Sinema Sayfam

Christian Bale’den Solgun Mavi Gözler İncelemesi

The Pale Blue Eye solgun mavi gözler

2023’ün en çok beklenen filmlerinden birisi nihayet bugün Netflix üzerinde gösterime girdi: The Pale Blue Eye– Solgun Mavi Gözler (2022). Film 1830’da geçiyor. Filmde Christian Bale’i bir dedektif rolünde seyredeceğimizi zaten biliyorduk. Dedektif Landor, bir askeri okul öğrencisi cinayetini araştırmak üzere görevlendirilmiştir. Soğuk ve karlı bir ekim gününde ipte sallanan bir askeri öğrencinin cesedi bulunuyor. Dededektif Landor katile ulaşabilmek için hemen sorgulamalara ve araştırmalara başlıyor.

Orijinal Adı: The Pale Blue Eye
Tür: Suç, korku, gizem
Yönetmen: Scott Cooper
Ülke: Amerika
Gösterim Tarihi: 06 Ocak 2023 (Türkiye)
Oyuncular: Christian Bale,
Süre:Harry Melling, Simon McBurney, Timothy Spall, Toby Jones, Charlotte Gainsbourg
IMDB: 6,5
25. Kare puanı: 6,4

Hikâye sağlam mıydı?

Hikaye aslında sağlam; ancak sorun şu: Hikayenin tatmin edici ve güzel olduğunu ancak finalde anlayabiliyorsunuz. Her şey o kadar yavaş ilerliyor ve o kadar sinir edici gelişmeler yaşanıyor ki filmi seyrederken sıkılabiliyorsunuz. Hikâyenin zayıf noktası ipuçlarının çok da zekice vermemesi ya da çok az olması gibi dursa da finali seyredince her şey değişebiliyor.

Sonuç olarak hikâye tatmin edici ve güzel; ama kurgu sıkıcı ve maalesef akıcı olmaktan hayli uzak.

Dedektif karakteri nasıldı?

Karşımızda Sherlock Holmes tarzında bir dedektif yok. Benim en çok şaşırdığım nokta buydu. Bu muhtemelen tanıtımlardan ve fragmandan edindiğimiz yanıltıcı bir düşünceydi. Dedektif araştırma yapıyor, ipuçlarının peşine düşüyor; tamam ama ipuçlarını çözme noktasında zayıf hatta yetersiz bile kalabiliyor. Sıkılmış, hayattan bezmiş hatta zorla araştırma yapıyormuş gibi uyuşuk bir havası var. Bu dedektif aptal mı, neden böyle davranıyor, nerede bu adamın pratik zekâsı vs. diye soracağınız pek çok sahne var. Bu davranışları ancak finalde anlamlandırabiliyorsunuz.

Final nasıldı?

Ters köşe yapmayı başarabilecek kadar iyiydi. Filmde bir katil ya da katiller var. Dedektif bu noktada yavaş ama emin adımlarla ilerliyor ve belli bir sonuca ulaşıyor. Ama bu sonuca ulaşma kısmı muhtemelen çoğu izleyiciye bu muydu ya dedirtebilecek kadar zayıf. Benim final dediğim bölüm filmin son 15-20 dakikası. O kısım tüm senaryoya değer katan ve pek çok noktayı aydınlatan yerdi ve güzeldi.

Sonuç olarak

Sonuç olarak Solgun Mavi Gözler kötü bir film değil; ama umduğumuz kadar iyi olmadığı da kesin. Yavaş ilerleyen hatta yer yer sıkıcı bir kurgusu; ters köşe bir finali var. Filme benim puanım 6,5/10. O da Christian Bale’in hatırına.

Solgun Mavi Gözler incelemesi 25. Kare Youtube kanalında.

Exit mobile version