15.4 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguChariot- Uyanış Film Çözümü

Chariot- Uyanış Film Çözümü

Sıra dışı filmlerin aranan oyuncularından John Malkovich ve benim özellikle Alita: Savaş Meleği (2019) filmiyle tanıdığım Rosa Salazar’ın rol aldığı Chariot- Uyanış (2022), gizem ve bilimkurgu etiketlerine sahip bir film. Genç karakter Harrison Hardy uyku bozukluğundan muzdariptir. Kısa ömrünün tüm gecelerinde beş bininci kez aynı rüyayı görüyor. Hikaye çok önemsiz ama içinde gizemli bir nüans vardır: Tavan arasından kırmızı bir ip sarkmaktadır. Harrison, bu sorunun çözümü için ünlü uyku doktoru Karn’a (John Malkovich) başvurmaya karar verir.

Chariot- Uyanış, gizem meraklılarınınbeğenebileceği türde bir film olmuş. Oldukça yavaş ilerlemesi ve bazı detayları yakalamak için oldukça dikkat gerekmesi filmin eksi yönleri arasında yer alıyor. Filme biraz heyecan ve aksiyon eklenseydi seyri zevki daha yüksek bir yapım olabilirdi.

Şimdi de finalle alakalı spoiler içeren düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Chariot- Uyanış final anlatımı

Film sona erince en dikkatli izleyicilerin bile aklına belli başlı sorular gelebilir. Örneğin; Maria nereye kayboldu, Harrison’a ne olacak, şirketin yöneticisi kimdi, büyücü kadının bıraktığı kitap ne anlama geliyor vs. vs.

Öncelikle Dr. Karn bu reenkarnasyon şirketinin yöneticisi olmadığını, belli sorunlar oluştuğunda bunları düzeltmesi için arandığını bizzat kendisi söylüyor ve ekliyor: “Bunları kim yaptı bilmiyorum…” Yani film şirketin kimler tarafından kurulduğu noktasında net bir yanıt vermiyor.

Ancak, filmin en başında bölüm birde (Reenkarnasyon İstasyonu) 1840’a gidilmesi ve bu kadar uzak bir zaman seçilmesi bence önemli bir ipucu. Bu tarihin bizlere verdiği ipuçları şunlar: Böyle bir makinenin ya da istasyonun yapılabileceği teknolojinin olmadığı bir zamandayız. Bu durumda orada görülen adam ya gelecekten gelmiş olacak ya da uzaylıların dünyada kullandığı bir teknolojiden söz edeceğiz. Makinenin ya da o teknolojinin zaman yolculuğuna imkan verdiğine dair elimizde hiçbir veri yok. Zaten doktorun söylediği üzere “Yaşarsınız, ölürsünüz; yaşarsınız, ölürsünüz…” Bunlar hep geleceğe yönelik ifadeler, geçmişle ilgili herhangi bir anlatı yok.

Bu durumda bu teknolojiyi muhtemelen 1800’lerden beri kullanılan ve uzaylıların deneysel bir çalışması gibi düşünebiliriz.

İkinci olarak bu sistem yüzyıllardır devam ediyorsa, sistemdeki sorunları düzelten Dr. Karn’da yüzyıllardır yaşayan birisi olabilir. Belki de ilk seçilen kişi bu adamdı. Yani filmin başında odun kıran ve uzakta gördüğü istasyona doğru gittikten sonra evinde ölü olarak yatan adam bu doktordu. Bu durumda o seçilmiş birisi oluyor.

Onun daha sonra şirkette Rory Calhoun’u tehdit edebilecek kadar ileri gidebilmesi doktorun sadece bir sorun kontrolcüsü olmanın ötesinde yetkileri olduğunu gösteriyor. Ayrıca oraya Rory’un resmen birebir aynısı olan bir kopyasını getirmiş. “Sen kabul etmezsen yerini alacak kişi hazır” tehdidi… Bu kopya şirketin elindeki teknolojinin ne kadar ileri olduğunu ve muhtemelen de dünya dışı bir teknoloji olduğunu gösteriyor. Filmde yaşanılan zamanda öyle bir teknolojinin olmadığı açık.

Bence senaryonun en güzel ve ilgi çekici noktası Harrison’un kaldığı gizemli ve tarihî bir görüntüsü bulunan otel The Lafayette. Maria’nın ifadelerinden anladığımız kadarıyla o kitabı bırakan kişi çok güçlü bir büyücüymüş. Lauren, Harrison’a silah çektiği sahnede “Buraya giremiyorlar, o yüzden içerisinde birisine ihtiyaçları var” demişti. O gizemli büyücü bu oteli reenkarnasyon şirketi elemanlarının giremeyeceği bir büyü ile koruma altına almıştı. Bir sahnede tam iki maskeli kişinin otele dışarıdan bakmasının anlamı buydu. İçeriye giremiyorlar. Otelde görülen tuhaf insanlar muhtemelen şirketin otele girme çabalarının sonucu oluşmuş deney atıklarıydı. Şirket bir şekilde içeriye girerek o büyüyü etkisiz hale getirmeye çalışıyordu. Lauren’in bir parçasının silah çekmeye çalışırken diğerinin onu durdurmaya yeltenmesinin bir anlamı buydu. Onun erkek tarafının zaten şirkete çalıştığını göreceğiz.

Harrison’a silah çeken kadın tarafıydı; çünkü oteli korumaya çalışıyordu. Erkek tarafı onu öldürmek değil yakalamak istiyordu. En sonda Harrison’a “Kaç, kaç…” diye bağıran kadın tarafıydı. Bu arada onun bilmeceyi hatırladığını da görüyoruz. Bu da onun daha önce bir şekilde doktorun elinden geçtiği tezini doğruluyor.

Maria’ya gelirsek o Harrison’ın geçmiş yaşamında tanıştığı ve sevdiği birisiydi. Bu arada yaşlarına bakarsak her ikisi de genç. Bu durumda her ikisinin de önceki yaşamlarında tanıştığını düşünebiliriz. Yani olay sadece Harrison’un reenkarnason geçirmesi değil. Maria da reenkarnasyon geçişmişti. Bu ikisi önceki yaşamlarında tanışıyordu. Ancak anladığımız kadarıyla “fotoğraflar” yani anıları silindiğinden ötürü geçmişi hatırlayamıyorlar. Sadece bir şeyler hissediyorlar. Doktorun finalde Harrison’un beynine girerek fotoğrafları yakması, onun geçmişi unutması anlamına geliyor.

Otele dönersek doktor, Harrison’u kullanarak otele girebileceklerini ve orayı kurtarılmış bölge olmaktan çıkarabileceklerini fark ediyor. Hazır olduğunda ona uygulayacağı hipnoz sayesinde onu kontrol edebilecek bir ajan gibi kullanabilecekti. Ancak Maria bunun önünde bir engeldi. Maria, Harrison’un geçmişiyle bağ kurmasını sağlıyordu ve rüyası her gün bir adım öteye geçiyordu.

Bu noktada doktor, Maria’dan kurtulmaları gerektiği sonucuna vardı. Ona sahte bir film teklifi iletti ve otelden çıkmasını sağladı. Bunu yaptıktan sonra Maria’yı muhtemelen bir yere hapsettiler. Onu öldürmedikleri anlaşılıyor, çünkü Harrison’la olan bağı devam ediyor: “Bana yardım et”

Bu arada Maria muhtemelen büyü işleri ile uğraştığından ötürü Harrison’a hâlâ ulaşabiliyor ve telefon örneğinde olduğu gibi onun hipnoza girmesini engellemeye çabalıyordu. Telefonu çaldıran kişi Maria’ydı. Doktora engel olmak istiyordu ve bunu bir süre için başardı.

Finale geldiğimizde Harrison yakayı ele verdi ve anıları temizlendi. Ancak ilginç bir şekilde Maria’nın fotoğrafının tam olarak yanmadığı görülüyor. Buradan hareketle şöyle düşünmemiz mümkün. Finalde görülen ve birbirine bakan çiftlerden birisi Harrison, diğeri Maria. Harrison reenkarnasyonuna bu kez bir kadın bedeninde devam ediyor. İkisi yine bir şekilde yakınlaşacak ve sistemde yine bir arıza meydana gelecek…

Son Eklenenler

En Popüler

Netflix’in Monster Filmi | Konusu ve Detaylar

0
Rako Prijanto'nun yönettiği, Endonezya yapımı korku ve gerilim filmi Monster, bir "canavar" tarafından kaçırılan Alana ve Rabin isimli iki çocuğun hikayesini aktarıyor. Alana ve...

Gizem Filmi The Fare Final Anlatımı

0
The Fare, D.C. Hamilton tarafından yönetilen 2018 yapımı psikolojik gizem filmi. Hikayemizin kahramanı bir tür zamansal döngüye hapsolmuş bir taksi şoförü. Harris adındaki bu...

Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık | Ceasar’ın Anısına

0
Wes Ball'ın yönettiği; aksiyon, bilimkurgu ve macera etiketlerine sahip Kingdom of the Planet of the Apes- Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık yeni bir üçlemenin ilk...

Challengers | Böyle Olur Zendaya’nın Rekabet’i

0
Luca Guadagnino'nun yönettiği romantik ve spor etiketlerine sahip Challengers'da Zendaya, gençlik yıllarından itibaren tanıdığı tenisçi arkadaşları Art (Mike Faist) ve Patrick (Josh O'Connor) ile...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img