Sinema Sayfam

Holy Spider- Kutsal Örümcek İncelemesi

holy spider- kutsal örümcek

İran’da yasaklanan; ancak 75. Cannes Film Festivali’nde ödül alan ve gerçek bir olaydan esinlenen sarsıcı bir film: Holy Spider– Kutsal Örümcek (2022). Filmin tüm oyuncuları İranlı. Ancak film, çekimler için İran’dan izin alınamadığından ötürü Ürdün’de çekilmiş. İran’ın kültür ve irşad bakanı filmin yayınlanmasından sonra yaptığı açıklamada, filmde rol alan İranlıların cezalandırılacağını açıkladı. Tabii filmdeki oyuncuların İran’da yaşamıyor.

Holy Spider- Kutsal Örümcek’te gazeteci kadın rolünü canlandıran oyuncu Zar Amir-Ebrahimi Mayıs ayında düzenlenen 75. Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Filmin konusu nedir?

Filmin hikâyesi gerçek bir olaydan esinleniyor. Film İranlıların kutsal kabul ettiği Meşhed şehrinde geçiyor ve İranlı bir seri katilin hikâyesi anlatılıyor. Bir inşaat işçisi, temiz toplum hülyalarına kapılıyor ve gece vakitlerinde İmam Rıza’nın türbesinin civarında rastladığı fahişeleri öldürmeye başlıyor. Gerçek yaşamda bu adam 2000 ve 2001 yılları arasında 16 kadını bu şekilde öldürmüş. İşte bu cinayetler hakkında bir araştırma yapmak üzere şehre bir kadın gazeteci geliyor. Film bu kadın gazetecinin katilin yakalanması için verdiği çabaları anlatıyor.

Kutsal Örümcek bence izlenmeye değer bir yapım. Hollywood klişelerinden hayli uzak bu filmde doğal ve inandırıcı bir oyunculuk sergilenmiş. Yapay bir dünyadan ziyade her yönüyle yaşamında kendisini seyrediyorsunuz. Diyaloglar zekice hazırlanmış. Kurgu ve çekimler filmi hiç sıkılmadan izletebilecek kadar iyi.

Orijinal Adı: Holy Spider
Tür: Suç, drama, gerilim
Yönetmen: Ali Abbasi
Ülke: Danimarka, Almanya, İsveç, Fransa
Gösterim Tarihi: 25 Kasım 2022 ( Türkiye)
Oyuncular: Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, Sina Parvaneh, Nima Akbarpour
Süre: 01s 56dk
IMDB: 7,3
25. Kare puanı: 7,5

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Hasta bir zihniyetin Mr’ı

Aslında bu filmde hasta bir toplumun zihin MR’ı ya da tomografisi çekiliyor. Kendi bakışına göre “kirlenmiş” insanları öldüre öldüre temiz bir toplum inşa edeceğine inanmış hasta bir ruh… Daha da kötüsü Saeed denilen bu adam yalnız değil. İran rejiminin muhtemelen bu filmden rahatsız olduğu iki noktadan birisi bu. Katil, filmde şahıs olarak ele alınsa ve toplumun ona bakışı, katilin eşinin gazetecilere ifade ettiği gibi olsa sorun olmazdı. Ancak senaryonun mesajları net. Bu bireysel bir sorundan ziyade beyin ölümü gerçekleşmiş, temelde kendi inandığı dinden bile bihaber yaşayan ama tam aksini iddia eden hasta bir toplumun resmi…

Polisin etkin bir soruşturma yürütmemesi, katili bulmak gibi bir derdinin olmaması, çocuğun yavaş yavaş babasına dönüşmesi, babasının varisi olduğunu açıkça söylemesi, kadının çocuğa “Baban kötü kadınları Cehennem’e gönderiyordu” demesi ve bunlar gibi başka detaylar adamın tırnak içerisinde “kötü kadınları” öldürmesinin hiç kimse için bir sorun teşkil etmediğini gösteriyor. Ne demişti sokaktaki adam?

“Polisin onu aradığını mı sanıyorsun? Adam onlar için temizlik yapıyor.” Yaşama hakkı yani kişilerin fiziksel varlığını sürdürme hakkı kutsaldır. Hem dinlerin hem de modern hukukun kutsal kabul ettiği bu hakkı kafana göre ihlal ederek, insan öldürerek mi temiz bir toplum yaratacaksın?

Arzu Rahimi’nin motivasyonu üzerine

Elbette Arzu Rahimi’nin akıntıya karşı kürek çekmesi ve pes etmemesi çok etkiliydi. Geçmişten günümüze hemen her toplumda kadın olmak zordur; ama kabul edelim ki bazı toplumlarda kadın olmak daha zordur. Neyi nasıl giyeceğine, nasıl konuşacağına, saçını açıp açmayacağına kadar hep başkaları tarafından karar verilen bir toplumda kadın olmak çok zor olsa gerek.

Arzu Rahimi’nin tek başına yani kadın başına bir otel odası bile kiralayamadığını gördük. Onun bu sahnede kendisine yöneltilen aptalca denebilecek sorulara karşı sinirlenmesinin ardında öyle bir toplumda baskı altında yaşaması yatıyor.  

Aslında Arzu Rahimi’nin motivasyonu da burada geliyor. Kadınları hedef alan bu katili yakalamayı öylesine arzu ediyor ki bunu yapabilmek için hayatını bile tehlikeye atabiliyor.

Kutsal Örümcek film incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version