Tarihler 2017’yi gösteriyordu. Kendisine Profesör diyen gizemli bir adam tarihin en büyük soygununu yapmayı planlıyordu. Bu nedenle kaybedecek hiçbir şeyleri olmayan tam sekiz kişiden oluşan bir soygun çetesi kurmuştu.
Her adımı, her detayı, her bir ayrıntıyı ve her bir olasılığı tek tek hesaplayan Profesör, aylar süren bir eğitimden sonra çetesiyle beraber işe koyulmuştu.
La Casa de Papel– Büyük Soygun (2017- 2021) Netflix’te yayınlandığında beklendiğinden büyük bir ilgi gördü. Dizinin bu kadar beğenileceğini tahmin etmediklerini oyuncular bile daha sonradan itiraf ettiler.
La Casa de Papel kadar başarılı bir dizinin izinden gitmek ya da onun remake-ini yapmak kolay bir karar değil. Taklitler aslını yaşatır ve aslın gölgesinden çıkamazlar. Bu nedenle La Casa de Papel: Kore yapımcıları kendileri açısından riskli bir projeye evet demişler.
Orijinal Adı: Money Heist: Korea – Joint Economic Area
Tür: Aksiyon, drama, suç
Yapımcı: Álex Pina
Ülke: Güney Kore
Türkiye Gösterim Tarihi: 24 Haziran 2022
Oyuncular: Yoo Ji-Tae, Lee Si-Woo, Yunjin Kim, Park Hae-soo, Jeon Jong-seo, Anzu Lawson, Kim Ji-hoon, Yoon-ju Jang, Hyun-Woo Lee, Won-jong Lee, Ji-Hoon Kim
Bölüm sayısı: 6 (ilk sezon)
Süre: 75 dk (ortalama)
IMDB: 6,2
25. Kare puanı: 6,4
La Casa de Papel: Kore Nasıldı?
La Casa de Papel: Kore’yi orijinal yapım kadar heyecanlı bulmadım. İlk yapımın verdiği heyecanın onda birisini bile hissedemedim. Çünkü bölümleri bir dejavu hissiyle seyrettim.
Bölgesel dokunuşlar dışında her şey orijinal dizinin birebir kopyası. Bu kez soygun Güney ve Kuzey Kore’nin birleşerek ortak bir ekonomik alan oluşturduğu bölgede geçiyor. Profesör ve ekibi her iki ülkenin ortak para biriminin basıldığı Birleşmiş Kore Darphanesi’ni soymayı planlıyorlar. Dizinin başlangıcında Tokyo üzerinden kısa bir giriş yapılıyor ki burası bence dizinin en güzel tarafı. Burayı seyrederken çok heyecanlandım. Dizi böyle devam edersek harika bir iş çıkacak diye düşündüm.
Tokyo, haksızlığa uğradıktan ve emek sömürüsüyle başkaları üzerinden para kazanan pis bir adamı öldürdükten sonra kaçmaya başlıyor. Gidecek hiçbir yeri olmadığı ve intiharı düşündüğü bir anda karşısına Profesör çıkıyor ve ona bir “iş” teklif ediyor. İşte bu andan sonra dizi orijinallikten uzaklaşıyor ve aslının gölgesinin altına sığınıyor.
La Casa de Papel: Kore’nin girişi dışındaki tüm senaryosu, en ince detaylarına kadar orijinal yapımın aynısı. Dizinin remake olduğu biliniyor; ancak ben açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Yani yapımcıların dizinin aslını koruyarak kendilerinden daha fazla bir şeyler katacaklarını düşünüyordum. Ancak öyle olmamış… Buna bence bir yönden kolaycılık diyebiliriz. Karakterler, yaşananlar, olaylar, kamera açılarına kadar her şey elinizin altında ve siz sadece aslı yaşatmaya ve onu tekrar çekmeye çalışıyorsunuz.
Bununla birlikte karakterler asla orijinal dizidekiler kadar karizma değiller. Ne Berlin’in karizması ne Profesör’ün diziyi alıp götüren havası ve gizemi ne Rio ve Denver’in tatlı ve çılgın halleri ne Tokyo’nun çekiciliği ne de Arturo’nun insanı deli eden gıcıklığı… Bunlar elbette yansıtılmaya çalışılmış; ama sonuç bence kocaman bir başarısızlık…
İsimler, kostümler ve olaylar aynı; ancak olması gereken heyecan ve gizem orijinal dizinin parlak ışıklarının altında görülemiyor.
Sonuç olarak La Casa de Papel: Kore benim için kocaman ve içi boş bir taklitten öteye geçemedi.
La Casa de Papel: Kore incelemesi 25. Kare Youtube kanalında.