The Purge– Arınma gecesi içerisinde şu ana kadar çekilmiş beş tane film barındıran bir seri. Cinayet, yağmacılık, hırsızlık, kundakçılık, banka soygunu, tecavüz vs. gibi tüm suçların 12 saat boyunca serbest olduğu bir gece hayal edin. Kitle imha silahları kullanımı gibi birkaç istisna dışında tüm suçlar gece boyunca serbest olacak. Suç işlemek yasal bir hale getirilecek. Polislerin, sağlık servislerinin, güvenlik güçlerinin çalışmadığı bu süre içerisinde Amerika’nın tamamı 12 saat boyunca her türlü suça açık hale geliyor.
Bunun ne gibi sonuçları olurdu? The Purge– Arınma Gecesi serisi bizlere bu sorunun yanıtını veriyor.
Neden böyle bir gece?
Bir tarafta ülkedeki suç istatistiklerinin düştüğü gerçeğinden yola çıkarak bireylerin suç işlediklerinde içlerinde birikmiş öfkeyi dışa attıkları için psikolojik olarak rahatladığını öne sürenler var. Mademki insanların içinde o veya bu şekilde biriken bir şiddet meyli var; bunların kısmen kontrollü bir şekilde dışa atılması insanlara bir rahatlama sağlayacaktır, diyenler…
Bunların karşısındaysa bu gece ölenlerin büyük çoğunluğu fakir insanlar. Bu gece popülasyonu azaltmak için düzenlenmiş bir oyundan ibaret. Sisteme yük getiren ama katkı sağlamayan insanları bu sayede öldürüyorlar diyenler var. Ülkemizin geleceği için insanın içindeki canavara değil, iyi tarafa yol vermek gerekiyor, diyenler.
Arınma Gecesi bu iki grubun hangisinin haklı olduğu noktasında izleyicileri sürekli bir sorgulama süzgecinden geçiriyor.
Orijinal Adı: The Purge (2013), The Purge: Anarchy (2014), The Purge: Election Year (2016), The First Purge (2018)
Tür: Suç, korku, bilim-kurgu, gerilim
Yönetmen: James DeMonaco (ilk üç film), Gerard McMurray (The First Purge)
Senarist: James DeMonaco
Ülke: Amerika, Çin, Japonya
Gösterim Tarihi: 20 Temmuz 2018 (Türkiye, ilk film)
Seriye hızlı bir bakış
İlk filmde kendilerini güvende hisseden ve güvenlik sistemi satarak kısa sürede aşırı derecede zenginleşen bir aile anlatılıyor. Bu gecenin ve fikrin destekçileri olan aile bireyleri dehşeti yaşadıklarında eskisi gibi düşünebilecek midir?
İkinci filmde bu kez evden çıkarak anarşinin yaşandığı sokaklara şahitlik ediyoruz. Bu kez ilk filmin aksine fakir ve savunmasız insanların yaşadığı acıları ve onların hayatta kalma mücadelelerini seyrediyoruz ki bu serinin en güzel filmi olabilir.
Sonraki filmde Kurucu Babalar denilen, sistemin ardındaki isimleri ilk kez görüyoruz. Kurucu Babalar’ın bir sorunu var: Arınma Gecesi karşıtı bir senatör, başkanlık seçimlerini kazanacak gibidir. Sistem elbette buna izin veremez. Arınma gecesini kullanarak başkan adayı senatörü ortadan kaldırma planları yaparlar. Üçüncü film (The Purge: Election Year- 2016) felsefi bağlamdaki en net yapımdı. İki zıt düşüncenin var olma mücadelesi pamuk ipliğine bağlıdır. Bunlardan bir tanesi filmin sonunda net bir zafer elde ediyor.
Serinin dördüncü filmine gelirsek The First Purge (2018) aslında kronolojik olarak olayların en başını anlatıyor. Bu arınma gecesi deneysel olarak ilk önce bir adada yapılıyor. Katılımcıların tamamına para ödeniyor; yani fakirler ölüyor yine… Ancak deneyin başarısı bunun tam ülke çapında uygulanabileceğini gösteriyor.
Serinin şu an için çıkan son filmi olan The Forever Purge- Arınma Gecesi: Sonsuza Dek (2021), Arınma Gecesi: Seçim Yılı’nın (2016) devamında geçiyor. Arınma Gecesi yasal olarak tekrar başlıyor. Ancak bu kez bir geceyle sınırlı kalmıyor. Yasal süre bittikten sonra arınmayı yasadışı olarak devam ettirmek isteyenler gruplar dehşet saçıyorlar. Bu filmin çekim teknikleri üst düzeyde… Vahşet sahneleri son derece acımasız ve gerçekçi bir film. Ancak filmin tamamına baktığımızda serinin en zayıf ve başarısız filmi olabilir. Hiç çekilmese daha iyi olabilirmiş, denecek türde bir film.
Arınma Gecesi incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.