12.9 C
İstanbul
KategorilerAksiyonJurassic World: Dominion- Filmi Beğenmedim; Çünkü...

Jurassic World: Dominion- Filmi Beğenmedim; Çünkü…

Jurassic World: Dominion’ı (Jurassic World: Hâkimiyet– 2022) nihayet seyrettim. Bu film gelmeden önce serinin bütün filmlerini izlemiştim. 25. Kare’de bir video hazırladım, sinemasayfam.com üzerinde de yazılar paylaştım. Serinin ince detaylarına bile hâkim olduğumu söyleyebilirim.

Jurassic World: Hâkimiyet, üzülerek söylüyorum ki serinin en zayıf filmlerinden birisi olmuş. Filmin dinozor sahneleri üzerindeki yapaylığı atamasa da genel olarak iyiydi ve seyir zevki veriyordu. Owen ve Claire ikilisinin yanında Ellie ve Alan’ı hatta Malcolm’ı görmek güzeldi. Gerçi bunların karakter gelişimlerinde sıkıntılar vardı. Dr. Alan’ın aradan geçen bunca yıla rağmen hâlâ ilk günkü gibi fosil araması, hayatında hiçbir değişimin olmaması; önceden olduğu gibi bir lider gibi hareket etmekten çok kafası karışık hatta bilgisiz bir yan karaktere dönüşmesi gibi sorunlar vardı; ama bunlar ayrı bir konu. Benim burada bahsetmek istediğim konu başka. Ben bir sorundan bahsetmek istiyorum.

Peki, nedir bu filmin sorunu?

Sorun bence senaryonun yanlış yere odaklanması. Bu serinin odağı her zaman ama her zaman dinozorlar olmalı ve senaryo onların etrafında dönmeli. Dinozorların her sahnede görünmesinden bahsetmiyorum. Olayların dinozorları odaklanmasını kastediyorum. İlk filmi hatırlayın… Dinozorları yaklaşık bir saat sonra ancak görmüştük. Ancak her şey onların etrafında dönüyordu. Onların genetik özellikleri, kalıtsal olarak hayatta kalma güdüleri, ne kadar saldırgan ya da zararsız oldukları, hatta doğada üreyip üreyememeleri gibi mevzular bizim zihnimizi hep dinozorlarla meşgul ediyordu.

Jurassic World Hâkimiyet böyle kurgulanmamış. Film merkeze insanları almış. Dinozorlar aksiyona bu kadar dâhil edilerek onların doğası geri plana atılınca bence serinin özü ıskalanmış. Bir motosikletin peşinde koşan dinozorları izlersiniz, sahne güzel olmuş der sonra da unutur gidersiniz. Ancak içerisinde bir gram bile aksiyon olmayan bir başka sahneyi aradan yıllar geçse de unutamazsınız (İlk filmde dinozorların ilk görüldüğü sahne)… Çünkü birisinde odak nokta dinozorlarken diğerinde dinozorlar yan aparat gibi kalıyor. Sorun sadece bu sahne değil elbette. Örneğin özel efektleri ne kadar iyi olursa olsun at sırtında dinozor yakalama sahnesi üzerindeki yapaylığı atamaz. Blue gibi durdurulamaz bir yırtıcının bir anneye dönüşerek kenara itilmesi çok acı olmuş. T-Rex’ten daha büyük yeni avcı dinozor hemen hiçbir sahnede üzerindeki sıradanlığı atamıyor ve ağır bir ölüm makinesine dönüşemiyor, yani bizi korkutamıyor.

Yıkılmış Krallık’tan sonra daha destansı bir son beklentisi içerisinde olduğumu inkâr edemem. Bu devasa yaratıklar dünyaya salındıktan sonra daha büyük çaplı kaoslar görmeliydik. Sonraki gelişmelerden bağımsız olarak söylüyorum: Yırtıcıların çoğunun yakalandığı ve kalanların da Big Rock ulusal parkta olduğu gibi başlangıç bile beni hayal kırıklığına uğrattı.  

Sonuç olarak bence Jurassic World: Dominion (Jurassic World: Hâkimiyet– 2022) serinin ruhunu yakalayamamış, aksiyona ağırlık vererek seri fanlarını memnun etmeye çalışmış ama bunu bile başaramamış yetersiz bir filmden ibaret.

Son Eklenenler

En Popüler

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img