Sinema Sayfam

Birdman ve Diriliş’in Yönetmeninden: Bardo (2022)

bardo-film-poster

Netflix’te yayınlanan Bardo (2022) izleyicilere hayal güçlerini zorlayacak, gerçekten çok farklı ve emsalsiz bir deneyim vaat ediyor. Film için nostaljik bir komedi diyebiliriz. Bardo; tanınmış bir Meksikalı gazeteci ve aynı zamanda belgesel yapımcısının (son belgeseliyle Amerika ve Meksika ödüllerini toplamak üzeredir); geçmişiyle, bu günüyle ve Meksikalı kimliği ile uzlaşmak için düşsel bir iç gözlem yolculuğu ya da farklı bir ifadeyle söylersek yapımcının gerçeküstü bir retrospektifidir (Retrospektif; meydana gelmiş olayların geçmişine, öncesine bakmak anlamına geliyor).

Filmin açılışı bile o kadar benzersiz ki daha ilk saniyelerde bile çok fantastik bir yapımla karşı karşı olduğunuzu anlıyorsunuz. Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu gerçekten de her filmiyle izleyicileri alışılmışın dışında enfes yolculuklara çıkarmayı başarıyor. Iñárritu; 25. Kare’de incelemesi bulunan Birdman, Diriliş ve 21 Gram gibi eşsiz filmlerin yapımcısı. Yönetmenin geçmişine bakarsak yaptığı her film dikkat alınmaya değer görünüyor.

Ancak Bardo adlı filmin bence yönetmenin diğer yapımlarından ayrılan bir yönü var. O da herkese hitap etmemesi. Bu filmde kabaca ifade edersem yaşadığı kültürel ve politik çöküş sonrasında yozlaşmış ve pek çok değerini kaybetmiş bir Meksika’ya atıfta bulunuluyor. Dolayısıyla Meksika tarihini bilmeyen, onun geçmişte ne olduğunu ve şu an ne hale geldiğini araştırmamış ya da deneyimlememiş izleyicilerin (yani pek çoğumuzun) yönetmenin referansları yakalaması, anlatmak istediklerini tamamen kavrayabilmesi imkansız gibi. Ayrıca film yönetmenin özel hayatına bakan yönlerinin olduğu da biliniyor.

Sonuca gelirsek; Bardo elbette yönetmenin hemen her filmi gibi ortalamanın üstünde bir yapım. Ancak gerek Meksika tarihine gerekse yönetmenin özel yaşamına bakan yönleri nedeniyle geniş kitlelerce beğenilecek ve izlenecek bir film değil. Birdman beni büyülemişti örneğin. 21 Gram hayatımda izlediğim en vurucu dramlardan birisi… Bardo için bunların hiçbirisini söyleyemiyorum. Güzel film ama bana hitap etmiyor, diyebiliyorum sadece.

Exit mobile version