözleri ve filmde duyduğumuz şu sözler bağlamsal olarak birbiriyle tamamen aynı. “Hayatlarımız sadece bizim değildir. Ana rahminden mezara kadar başkalarına bağlıyız…(Sonmi-351)” Aynı filmde farklı zamanlarda hatta farklı asırlarda yaşayan ve birbiriyle bağlantısı bulunan insanların bedenlerinde bir doğum lekesi olduğu görülüyor. Bu leke bir kuyruklu yıldızla sembolleştirilmiş.

Aynı durum Atiye’de de bulunuyor. Atiye’de onun annesinde, annesinin annesinde yani Zühre’de ve Atiye’nin annesinin küçükken ölen kız kardeşi Seher’de de aynı leke bulunuyor. Atiye’de yer alan reenkarnasyon göndermelerine biraz sonra değinmeyi düşünüyorum. Dark dizisini seyredenler zaten Cansu’nun “Hepimiz ilahi bir planın parçalarıyız” sözünün Noah ya da başkalarının ağzından sık sık duyulduğunu hatırlayacaktır. Diğer taraftan Erhan’ın babasının mektubunda zamanın doğrusal olmadığını geçmiş ve geleceğin iç içe geçtiğini söylemesi zaten Dark dizisinin en temel kurgusal felsefesini oluşturuyor. Atiye dizisi bu felsefeyi yani zamanın doğrusal olmadığı felsefesini 2. sezonda doğrudan işleyecek gibi görülüyor. Atiye ve Dark dizisi arasında çok önemli bir benzerlik daha bulunuyor. Buna Zühre’yi anlatacağım bölümde değinmeyi düşünüyorum.

Atiye dizisinde Dark ve Bulut Atlası dışında üçüncü bir yapıma daha atıf bulunuyor. Ancak bu film bu ikisi kadar bilinen bir yapım değil. Bahsettiğim bu film 2004 yapımı Kelebek Etkisi. Kelebek Etkisi ve Atiye benzerliğine ilerleyen dakikalarda değinmeyi düşünüyorum. Atiye’nin bu yapımlara senaryo bağlamında benzerlik taşıması özellikle finalde o birkaç dakika yaşananları daha iyi anlamamızı sağlayacak.

Atiye Dizisi ve Reenkarnasyon

Dizide yaşlı bir kadın olarak görülen Zühre karakteri Nemrut’ta milattan önce yaşamış bazı karakterden hem de onları tanıyormuş gibi bahsediyor. Aslında Zühre Atiye’nin anneannesi. Onun köyde yaşayan birçok insana şifa dağıttığını biliyoruz. Onlar Nemrut’a geldikleri zaman onu hala tanıyanların Zühre’ye nasıl saygı ve ilgi gösterdiklerine şahit oluyoruz. Onun olağanüstü yeteneklere sahip olduğunu zaten pek çok sahnede görmüştük. Sonuç olarak Zühre bedensel olarak şu an karşımızda dursa da onun daha önceden çok farklı hayatları yaşayan birisi olduğu anlaşılıyor. Aynı şekilde Atiye’ye sık sık görülen ve alnında yıldız işareti bulunan kız da öyle. O kızın Atiye’nin annesinin küçükken ölen kız kardeşi olduğunu öğreniyoruz ancak Zühre onun Kapadokya Prensesi olduğunu söylüyor. Yani Atiye’ye sık sık görülen ve ona adeta rehberlik yapan bu kız geçmişte yaşayan bir prensesti ve reenkarnasyon yoluyla Atiye’nin annesinin kız kardeşi olarak dünyaya tekrar gelmişti.

Bu özellik anlaşıldığı kadarıyla tüm aile bireylerinde bulunuyor. Zühre geçmişte yaşamış ve Nemrutlar dönemini bile görmüş birisiydi. Yıldız işaretli küçük kız yani Atiye’nin kız kardeşi bir prensesti. Onlarda bulunan bu özelliğin hem Atiye hem de annesinde de bulunduğunu söyleyebiliriz. Annesi Atiye’ye dokunduğu anda onun cinayet işlemediğini görmüştü. Yani onda da doğaüstü bazı yetenekler bulunuyor. Onun bu sahnede gökyüzünde bulunan parlak yıldıza endişeyle baktığını görüyoruz. Hemen ardından kötü olayların gerçekleşeceğini söylüyor. Hatırlarsanız Erhan aynı yıldıza bakmış ve eski bir inanışa göre bu yıldızın felaketlerin habercisi olduğunu söylemişti. Yani Atiye’nin annesi Serap yıldızların ne anlama geldiğini biliyor bu eski inanıştan haberdar birisi. O aynı zamanda üzerinde yıldız lekesi de taşıyor. Yani o da büyük olasılıkla geçmişte yaşamış birisinin ruhunu taşıyor. Ancak o bu durumu kabullenmek istemiyor ve bununla yüzleşmekten bilinçli olarak kaçıyor.

Sen Kimsin Atiye?

Atiye dizi boyunca “Sen kimsin?” sorusuna birkaç defa muhatap oluyor. Onun aslında net olarak kim olduğunu muhtemelen önümüzdeki sezonda göreceğiz. Şu an için tek söylenebilecek şey reenkarnasyon yoluyla Atiye’nin bedeninde yaşayan birisi olduğu gerçeği. Atiye’nin ilk kez mağarada gördüğü ve sonrasında Atiye’nin kaldığı odada ortaya çıkan bu kişi Atiye’ye şöyle söylüyor: “Mümkün senin rızandır Atiye”… Aslında bu sözler istediğin her şey dileğin her şeyi gerçekleşebilir, demektir. Hatırlarsanız Atiye Cansu’nun öldüğünü ve geri gelemeyeceğini söylemişti. Ancak bu kişi Atiye’nin sadece dilemesiyle bunu değiştirebileceğini ifade ediyor.

Cansu diğer tarafa geçtikten sonra Atiye’nin gerçekten kim olduğu konusunda aydınlanmış gibi konuşuyordu. Cansu, Atiye’ye bir hediye verildiğini ve onun istediği her şeyi yapabileceğini belirtiyor. Tüm bunları birleştirdiğimizde onun geçmişte yaşayan ve kendisine zamanı resetleme gücü de dahil olmak üzere pek çok olağanüstü yetenek verilen birisi olduğu anlaşılıyor. Atiye insanlara dokunduğu zaman onların geçmişleri görebiliyor. Susma yemini yapan adama dokunduğu zaman onun geçmişte yaşadıklarını görmüştü. Evet, finalde Atiye sadece dilemesiyle zamanı resetledi ve her şeyi tekrar başlattı.

Karanlık Taraf

Diğer taraftan Atiye’nin farkında olan karanlık bir taraf da bulunuyor. Serdar, gözünü kırpmadan cinayet işleyebilecek kadar karanlık ruhlu, pek çok dil konuşabilecek kadar eğitimli ve aynı bilinmeyen güçlerden emir alan gizemli birisi. Ancak onun da bir kukla olduğunu aynen kendi elemanları olan Akrep veya Hannah gibi başkaları için çalışan bir figür olduğunu unutmamak gerekiyor. Karanlık tarafın temsilcisi Serdar Atiye’nin potansiyelinin farkında ve onu çocukluğundan beri izliyor. Dizi bu yönden de Dark dizisiyle benzerlik taşıyor. Orada da karanlık tarafı temsil eden ve onlarla aynen Zühre veya Nazım gibi mücadele edenlerin varlığına şahit olmuştuk.

Sonuç olarak Atiye geçmişte yaşayan gizemli ve çok güçlü birisinin ruhunu taşıyor ayrıca tüm dengeleri değiştirebilecek bir gücün sahibi…

Buraya kadar söylediklerim diziden yapabileceğimiz çıkarımlar. Bir sonraki yazıda Atiye’nin kim olduğuna dair bir teoriden bahsetmek istiyorum.

Atiye dizi incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.