Sinema Sayfam

Predator Serisinin Son Halkası: Prey (2022) İncelemesi

prey 2022-film-14

Seçkin bir kurtarma ekibinin yağmur ormanlarında ava dönüştüğü ilk Predatör filmi 1987 yılında geçiyordu. O filmde ilk kez kendisini görünmez kılabilen, çok gelişmiş silahlara sahip bir uzaylı ırkıyla, avcı Predator’lerle tanışmıştık.

Predator evreninin yayınlanan son filmi bizleri ilk filmin tam olarak 268 yıl öncesine götürüyor. Prey 1719 yılında geçiyor. Bu tarihi bir pistolun üzerinde görüyoruz. Aynı silahı 1991 yapımı Pretador 2’nin sonunda da görmüştük. Demek ki bu silah görmediğimiz bir zamanda Predator’lere geçmiş. Burada hareketle bu filmin devamının büyük olasılıkla geleceğini söyleyebiliriz.

Serinin tüm filmleri izledim. İzlemekle kalmadım bunları tek tek inceledim. Merak edenler için bu son filmi çok beğendiğimi söyleyebilirim. Serinin ruhuna ihanet eden hiçbir gelişme olmadığı gibi tam tersi Predator’lerin acımasızlığını ve karizmasını en güzel yansıtan filmlerden birisi olmuş.

Yüzüne maske geçiren, elinde bir kalkan gördüğümüz ve aynı zamanda bir çeşit ok kullanan bu yeni Predator oldukça karizma görünüyor. Onda da sanki bir kabile savaşçısı havası var. 1987 yılındaki ve daha sonraki Predator’ler elbette daha gelişmiş silahlar ve daha ileri teknolojiye sahip bir maske kullanıyordu. İki film arasındaki neredeyse 300 yıllık zamanı yansıtan bu farklar, güzel dokunuşlardı.

Tüm bunlarla birlikte yönetmen daha filmin başlarında Predator’ü bizlere tüm ihtişamıyla gösteriyor ve onu karanlıkta bırakmıyor. Film kesinlikle Predator’leri en iyi yansıtan yapımlardan birisi olmuş.

Prey’in konusu

Kahramanımız bir Komançi kadını olan Naru… Naru aslında o yaşına kadar kabilesi için bir şifacı olarak yetiştirilmiş. Naru, son derece yetenekli bir şifacı olmuş olmasına; ancak onun hayali bir avcı olmak. Naru, balta kullanma konusundaki yeteneğini pek çok kez sergiliyor ve kendi kendine antrenmanlar yapıyor. Naru’nun savaşçı kardeşi Taabe, aslında içten içe kardeşindeki yeteneğin farkında ve ona el altından destek olmayı ihmal etmiyor.

Naru bir gün, köpeği ile beraber bir geyik avlamaya çalışırken gökyüzüne bir thunderbird-ün yani bir gök gürültüsü kuşunun gelişine tanıklık eder ve bunu kendisine bir işaret olarak kabul eder. Büyük bir avcı olduğunu kanıtlama zamanı gelmiştir.

Kabiledeki savaşçı erkekler, bir dağ aslanını avlamak için yola çıkarken Naru’da bir şifacı olarak onlara katılır. Ancak Naru, bir süre sonra üstün izcilik yetenekleri ve içgüdüleri sayesinde ormanda başka bir yaratığın olduğunu fark eder. Bu yaratık, ormana bir Predator gemisi tarafından bırakılan bir avcıdan başka bir şey değildir.

Bu andan sonra ormandaki Komançi-ler ve sonradan göreceğimiz Fransızlar, Predator tarafından tek tek avlanmaya başlanır.

Prey, seriyi takip edenlerin bir solukta izleyeceği, eğlenceli ve güzel bir film. Kaçırmayın diyorum.

Şimdi de spoiler içeren birkaç detayı paylaşmak istiyorum.

Orijinal Adı: Prey
Tür: Aksiyon, drama, bilimkurgu
Yönetmen: Dan Trachtenberg
Ülke: Amerika
Türkiye Gösterim Tarihi: 05 Ağustos 2022
Oyuncular: Amber Midthunder, Dakota Beavers, Dane DiLiegro, Stormee Kipp, Michelle Thrush, Julian Black Antelope
Süre: 01s 39dk
IMDB: 7,3
25. Kare puanı: 7,5

İki büyük avcının savaşı

Predator, doğası gereği en güçlü avların peşinden gitmeyi seviyor. Örneğin Naru’nun da fark ettiği gibi kendisine tehlike oluşturmayan, kendisiyle savaşamayacak bir av onun ilgisini pek çekmiyor.

Film bir süre sonra iki yırtıcının yani Predator ve Naru’nun mücadelesine dönüşüyor. Naru, önceleri bu yaratığın öldürülemeyeceğini düşünürken, üstün gözlem yeteneği sayesinde onun açığını fark ediyor. Hasta adama verdiği ilaç onun beden ısısını düşürmüştü. Adam buz gibi hissettiğini söylemişti. Naru aynı bitkisel ilacı zaten daha önce de kullanmıştı. Beden ısısı düşünce Predator hemen yanında duran insanın yaşadığını fark edemiyor. Naru bunu kaçırmıyor ve en büyük kozunu işte böyle elde ediyor.

Eğer bunu fark etmeseydi savaşı kendi lehine çeviremezdi.

Fransızlar; Predator’e vahşi ve akılsız bir hayvan muamelesi yapıyor ve ona kurdukları tuzağa düşmesini bekliyorlar. Bu ölümcül hata onların düşmanlarını analiz edememelinden kaynaklanıyor. Naru’ysa tam tersi… Onun gücünü, yeteneklerini ve de zayıflıklarını analiz ettikten sonra onunla savaşmaya başlıyor.

Bu filmin tadını veren gizemli sos, aslında filmin Naru’nun önce bir Komançi avcısına sonra da bir kabile şefine dönüşümünü anlatması. Predator’ün karizması ve gücünü zekasıyla ve yeteneğiyle alt eden Naru, film boyunca hep yüceltiliyor ve en sonunda da zirveye çıkıyor. Beyaz adamların gelişinden sonra artık daha güvenli bir yuva aramaları gerektiğini söylüyor. Yani zekasıyla, yetenekleriyle ve ön görüsüyle tam bir lidere dönüşüyor.

Prey (2022) film incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version