15.4 C
İstanbul
KategorilerAileSünger Bob Çizgi Dizisi ve Subliminal Mesajları

Sünger Bob Çizgi Dizisi ve Subliminal Mesajları

Sünger Bob hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden ve benim çok sevdiğim bir animasyon-çizgi dizi. Bilindiği üzere diziye adını veren Sünger Bob bir deniz canlısı ve Bikini kasabasında yaşıyor. Sünger Bob resmî olarak ilk gösterimini 1999 Temmuz’unda yapmıştı. O gün bu gündür devam eden dizinin özellikle cinsel yönelimi ve bilinçaltı mesajları üzerine pek çok tartışma yapıldı. İnternette bununla ilgili bir arama yaparsanız yerli yabancı pek çok kaynağa ulaşabilirsiniz.

Ben bu video Netflix’te yayınlanan bir bölüm üzerinden kendi tespitlerimi aktarmak istiyorum.

Netflix’te aratma yaptığımızda karşımıza Sünger Bob’un 4 tane animasyon filmi çıkıyor. Bunların hepsi ortalama bir buçuk saat (Bir tanesi sezonlar halinde ve kısa bölümler içeriyor). Ben bunlardan bir tanesini rastgele seçtim ve seyrettim.

Bölümün özeti

Bu bölümde Sünger Bob, yeni açılacak Yengeç Restoran’da müdür olma hayali kuruyor. Terfi heyecanıyla gittiği duyuru gününde görev bir başkasına veriliyor. Sünger Bob terfi alamıyor; ancak gelişen olaylar sonrasında finalde peşinde olduğu müdürlüğü kapıyor.

Şimdi gelelim bölümün bilinçaltı mesajlarına… Bunların çoğu yetişkinler için bir sorun teşkil etmiyor; ancak bir yabancıyla konuşurken bile tedirgin olduğumuz çocuklarımızın neler seyrettiğinin, onlar boş levhaya benzer bilinçlerine neler yazıldığının farkında olmamız gerekiyor.

1. +18 görüntüler

Çocukları da seyrettiği Sünger Bob’da cinsel içerikli +18 görüntüler sıkça görülür. Dizide bazen sadece yetişkinlerin anlayacağı mesajlar bulunur. Örneğin Sünger Bob’un Gary’e sakın sabunu düşürme demesi… Bu bir hapishane şakası… Çünkü sabunu düşürürsen eğilmek zorunda kalırsın…

Bu bölüme gelirsek Sünger Bob sabah uyandığında önce pantolonunu giyer, sonra aynanın karşısına geçer. Tam bu sırada ortada hiçbir sebep yokken birden bire pantolonu düşer ve arka tarafı açıkta kalır.

Sünger Bob, yan komşusunun evine izinsizce girdiği ve duştayken yakaladığı komşusu tarafından evden atılır. Aşağıya düştüğünde karşısına arkadaşı Patrick çıkar. Ancak bir sorun vardır. Patrick’in üzerinde giysi yoktur.

Patrick sanki bunu fark etmemizi istercesine oops der ve hemen üzerine bir şort geçirir.

Patrick’i bir başka sahnede yine üzerinde giysi olmadan görürüz. Bu kez sahne bir adım daha öteye taşınmıştır. Bu kez arka tarafına kıstırdığı Sünger Bob bayrağının özellikle alt kısmının yaptığı çağrışım açıktır.

2. Mutlu olmak için terfi et

Sünger Bob, yeni açılan Yengeç Restoran’a müdür olmak ister ve terfi beklentisine girer. Burada bir sorun yok. Herkes çalıştığı yerde yükselmek isteyebilir; ancak çizgi film bunu adeta mutluluğun tek yolu olarak sunar. Sünger Bob, patronundan hiçbir söz almaması rağmen yeni müdürün kendisi olacağını düşünür ve havalara girer. Hatta bunun rüyasını bile görür. Sonra müdür olarak bir başkası seçildiğinde adeta dünyası kararır ve yıkılır. Ancak sonra karşısına bir şans çıkar ve bunu değerlendirir. En sonda müdürlük kendisine verilir. Sünger Bob havalara uçar.

Buradaki temel bilinçaltı mesajı terfinin mutluluğa giden tek yol olarak sunulması. Sünger Bob, terfiyi almadan asla mutlu olmaz. Onun kendi hakkı olduğunu düşünür ve müdür olan arkadaşını tebrik bile etmez.

Hayatta herkes her istediğine ulaşamaz. Kendi yaşamında alternatifler üretemeyen insanlar hedeflerine ulaşamadıklarında mutsuz kalmaya mahkumdur. Sünger Bob terfi alamadığı için hayata küser; en yakın arkadaşı bile onu teselli etmez. Müdürlüğün onun hakkı olduğunu söyler.

Böyle bir yaklaşım çocuklarda başarısızlık eşittir mutsuzluk olarak algılanacaktır.

Sünger Bob incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Korku Filmi Immaculate Konusu ve Detaylar

0
Immaculate adlı korku filmi, Amerikalı dindar bir kadın olan Cecilia’nın hikayesini anlatıyor. Cecilia, İtalya’da bir manastıra girme fırsatı bulduğunda, bu yeni başlangıcı heyecanla karşılar....

Constellation 8. Bölüm İncelemesi ve Teoriler

0
Noomi Rapace'ın rol aldığı, Apple TV'nin gizem dizisi Constellation 8. bölümle birlikte her ne kadar bazı soruları yanıtlasa da yanıtsız sorular bırakmayı da tercih...

Ünlü Oyuncu Al Pacino 83 Yaşında

0
Al Pacino, tam adıyla Alfredo James Pacino, 25 Nisan 1940’ta New York City, New York’ta doğmuş Amerikalı bir aktör ve yapımcıdır. Al Pacino, Amerikan...

The Three-Body Problem Dizisi- Gizem Meraklıları İçin

0
Netflix'te yayınlanan The Three-Body Problem- Üç Cisim Problemi dizisi, Liu Cixin’in Hugo Ödüllü roman üçlemesinden uyarlanmış bir bilim kurgu ve psikolojik gerilim dizisi. Dizi,...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img