15.3 C
İstanbul
KategorilerGizemMother- Anne: Etkileyici ve Etkili Bir Sürrealist Film

Mother- Anne: Etkileyici ve Etkili Bir Sürrealist Film

Darren Aronofsky’nin 2017 yapımı Mother! filmi sürrealist bir yapım ve hemen her sahnesinde ve her repliğinde yoğun anlamlar barındırıyor. Eğer filmi doğru okursanız onun felsefeden sanata; oradan dinler tarihi ve edebiyata kadar pek çok alanda yaptığı göndermeleri yakalayabilirsiniz. Filmin inanılmaz bir oyuncu kadrosu var ve her birisi rolünün hakkını fazlasıyla vermiş. Filmin IMDb puanı 6,6.

Orijinal Adı: Mother!
Tür: Drama, korku, gizem
Yönetmen: Darren Aronofsky
Yapım Yılı ve Yeri: 2017, Amerika
Türkiye Gösterim Tarihi: 29 Eylül 2017
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer
Süre: 2 saat 01 dakika

Büyük bir evin içerisinde yaşayan bir çiftin evine davetsiz bir misafir geliyor. Bir süre için evde kalacak gibi görünen bu misafirin varlığı bir süre sonra rahatsız edici olmaya başlıyor.

Filmin konusundan spoiler vermeden ancak bu kadar bahsedilebilir. Şimdi geliyoruz detaylara.

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Sembolik anlamlar

Bu bölümde kimin kimi ya da neyi sembolize ettiğine bakalım. Çünkü bunu netleştirmeden filmi doğru okuma imkanı bulunmuyor. Bilindiği üzere filmde hiç isim kullanılmıyor. Bunun nedeni onların şahısları değil türleri ve varlıkları sembolize etmeleri.

Adam: Yaratıcı, Tanrı

Filmin sonunda adamın her şeyin yaratıcısı olduğunu görüyoruz. Adam döngüyü tekrar be tekrar başlatan kişi… Her şeyin yaratıcısı… Başlangıç ve son onun ellerinde…

Anne: Hz. Meryem, Her Şeyin Özü ve Ruhu Olan Doğa Ana Anne figürü hem Hz. Meryem’i hem de tüm evrenin veya yaratılan her şeyin ruhunu-özünü temsil ediyor. Örneğin filmin sonlarına doğru evi su basıyor. Bu olay aslında Nuh tufanı. Adam ve kadını kızdıran herkes evin dışına çıkıyor ve geride sadece Adam ve kadın kalıyor. Aynen Nuh tufanında kurtulanlar gibi. Sonrasında adam ve kadın cinsel birliktelik yaşıyor. Bu olayı Hz. Meryem’e ruh üflenmesi olarak düşünebiliriz. Çünkü sonrasında Hz. İsa’yı temsil eden bir bebek dünyaya geliyor. Kadın işte bu sahnelerde Hz. Meryem’i temsil ediyor.

Kadın yani anne evin kalbini hissediyor. Onun kalbini görüyor; kanamalarını fark ediyor. Ev kötü durumdaysa kendisi de fenalaşıyor. İşte bu anlamda da evrenin yani yaratılanların ruhunu temsil ediyor ve onunla arasında bir bağ bulunuyor. Bu yönden ona mitolojide yer alan ve tüm yaşamı içinde barındıran, kendisini yenileyen Doğa Ana figürü olarak da bakabiliriz. Diğer taraftan ona yani kadına filmde ilham olarak sesleniliyor. O aslında yaratıcıya ilham veren duyguların beden bulmuş hali.

Ev: Dünya ya da Evrenin Tamamı Evi sadece dünya olarak da düşünebiliriz tüm evren olarak da… Sonuç değişmez. Bu anlamda ev dünyanın kendisi ama dünya da bir gezegen olarak evrenin içerisinde yer aldığına göre ev aynı zamanda evren oluyor. Adam birkaç yerde misafirleri kastederek başka nereye gidebilirler ki, diyor. Başka bir sahnede görülen evsiz adam şairin kendisine “Bu herkesin evi” dediğini söylüyor. Yani dünya herkese ait aslında. Evin içerisinde hemen hemen her türlü insanı görüyoruz. Politikacılar, evsizler, polisler, çocuklar, kadınlar, askerler…

Çocuk ve Diğerleri: İsa, Adem, Havva, Habil, Kabil… Az önce söylediğim gibi doğan çocuk Hz. İsa… Onun ruhu Tanrı’dan geliyor ve annesi de Hz. Meryem. İnsanların onu ellerinin üzerinde tutması ve sonra sevgiden dolayı öldürmeleri aslında Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesine işaret etmiyor. Bu sahne bence daha derin bir anlama sahip…

Eve gelen Adam ve Kadın: Hz. Adem ve Hz. Havva

Eve gelen adam ve karısı ilk insanları yani Adem ve Havva’yı temsil ediyorlar. Eve önce adamın girmesi onun daha önce yaratıldığını gösteriyor. İkisinin evli olması Adem ve Havva’nın evli olmasından kaynaklanıyor. Onların çocukları yani anlaşamayan iki çocuk Habil ve Kabil. Bilindiği üzere kutsal kitaplarda Kabil’in kıskançlıktan ötürü kardeşini öldürdüğü söyleniyor. Filmde de aynı durum yaşanıyor.

Özel Oda- Çalışma Odası: Cennet

Yaratıcı’nın çalıştığı mekan Cennet’i temsil ediyor. Adem, bu kristale dokunmaya çalıştıkça Adam onun dokunmasına izin vermemişti. Sonrasında Havva’yı temsil eden kadın oraya girmek istemiş ve yasak meyve ilgisini çekmişti ama Anne buna izin vermemişti. Adem ve Havva fırsatını buldukları anda yasak meyveye dokunuyorlar ve onu kırıyorlar. Yani Tanrı’nın koyduğu bir yasağı çiğniyorlar. “Ödeyebiliriz…” “Yerine başkasını buluruz” gibi bahaneleri kabul edilmiyor. Tanrı’nın gazabıyla karşılaşıyorlar orada. Onun sesi hepsini bastırıyor. Hatta korkuyorlar ve ağızlarını bile açamıyorlar. Odadan yani Cennet’ten kovuluyorlar. Oradan sessizce çıkmaktan başka seçenekleri bulunmuyor.

Adamın Yazdığı Eser

Adamın daha önceden yazdığı eserler de bulunuyor. Hatta insanların bunlardan etkilendiğini, hayatlarının değiştiğini duyuyoruz. Bu eserler muhtemelen kutsal kitapları temsil ediyor. Son eseri Hz. İsa’nın doğumundan hemen sonra bittiği için de onun İncil olduğunu söyleyebiliriz.

Şimdi ikinci bölüme geçelim ve sahnelerin anlamları üzerinde biraz konuşalım. Ancak benim burada tüm sahneleri atlamadan tek tek anlatma şansım yok. Bunu yaptığım anda video saatler sürer. Bu nedenle en beğendiğim bazı sahneleri seçerek onlar hakkında kısaca konuşmak istiyorum.

Filmin başında gördüğümüz anne bir önceki döngünün sonu. Yani yatakta uyanan kadın ve burada yanan kişi aynı değil. Aynen filmin sonunda küle dönen kadın ve yatakta uyanan kadının aynı olmaması gibi.

Uyanır uyanmaz elini yatağın diğer tarafına atması onun içindeki sevgiden kaynaklanıyor. O Adam’a karşı yani yaratıcıya karşı inanılmaz bir sevgi besliyor ve onu hep yanında istiyor.

Anne film incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Netflix’in Monster Filmi | Konusu ve Detaylar

0
Rako Prijanto'nun yönettiği, Endonezya yapımı korku ve gerilim filmi Monster, bir "canavar" tarafından kaçırılan Alana ve Rabin isimli iki çocuğun hikayesini aktarıyor. Alana ve...

Gizem Filmi The Fare Final Anlatımı

0
The Fare, D.C. Hamilton tarafından yönetilen 2018 yapımı psikolojik gizem filmi. Hikayemizin kahramanı bir tür zamansal döngüye hapsolmuş bir taksi şoförü. Harris adındaki bu...

Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık | Ceasar’ın Anısına

0
Wes Ball'ın yönettiği; aksiyon, bilimkurgu ve macera etiketlerine sahip Kingdom of the Planet of the Apes- Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık yeni bir üçlemenin ilk...

Challengers | Böyle Olur Zendaya’nın Rekabet’i

0
Luca Guadagnino'nun yönettiği romantik ve spor etiketlerine sahip Challengers'da Zendaya, gençlik yıllarından itibaren tanıdığı tenisçi arkadaşları Art (Mike Faist) ve Patrick (Josh O'Connor) ile...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img