13.2 C
İstanbul
KategorilerDramYeni Bir İspanyol Harikası: Şantaj Dizisi

Yeni Bir İspanyol Harikası: Şantaj Dizisi

Netflix’in yeni dizilerinden olan El Inocente Türkçede masum anlamına geliyor; ancak dizi Netflix’te Şantaj adıyla yayınlanıyor. Toplamda 8 bölümden oluşan mini dizinin bölüm süreleri ortalama 50 dakika.

İspanyol sinemasını takip edenler bilir ki İspanyollar suç yapımlarında, katil kim filmlerinde gerçekten iyi. Bu başarılı çizgilerini Şantaj’la devam ettirmişler. Şantaj, eğer bu tarzı seviyorsanız tabii ki, izlediğiniz zaman asla pişman olmayacağınız, çok ince detaylarla süslenmiş kaliteli bir suç dizisi. Karakterler anlatımları, aynı olayların farklı farklı kişilerin bakışıyla verilmesi, geçmişe yapılan flashback-lerin kurguyu tamamlamadaki başarısı ve genel olarak senaryonun kendisi çok iyiydi.

Ama şunu söylemem gerekiyor ki ben finali çok tatmin edici bulmadım. Senaryo bizi bazı noktalarda gerçekten ters köşe yapmayı başarıyor; ancak bu durum finalin çok klasik olduğu gerçeğini değiştiremiyor.

Dizinin beğenmediğim tek noktası işte burası. Senaryo bizi bazı noktalarda çözüme bizi de katsa da hatta karakterden daha önce çözdüğümüz bağlantılar bulunsa da finalde yaşananlar bizi şaşırtmayı başaramıyor. Sonunu bildiğimiz olayların sahneye nasıl yansıtıldığını izliyoruz sadece. Dizinin finaline etkileyicilik bağlamında eksi puan veriyorum.

Afiş’te ve tanıtımlarda ünlü oyuncu Mario Casas ön plana çıkarılıyor ama dizide ondan çok daha ön planda olan isimler var.

Bu arada dizinin konusu kısaca şöyle: Dizinin hemen başlarında Mateo Vidal adındaki bir üniversite öğrencisinin kazayla birisini öldürdüğünü görüyoruz. Vidal dört yıl içerde kaldıktan sonra çıkıyor. Bir süre sonra hayatının aşkını bularak onunla evleniyor. Ama bu sırada gelen bir telefon sonrasında hayatı bitmek bilmeyen bir kabusa dönecek ve olaylar onun tahmin bile edemeyeceği kadar karışacaktır.

Bu kısa girişten sonra spoiler içeren bölüme geçiyorum. Bu bölümde karakter analizlerine girmeden sadece olayların çözümünü ve karakterler arasındaki ilişkileri konuşmak istiyorum. Bu zaten dizinin en karmaşık yönü.

Lorena Ortiz

Lorena Ortiz daha yedi yaşındayken yalnız kalıyor. Babası intihar ediyor (b2). Annesiyse onu zaten yanında istemediği için Lorena’yı tam 13 yıl boyunca kalacağı bir yatılı okula bırakıyor. Lorena daha sonra polis akademisine katılıyor ve bir polis oluyor. Kendisini tamamen mesleğine adıyor. Hatta aile kurmak istemediği için kürtaj yaptırıyor ve erkek arkadaşını terk ediyor. Beş yıl sonra da cinayet masası müfettişine dönüşüyor.

Diziye ve olaylara çocukken kaldığı yatılı okuldaki bir intihar olayını araştırmaya başladığı zaman dahil oluyor. Peki, bir cinayet masası dedektifi neden bir intihar vakasına çağrılır? Nedeni müdüre Baltierre… Müdüre, Lorena’yı tanıdığı için ve olayların arka planını iyi bildiği için bu olayın ona verilmesini istemiş, böylece olayın pek duyulmadan kapatılmasını hedeflemiştir. Yani amacı okulu korumaktır. Peki, bu doğru mu? Hayır…  En hafif ifadeyle samimiyetsiz birisi olan müdüre ölen kişi hakkındaki hiçbir detayı Lorena ile paylaşmaz. Aslında onun amacı okuldan ziyade kendisini korumaktır.

Emma, Olivia ve Kimmy

Bu üç karakter aslında olayların temelinde olan kişiler. Rahibe Maria olarak bilinen kişinin gerçek adı Emma’ydı. Marbella’da bulunan bir striptiz kulübünde aynen Kimmy gibi dans ediyordu ve bedenini satıyordu. Emma, Kimmy’le aynı odayı paylaşıyordu ve sıkı arkadaş olmuşlardı. Vidal’ın eşi olarak göreceğimiz Olivia ise oraya daha sonra katılmıştı. Gerçek adı Candance’ydı. Sonuç olarak bu üç karakter de kulüpte çalışıyordu. Aralarından deyim yerindeyse su sızmıyordu. 

Kulübün sahibi Anibal denilen çakal adamın onlara hayatı zehir etmesi üzerine para biriktirerek kulüpten kaçma planları yapıyorlar. Ama onları sevmeyen bir kızın ihbarı sonucunda planları ortaya çıkıyor. Kimmy ve Candance çok fena dayak yiyorlar.

Bunun üzerine daha sonra rahibe olarak göreceğimiz Emma yeni bir plan yapıyor. Kasetlerden haberdar olan Emma kasanın şifresini biliyor. Bunu bilme nedeni daha önceden Anibal’a olan yakınlığı. Kasetlerden özellikle bir adama ait olanı alarak Anibal’ı kıstırabileceklerini düşünüyorlar.

Emma, kaseti gizlice almayı başarıyor. Kimmy plan gereği oradan ayrılıyor. Rahibe olarak Emma ve Vidal’la evlenecek Candance pasaportlar ve parayı almak için Anibal’ın odasına geliyorlar. Ona silah çekiyorlar. Çıkan arbedede Candance, Anibal’ı vuruyor ve onu öldürüyor.

Emma bu sırada zekice bir plan yapıyor ve Candance’ın kıyafetlerini yerde yatan ve yüzü parçalanmış kızın üzerine geçiriyor.  Pasaportunu da cesedin cebine bırakıyor. Böylece aslında Candance’ı özgür bırakmış oluyor. Anibal’ın cesedini denize atıyorlar. Bu arada minik bir parantez açayım. Bu bölüm aslında senaryonun en zayıf ve başarısız yeri. Çünkü Anibal’ın cesedini hiç kimseye göstermeden oranda çıkarmaları, onu taşıyabilmeleri gerçekten çok zor ve bu bölüm hiç gösterilmiyor zaten.

Böylece Emma bu olay sonrasında Anibal’la kaçmış gibi görünüyor. Candance’ın zaten öldüğü düşünüleceği için sorun yoktur.

Plan harikadır ama bu planda Kimmy için yer yoktur. Onu bırakmak zorunda kalıyorlar. Hatta Emma onu telefonla arayarak yalan söylüyor. Anibal beni tehdit ediyor, onunla gitmem gerekiyor, diyor. Kimmy başlarda buna inanıyor.

El Inocente – Şantaj incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img