Zeytin Ağacı (Another Self- 2022) bizlere bir yaz dizisinden fazlasını sunuyor. Ada, Leyla ve Sevgi adındaki üç yakın arkadaş Ayvalık’a doğru biraz zoraki bir yolculuğa çıkar. En başta onlar farkında olmasa da bu yolculuk onları dizinin jargonuyla söylersem aile kökleriyle ve geçmişleriyle yüzleştiriyor. Her birisi bir başka kendisiyle yüzleşiyor ki zaten dizinin İngilizce adı buna atıf yapıyor: Another Self. Bunu Türkçeye bir başka ben, bir başka öz gibi çevirebiliriz. Bence dizinin Türkçe adı da bu olmalıydı. İçeriği iyi yansıtan çok güzel bir isim olmuş.
Orijinal Adı: Zeytin Ağacı (Another Self)
Tür: Drama, romantik
Yönetmen: Burcu Alptekin
Ülke: Türkiye
Türkiye Gösterim Tarihi: 28 Haziran 2022
Oyuncular: Tuba Büyüküstün, Seda Bakan, Boncuk Yilmaz, Murat Boz, Füsun Demirel, Riza Kocaoglu
Bölüm sayısı: 8 (ilk sezon)
Süre: 50 dk (ortalama)
IMDB: 5,4
25. Kare puanı: 6,1
Zeytin ağacı üzerine
Zeytin ağacı figürüne mitoloji ve dinî kaynaklarda sıkça rastlanır. Örneğin Antik Yunan’da Tanrı Zeus’a en değerli hediye tanrıça Athena tarafından sunulmuştur ve bu bir zeytin ağacıdır (Karakterlerin yolculuğu Athena tapınağından başlıyor). Eski Yunan ve Roma’da zeytin ağacının altında doğmak kutsal bir aileden gelmenin işareti olarak kabul edilir; zira Zeus’un çocukları Artemis ve Apollon zeytin ağacının altında doğmuştur. Ayrıca zeytin dalı barışın sembolü olarak kabul edilir. Spoiler olmaması için karakter adı vermiyorum; ancak dizideki bazı zıt karakterlerin zeytin ağacının altında bir tür barış yaptığını kaçırmayın.
Dizinin felsefesi
Zeytin Ağacı dizisi, bir taraftan hem aile hem de bireysel dramları anlatırken diğer taraftan da bunların geçmişle olan bağını ortaya koyuyor. Zeytin ağacının dalları bir bireyse, ağacın kökenleri insanın geçmişidir. Bireysel geçmişi değil; aile kökenlerini kastediyorum. Onları söküp atamıyoruz, bir yönden onlarsız var da olamıyoruz. Yahya Kemal bu yüzden “Kökü mazide olan atiyim”der. Dizi işte bu felsefeyi işliyor. Karakterlerin kökleri mazide olan atîler olduğuna vurgu yapıyor.
Kökteki yani geçmişteki arızlar ya da hastalıklar tedavi edilmezse ağaç meyve vermez ya da kurur. İşte Fırat Tanış’ın karakteri Zaman’ın özelliği bu. Zaman, şahısların geçmişlerini görme ve onlarla bağ kurma yeteneğine sahip birisi. Ancak Zaman, bir cerrah olan Ada’nın öğrendiği deneysel çalışmalara dayanan bilimlerin sıkı sıkıya bağlı olduğu yöntemleri izlemiyor. Onları inkâr etmiyor ve tanıyor; ancak sonuca tedaviye biraz daha mistik yollardan gitmeyi benimsiyor. Onların nedenlerini anlamaya çalışıyor. Bu biraz da psikanalize bağlı bir düşünce tarzı. Zaten dizinin bir yerinde Freud’a atıf yapıldığını görüyoruz. Zaman, el attığı karakterleri “tedaviye” almadan önce bir yoldan geçirir. Bu yol geçmiş ve şu an arasındaki bir bağdır. İyileşme yolunda ilk adımdır.
Sonra bu tedavi sırasında köklerde bulunan hastalıklar kendisini göstermeye başlar. Bu bir hastanın doktor karşısında şikâyetlerini sıralaması gibidir. Hastalıklar kendisini göstermeye başlar. Zaman’sa bunları okur ve tahminlerde bulunur. Aynen bir doktor gibi bazen köklerde tespit ettiği sorunların üzerine gider bazen de tedavi için zamana ihtiyaç olduğunu söyler ve geri çekilir.
Ada ve Zaman arasındaki bu fikirsel çatışma dizinin tamamına yayılmış seyretmesi bana göre seyretmesi çok eğlenceliydi.
Dizinin artı yönleri (04:06)
Zeytin Ağacı, bir dram dizisi olduğu için genel olarak karakterlerin sorunlarına odaklanıyor. Ancak dizinin güzelliği drama saplanıp kalmaması; aynı zamanda çözümlere de odaklanması. Karakterlerin iniş çıkışlarının, hata ve sevaplarının aktarımı çok iyiydi. Karakterler kusursuz değiller.
Zeytin Ağacı incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.