Sinema Sayfam

House of the Dragon 3. Bölüm İncelemesi

House-of-the-Dragon-1.-sezon-3.bölüm

House of the Dragon ilk üç bölümde içerisinde en güzeliydi. Basamaktaşı savaşlarını seyrettik. Fragmandan da anladığımız üzere Prenses Rhaenyra’nın henüz evlenmemesi hatta evlenmek istememesi bir sorun olmaya başlıyor.

Alicent Hightower’ın oğlu ve Otto’nun torunu Aegon 2 yaşına geldi. Henüz bir çocuk olsa da onun varlığı bile ortalığı karıştırmaya başladı diyebiliriz. Bölümde hem beni rahatsız eden sahneler hem de çok beğendiğim birkaç sahne vardı.

Bir de daha önce “Sanırım bu dizide Game of Thrones’in ihtişamını göremeyeceğiz” demiştim. Bu tespitim haklılığını devam ettiriyor. Basamaktaşı savaşlarının kolayca geçiştirildiğini görmek beni biraz üzdü. Bu arada önceki bölümlerde görülen figüran kıtlığı bu bölüme aşılmış gibiydi. Bu da bizim için güzel bir haber…

Basamaktaşı Savaşları

Deniz Yılanı ve Prens Daemon, Kral’dan izinsiz olarak başlattıkları savaşlarına devam ediyorlar. Savaş tam 3 yıldır devam ediyor. Yengeçbesleyen Drahar, kendince akıllı bir taktik izliyor. Ejderhalar geldiği anda adamlarını mağaralara çekiyor ve ortaya çıkmıyor.

Bu taktik işe yarıyor. Daemon, kırmızı ejderhasıyla geldiğinde onun hemen içeriye kaçtığını ve tüm kışkırmalara rağmen çıkmadığını görüyoruz. Hatta Prens Deamon yaralanıyor ve geri çekilmek zorunda kalıyor.

Kral’ın savaşa karşı tutumu

Kral Viserys, kardeşi Daemon ve Deniz Yılanı’nın savaşı kaybediyor olmasını çok da umursamıyor. Ona haber gelmesine rağmen benim kararlarımı sorgulayanlara, kendi savaşlarını başlatanlara neden yardım edeyim ki havasında… Ancak bu kararı bölümde sonunda değişecek…

Aegon 2 yaşında

Aegon’un Viserys’i mutlu ediyor. Bu bir gerçek. Ancak Aegon üzerinden oyunlar kurgulayan Otto, daha şimdiden çocuk 2 yaşındayken ortalığı karıştırmaya başladı… Adam açık ve net; ama kızı Kraliçe Alicent’e karşı… Kral’ın yüzüne söylemese de kızıyla yalnız kaldığında net konuşuyor: “Aegon krallığın geleceği… O kral olacak” diyor.

Otto’nun kardeşi Aegon’un varisliğini çantada keklik görüyor. Ancak Otto bunun için mücadele etmeleri gerektiğinin farkında… O kadar emin olma, diyor kardeşine…

Kraliçe Alicent ve Prenses Rhaenyra meydan savaşı

Aslında bu ikisi arasındaki gerginlik (dizeye göre) Alicent’in Kraliçe olarak ilan edildiği an başlamıştı. Ancak bu bölüm ilk kez bu ikisinin nasıl vuruştuğunu gördük. Ejderhaların Dansı savaşının en önemli iki figürü ilk kez yetkilerini konuşturarak bir meydan savaşı gerçekleştirdi (Bu bölümü aşağıya eklediğim videoda takip edebilirsiniz).

Rhaenyra neden evlenmek istemiyor?

Rhaenyra evlilik baskısından çok rahatsız. Bu konu her açıldığında babasını tersliyor. Bunun nedeni ilk bölümde de gördüğümüz gibi Rhaenyra geleneklere boyun eğmek istememesi. Onun savaşçı bir ruhu var. Gelecek planlarında evlenmek yok. Bunu babasına hem de herkesin içinde açıkça söylüyor.

Ancak Kral çadırdaki tartışmada ona önemli bir şey hatırlatıyor. Gelenekler ve görevler olmadan ben bile var olamam diyor. Kral bu sert çıkışı kızını sevmediği için değil; tam aksine onu sevdiği için. Kral, kızında o yetkinliği görmeseydi onu tahta varis yapmazdı. Şimdi bir oğlu var. Rhaenyra’yı kolayca varislikten alabilir; ama hayır böyle yapmıyor. Kızı için mücadele veriyor. Gelenekler, törenler, görevler… Bunlardan kaçamazsın, bunlar bir yönden hepimizin üzerinde, diyor.

Kral’ın istemeye istemeye bir geyiği mızrakla öldürmesi çok güzel bir sahneydi. Kral aslında oraya çaresizce duran bu muhteşem ve görkemli yaratığı öldürmek istemiyor. Bu bir av değil ki… Hayvan kaçamıyor, çaresiz durumda. Ancak Viserys görevleri ve beklentileri bir kenara atamıyor ve istemeden de olsa orada o görkemli geyiği öldürüyor.

Aegon’un ikinci isim günü için düzenlenen bu av töreninde Lord Jason Lannister, Prenses Rhaenyra’nın aklını çelmeye çalışıyor. Rhaenyra önce onunla sohbet ediyor; ancak onu bu cüretini fark ettiği anda orayı terk ediyor.

Rhaenyra evlilik konusunda seçimini kendisi yapmak istiyor ve dayatmalardan nefret ediyor. Zaten babası Alicent’le evlenirken de böyle yapmamış mıydı? İşte Rhaenyra, babasına bunu hatırlatıyor. Bu çok iyi bir hamleydi. Bunun öncesinde Rhaenyra, Criston Cole’le konuşurken “satmak” kelimesini kullanıyor. Babam beni satmak istiyor, diyor.

House of the Dragon 1. sezon 3. bölüm incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version