The Dark Knight Kara Şövalye (2008) incelemelerine III. bölümle devam ediyoruz. İlk videoda soygun sahnesi, ikinci videodaysa ana karakterler arasındaki ilişki üzerinde durmuştuk. Bu kez Joker’in oyunları ya da planları üzerinde duracağız. Detayları gördükçe Joker’in dehasını ve tabii ki senaryonun kalitesini çok daha iyi fark edeceksiniz.
Joker’in oyun stratejisi
Film boyunca pek çok örneğini gördüğümüz üzere Joker, oyunlarını ve stratejilerini kurarken ihtimal hesaplamaları yapıyor ve Joker her bir oyun aslında gerçekliğine inandığı bazı hipotezleri yani varsayımları doğrulamak üzere deneysel çalışmalar yapıyor.
Örneğin daha önceki yazıda bahsettiğim soygun sahnesi… Joker her bir soyguncuyla önceden gizlice konuşuyor. Onların her birisinin grubun çıkarlarından ziyade kendi bireysel çıkarları yönünde hareket edeceğini varsayıyor. Bu hipotezi soygun sahnesinin sonunda doğrulanıyor.
Joker kazanmak için her yol mubah anlayışına sahip birisi, yani filmde de birkaç kez tekrar edildiği üzere Batman’in aksine Joker kendisini sınırlayan kurallar koymuyor.
Joker ve Batman arasındaki “Tavuk Oyunu”
Joker ve Batman arasında ilginç bir çatışma sahnesi yaşanıyor. Joker, batmobille üstüne gelen Batman’in üzerine doğru yürür ve asla yana kaçmaz. Batman ve Joker arasındaki bu oyuna The Game of Chicken denmektedir, yani Tavuk Oyunu. Bu iki taraf arasında ki bu iki taraf, iki kişi olabilir, iki grup olabilir hatta iki ülke bile olabilir, bunlar arasında oynanan tehlikeli bir oyundur.
Oyunun temel prensibi karşı tarafa boyun eğmemektir. İnatla tezlerini savunmaya devam edersin, karşı tarafı kendi koşullarını kabullenmeye zorlarsın. Hızla birbirine doğru yaklaşan iki araç düşünün. Eğer ikisi de geri adım atmazsa yani her ikisi de direksiyonu kırmazsa bu meydan okuma sonunda ikisi de kaybeder. İşte böyle bir durumda direksiyonu ilk kıran kişi oyunu kaybeder ve ona artık tavuk denir.
Filme dönersek Joker kendisine doğru dümdüz gelen Batman’in yolundan çekilmiyor. Bunu yaptığı anda ikisi arasında bir Tavuk Oyunu başlıyor. Eğer Joker yoldan kaçmazsa muhtemelen ölecek. Batman’sa direksiyonu kırmadığı takdirde kendi prensiplerine ihanet etmiş olacak. Batman suçlu bile olsa kimseyi öldürmez. Bu onun sıkı sıkıya bağlı olduğu bir kural. Joker’in bu kuralı bildiğini daha sonraki sorgu sahnesinde göreceğiz.
Gerçekten de harika bir meydan okuma… Kazanan kaybedebilir, kaybeden kazanabilir. Pek çok olasılık var.
İhtimallere bakalım. Bu oyundaki kazanç ve kayıpları hem Tavuk Oyunu kuralları bağlamında hem de karakterler üzerinden düşünmemiz gerekiyor.
Çarpışmanın gerçekleştiğini düşünelim. Bu durumda yani her ikisinin de tavuk olmayı kabullenmediği bir durumda oyunu Joker kazanır. Neden? Çünkü Batman kendi kuralını çiğnemiş olacak. Bu durumda Joker eğer ölse bile kazanmış olacak, Batman fiziksel olarak hiçbir zarar görmese de kaybedecek. Bunun yanında Batman, bu çarpışmada büyük ihtimalle fiziksel olarak hiçbir şey olmayacağını biliyor. Sonuçta tank gibi bir motosikletin üzerinde. Yani ona cesaret anlamında puan veremeyiz; ama Joker kaçmayarak ölümü göze almış olacak ve cesaretini gösterecek. İtibarını korumuş olacak. Çarpışma gerçekleşseydi kazanan her anlamda Joker olacaktı. Joker bu yüzden sürekli vur bana, vur bana diye tekrar ediyordu. Bu durumda kazanacağını biliyordu. Joker motosikletten kaçtığını; ama Batman’in direksiyon kırmadığını düşünelim.
The Dark Knight Kara Şövalye (2008) incelemelerine III. bölümün tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.