Sinema Sayfam

Don’t Worry Darling- Endişelenme Sevgilim Final Çözümü

don’t worry darling- endişelenme sevgilim

Don’t Worry Darling- Endişelenme Sevgilim (2022), 6- 6,5 aralığında bir gizem filmi. 25. Kare takipçilerinin beğeneceği türde bir yapım.

1950’lerdeyiz. Çöl denebilecek bir alanın ortasına kurulmuş harika bir ortam… Son derece güzel evler ve bu evlerde kalan çiftler… Orada yaşayanlar bu ortamın bir tür deneysel çalışma için kurulduğunu biliyorlar; ama detayları hakkında pek bir fikirleri yok. Bir süre sonra ana karakterimiz Alice (Florence Pugh), tuhaf şeyler görmeye ve yaşamaya başlıyor ve bunun ardından deneysel çalışmanın ne olduğunu anlamaya çalışıyor.

Orijinal Adı: Don’t Worry Darling
Tür: Drama, gerilim, gizem
Yönetmen: Olivia Wilde
Ülke: Amerika
Gösterim Tarihi: 23 Eylül 2022
Oyuncular: Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine, Olivia Wilde, KiKi Layne, Gemma Chan
Süre: 02s 03dk
IMDB: 6,2
25. Kare puanı: 6,4

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Nedir bu Zafer Projesi?

Filmin finalinde bu proje detaylıca anlatılıyor. O yüzden çok kısacaca bahsedip geçeceğim. Bu proje katılımcıları online olarak sanal bir dünyanın içerisine alıyor. Katılım zorunlu değil, isteyen katılıyor. Katılımcılar sanal dünyada olmadıkları zamanlarda gerçek yaşamda çalışarak para kazanıyor ve bu projeye para ödüyorlar. Proje mimarı Frank (Chris Pine) adındaki adam. Frank de bu sanal ortama bağlanıyor ve projesini yaşayarak deneyimliyor.

Herkes kendi evinden katılım gösteriyor. Proje yaşamından memnun olmayanları harika bir ortama alıyor. Kadınların bir tanesi hariç (Buuny) tamamı gerçek bir dünyada yaşadıklarını zannediyor. Katılım zorun değil, dedim ama şöyle bir sıkıntı var. Bizim Jack örneğin karısı Alice’i ondan izin almadan bu ortama bağlamış. Gerçek bedeninin uyanmasına izin vermiyor. Alice artık sanal bir dünyada yaşıyor. 24 saat oraya bağlı bir hayatı var.

Alice’in gerçek yaşamda ne kadar yorulduğunu, eve gelir gelmez haklı olarak kendisini yatağa attığını ve kocasına zaman ayıramadığını gördük. Jack hem Alice’e hem de kendisine iyi bir yaşam sunduğunu düşünüyor. Aslında kötü bir amacı yok. Ancak bunu yaparken eşinden izin almadığı için ahlakî bağlamda sorunlu bir seçim yapıyor. Alice zaten bunu öğrenince ona kızıyor. Benim yaşamımdı, ne hakla bunu yaparsın diyor.

Erkekler eşlerini evde bırakıyor ve güya işe gidiyor. Aslında bu sırada orada sanal ortamdan çıkarak gerçek yaşamda hem çalışıyorlar hem de eşlerinin sağlık kontrollerini yapıyorlar.

Projenin temel mantığı bu. Şimdi geliyoruz filmin neden 7 puan ve üzerine çıkamadığına…

Sorular ve sorunlar

Finalde Alice’in yatağın üzerinde uyandığını bir görmek isterdik. Finali yani kapanışı sadece bir nefes sesiyle geçiştirmeleri iyi olmamış.

İkincisi Frank’in ölümü neden bu kadar kolaydı? Eşi Shelley onu öldürünce ben asıl patronun Shelley olduğunu düşündüm bir an için. Ayrıca sadece bir telefon konuşmasına şahit olması Shelley’nin uyanması için yetti. Bu çok hızlı bir dönüşümdü.

 Shelley’nin duyduğu telefon konuşmasında onun dışarı çıkmasına izin vermeyin, gibi birkaç kritik cümle vardı; ama Shelley bunlardan hareket ederek her şeyi çözemezdi. Alice’in o sonuca ulaşabilmek için neler yaşadığını bir hayal edin. Demek ki Shelley kocasını, kendisine bazı konularda yalan söylediğini anladığı için öldürdü. Ama her şeye rağmen bir yalana karşı acımasız bir bıçak darbesi? Çok orantısız…

Frank’in ölümü ve denklemden çıkması çok hızlıydı. Alice ve Frank savaşa başka mükemmel gidiyordu. İkisi zıt kutuplardı. Bir tarafta sistemini korumaya çalışan bir yazılımcı diğer tarafta sisteme direnen bir zihin… Bu savaş çok çabuk ve kolay sona erdi. Böyle olmamalıydı… Daha da şiddetlenen bir mücadele görmeliydik.

Bu arada Alice’i diğerlerinden ayıran şey neydi? Pegg de örneğin kocalarımız acaba orada ne yapıyor gibi bir şeyler söyledi; ancak oradaki hiçbir kadın (Bunny hariç tabii ki, o gönüllü olduğunu söylemişti), sistemi çözebilecek bir adım bile atamadı. Alice’in sistemi sorgulamalarına yol açan anomaliler neden sadece onun başına geldi? Bunun bir yanıtı yok.

Don’t Worry Darling– Endişelenme Sevgilim film incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version