Aksiyon, drama ve tarih etiketlerine sahip The Woman King– Kadın Kral (2022), 18 ve 19. yüzyılların Afrika’sında hüküm sürmüş Dahomey Krallığında geçiyor. Filmde Dahomey Krallığı’nı koruyan, tamamı kadınlardan oluşan, özel bir savaşçı birliği olan Agojie’nin destansı hikayesi aktarılıyor.
Filmin tarihi ne kadar objektif bir şekilde yansıttığı üzerine soru işaretleri olsa da sonuç olarak hikayenin gerçek olaylardan esinlendiği biliniyor. Dahomey Krallığı, 17. yy sonlarından 1894’e kadar var olmuş bir Batı Afrika Krallığı’ydı.
Filme gelirsek ben fragmanlara kanarak daha yüksek ve kesintisiz bir aksiyon bekliyordum. Sonuçta tarihçi değiliz. Olayların tarihi yönü beni hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Ben aksiyon dolu ve destansı bir film izleyeceğimi düşünmüştüm. Filmin fragmanları filmin kendisinden daha iyiydi. Filmin temposu orta düzeyde diyebilirim. Kesinlikle yüksek bir temposu yok. Film boyunca kesintisiz ve heyecanlı aksiyon bulamıyorsunuz.
Hikaye bence zayıf; ama film zaten bize karmakarışık bir anlatı vaat etmiyor. Krallıklar arasında yaşanan sorunlar, köle ticareti, Agojie mücadeleleri ve eğitimleri vs. Savaş sahneleri böyle bir film için çok daha etkili ve detaylı işlenmeliydi. Gaddarlığın ve vahşetin yaşandığı bir dönemde çok kansız savaş sahneleri vardı. Karakterlerin hiçbirisiyle duygusal bir bağ kuramadım. Bu bence senaryonun en büyük sorunlarından birisiydi. Agojie ekibine yeni katılanların aldığı eğitim çok yüzeyseldi. Filmin bu tarafı beni hiç tatmin etmedi.
Sonuç olarak filmin senaryosu zayıf, savaş sahneleri yeterince iyi değil, aksiyon fragmanlardaki kadar iyi ve kesintisiz değil. Oyunculuklar iyi olsa da ben filmi zayıf bulanlardanım. Karşımızda 2 saat 15 dakika verilecek kadar iyi bir film yok.