12.9 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguParalel Evren Konulu The Gateway Filminin Çözümü

Paralel Evren Konulu The Gateway Filminin Çözümü

Avustralya yapımı The Gateway- Geçit (2018) düşük bütçeli bir bilim-kurgu filmi. Filmde kocasını bir trafik kazasında kaybeden bir bilim insanının paralel bir dünyaya seyahati sonrasında yaşananları seyrediyoruz.

Filmin oyunculukları inandırıcılıktan hayli uzak; ancak senaryosu türün meraklıları için ilgi çekici diyebilirim. The Gateway (2018), paralel evren filmleri arasında adından söz ettiremeyecek kadar zayıf bir yapım olsa da filmin çözümünden bahsetmeden geçmek istemedim.

Eğer The Gateway- Geçit’i (2018)  seyretmek isterseniz beklentilerinizi aşağılara çekerek izlemenizde yarar var. Ancak bu önerim tabii ki filmin öyle kolayca çözülebileceği anlamına gelmiyor. Filmde gerçekten çok ince dokunuşlar var.

Şimdi spoiler içeren bölüme geçiyorum.

Orijinal Adı: The Gateway
Tür: Bilim-kurgu
Yönetmen: John V. Soto
Ülke: Avustralya
Gösterim Tarihi: 03 Mayıs 2018
Oyuncular: Jacqueline McKenzie, Shannon Berry, Myles Pollard, Ben Mortley, Troy Coward, Hayley McElhinney
Süre: 01s 30dk
IMDB: 5,4 – 25. Kare puanı: 5.5

Kaç Evren Vardı ve Neler Yaşandı?

Aslında olaylar toplamda altı tane evrenin içerisinde geçiyor. Buradaki karakterler zaman zaman yer değiştiriyor ve olaylar epeyce karışıyor. Evren 1 ve evren 4’teki olayların neredeyse birbirinin aynısı. Bir evren bağımsız kalarak olaylara çok karışmıyor ve son evreni de zaten çok kısa bir süre görüyoruz.  

Şimdi finali ve yaşananları daha iyi anlayabilmek için öncelikle bu altı evreni tanımlayayım.

Evren 1: Jane 1’in orijin evreni. Burası en başta seyrettiğimiz olayların yaşandığı evren (Matt 1 burada kaza yapıyor ve ölüyor).

Evren 2: Matt 2’nin orijin evreni. Jane 1, onu buradan alarak evren 1’e götürüyor.

Evren 3: Jane 1’in yanlışlıkla geldiği ve ailesini birlikte gördüğü evren. Burada çok kalmıyor.

Evren 4: Jane 1’in kendi boyutunda (evreninde) olduğunu düşündüğü ama öyle olmadığı finalde ortaya çıkan evren.

Evren 5: Matt 5’in orijin evreni. Buradaki Matt, aslında evren 4’te gördüğümüz ve Jane 1 tarafından makineye konulan ve evren 6’ya gönderilen Matt’in ta kendisi.

Evren 6: Matt 5’in finalde gönderildiği o tuhaf evren.

Şimdi olaylara film üzerinden hızlıca bakalım.

Jane 1 kocasının alternatif versiyonunu görmek için (en başta onu kendi evrenine getirmek gibi bir düşüncesi yok. Olaylar kendiliğinden gelişiyor) makineye giriyor ve göl kenarında duran Matt 2’yle buluştuğu evren 2’ye geçiyor.

Aslında biz evren 1 ve 2’nin etkileşimini seyrederken aynı olaylar evren 4 ve 5 arasında da oluyor. Bunu nereden anlıyoruz? Birkaç sahnede gösterilen tekrarlardan… Yönetmen bize aynı olayların farklı evrenlerde az farkla yaşandığını kesik kesik görüntüler kullanarak anlatıyor. Bu detayı dikkatli izleyicilerin zaten fark ettiğini düşünüyorum.

Evren 2, Matt 2’nin köken evreni. Burası aynı zamanda en başlardaki kameranın gittiği evren. Kamerada gördüğümüz Jane birisine bakarak “Burada ne işin var?” demişti. Gelen kıskanç koca Matt’ti. Muhtemelen orada tartışmaya başladılar ve Matt onu evde öldürdü. Sonra da göl kenarındaki yere gitti ve Jane 1 ile karşılaştı.

Evren 1 ve 2 arasındaki geçişlerde koordinatlar bizzat Jane 1 tarafından girildiği için herhangi bir sorun yaşanmıyor (350 petavat, 2 genlik bobin, 36.9MHz).

Şimdi yavaş yavaş olayların koptuğu noktaya geliyoruz.

Evren 2’den gelen Matt 2, psikopatça davranmaya başlayınca Jane 1 tekrar makineye giriyor ve Matt 2’in geldiği evreni ve dolayısıyla Matt 2’yi daha iyi anlayabilmek için evren 2’ye gidiyor.

Bu sırada aynı geçiş evren 4’te kocası ölen Jane 4 tarafından da yapılıyor. O da evren 5’e giderek oradan Matt 5’i kendi evrenine getirmişti. Ancak biz olayları Jane 1 üzerinden seyrediyoruz.

Evren 2’ye geçen Jane 1 orada kendi versiyonunun cesediyle karşılaşıyor. Evren 2’den gelen Matt 2’nin bir katil olduğunu anlıyor ve evren 1’e geri dönmek istiyor.

İşte burası filmin en karışık yerlerinden birisi.

Evren 2’den evren 1’e gelen Matt 2 ve aynı zamanda evren 5’ten evren 4’e gelmiş olan Matt 5 aynı anda delirmeye başlıyor; çünkü ikisi de önceki evrenlerinde yaşanmış olan Jane ve Regg arasındaki ilişkinin tekrar ettiğini düşünüyor. Her ikisi de araştırma merkezine gidiyor ve Regg’leri öldürüyorlar. Makineye hasar verdikleri için de evren 1’e dönmek isteyen Jane 1 evren 2’de; evren 4’e dönmek isteyen Jane 4’te evren 5’in içerisinde kısılıp kalıyor.

Evren 5’te kısılıp kalan Jane’e ne olduğunu bilmiyoruz. Buna dair hiçbir ipucu yok. Ancak evren 2’de kısılan Jane 1’in neler yaptığını biliyoruz. Özetleyerek söylemem gerekirse onun yanına evren 2’deki Jane’in sevgilisi Regg 2 geliyor. Regg 2’nin evinde de bir makine olduğu işte orada anlaşılıyor (Evren 1’deki Regg’in evinde de bu makineden bulunuyordu. Onun Jane’e söylemek istediği şey meğerse buymuş).

Lütfen dikkat

Evren 2’deki Regg 2 ne evindeki makineyi ne de merkezdeki makineyi çalıştırmasını biliyor. Bu da bize evren 1’den gönderilen not kâğıdının muhtemelen öldürülen Jane 2’nin eline geçtiğini gösteriyor. O, bunu sevgilisi Regg’e söyleyemeden öldürülmüştü. Aksi durumda Regg makinelerin çalıştığını biliyor olmalıydı; ama bilmiyor.

Evren 2’deyiz

Jane 1, evren 1’e dönmek için makinenin içine giriyor. Konuşmaları tek tek dinlerseniz Jane 1’in bir hata yaptığını görebilirsiniz. O burada tam koordinatları vermek yerine sadece “Değeri 350’ye ayarla” diyor. Halbuki 36.9MHz’yi de söylemeliydi. Ama heyecandan olsa gerek bunu söylemeyi unutuyor ve geldiği evren 1’e gittiğini düşünse de aslında evren 3’e gidiyor. Regg de aynı değerleri girerek Jane’in hemen ardından onun gittiği evrene gidiyor (Regg neden böyle bir şey yapıyor? Hem “sevgilisinin” peşinden gidiyor; hem de bu fırsatı kaçırmak istemiyor. O henüz karşısındaki Jane’in başka bir evrenden olduğunu bilmiyor. Jane bunu henüz ona söylemedi).

Onların evren 1 diye düşündükleri boyut aslında evren 3 ve onlar buraya ilk kez geliyorlar.

Jane ve Regg, Regg’in evindeki makineyi kullanarak az önceki listede evren 3 olarak adlandırdığım evrene gelmişlerdir. Bu evren herhangi bir olaya karışmıyor. Aile bireylerinin hepsi hayatta ve konuşmalardan anladığımız kadarıyla da boyutlar arası geçişi sağlayan makine henüz çalışmıyor.

Jane 1 ve Regg 2 ikilisi hemen makineye geri dönüyorlar. Jane 1 burada ona farklı bir evrenden geldiğini, onun evrenindeki Jane’nin öldürüldüğünü söyler. Burada bilgisayara değerleri giren kişi Regg 2’dir. Biz burada onun doğru bilgileri girdiğini düşünüyoruz; ancak finalden anladığımız kadarıyla Regg 2,  belki oraya polis geldiği için ve stres olduğundan ötürü yanlışlıkla belki de tam doğru koordinatları bilmediği için (Jane’in ona kendi evrenine ait bilgileri tam olarak verdiğini hiç görmedik) Jane 1, evren 1 yerine evren 4’e gidiyor. Regg 2 ise evren 3’te kalacağını söylüyor ve artık Jane 1’in peşinden gitmiyor.

Peki, Jane’nin gittiği evrenin, evren 1 olmadığını nasıl anlıyoruz?

Finalden… Matt 5, makineye konularak uzak bir evrene  (evren 6) gönderildikten iki ay sonra (Makineye değer olarak 400 petavat giriliyor) her şey yolundayken kapı çalıyor ve kapıya gelen Regg 2, Jane 1’e “Korkunç bir şey yaşandı. Yanlış dünyadasın” diyor.

Bunun anlamı nedir? Anlamı şu: Jane, evren 3’ten ışınlanırken Regg 2 tarafından makineye yanlış bilgiler girilmişti ve Jane 1 evren 1 yerine evren 4’e gelmişti. Olayların neredeyse birebir aynı yaşandığı bu evrenin var olduğu bize zaten görüntülerde gizliden gizliye hissettirilmişti.

Tabii böyle düşünmemize Regg 2’nin “Yanlış dünyadasın” sözleri neden oluyor. O böyle söylemeseydi Jane evren 1’e gelmiş ve her şeyi yoluna koymuş olacaktı ve film mutlu sonla bitecekti. Ama senaryo böyle değil. Finale böyle bir dokunuş yapılmış.

Kapıya gelen Regg evren 2’den geliyor olmalı; çünkü olayları biliyor. Orada kalacağını söylemişti. Bu iki ay içerisinde yanlış yaptığını anlamış ve Jane’i uyarmaya gelmiş.

Evren 6’ya Gönderilen Matt aslında kimdi?

Tüm bu yaşananlardan anlıyoruz ki evren altıya gönderilen ve bağırıp duran Matt aslında evren 5’ten gelen Matt’ti. Evren 2’den gelen Matt evren 1’de yaşamına devam ediyor. Regg’i öldürdü. Jane’den kurtuldu. Böylece oluşabilecek tüm sorunların üstesinden geldi.

Tüm bu olayların sonunda yani filmin sonunda evrenler ve içindekilerin durumu şöyle oluyor:

Evren 1: Matt 1 kazada ölüyor. Regg 1, Matt 2 tarafından öldürülüyor. Jane 1, evren 4’te. Matt 2 bu evrende kalıyor.

Evren 2: Jane 2 öldürülüyor. Matt 2, evren 1’e geçiyor. Regg 2, evren 3’e geçiyor ve orada 2 ay kalıyor. Finalde evren 4’e gelerek Jane 1’i uyarıyor.

Evren 3: Buradaki aile olduğu gibi kalıyor; olaylara karışmıyor (İcat gerçekleşmediği için).

Evren 4: Matt 4 kazada ölüyor. Jane 4’e ne olduğu belirsiz. Evren 5’e tekrar geçip (aynen Jane 1’in evren 2’ye geçişi gibi) dönüşte evren 5’te veya belirsiz bir yerde sıkışıp kalma ihtimali çok yüksek. Jane 1 buraya geliyor (Matt 5, evren 6’ya buradan gönderiliyor).

Evren 5: Jane 5, Matt 5 tarafından öldürülüyor. Matt 5, evren 4’e geçiyor.

Evren 6: Matt 5, Jane 1 tarafından evren 4’ten buraya gönderiliyor.

The Gateway film çözümünü 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img