12.9 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguWestworld 4. Sezon Öncesi Okunması Gereken Bir Yazı Dizisi (1)

Westworld 4. Sezon Öncesi Okunması Gereken Bir Yazı Dizisi (1)

HBO Max’in sağlam bilimkurgu yapımlarından Westworld’ün 4. sezonu 26 Haziran 2022’de gösterimde olacak. Westworld 4. sezon yayınlanmadan önce Westworld 2 ve 3. sezonlar üzerine spoiler içeren bir hatırlama yazısının en başta kendim için gerekli olduğunu düşündüm ve yaşananları genel hatlarıyla anlatan bir yazı dizisi hazırlamak istedim.

Yazı tabii ki spoiler içeriyor.

Westworld 2. Sezon Üzerine

Westworld 2. sezon önceki olayların yani isyanın ve Dr. Robert Ford’un kafasının Dolores tarafından uçuruluşunun 2 hafta sonrasında geçiyor. Ancak sezonun tamamı hem olayların yaşandığı zamana hem de zaman zaman daha da öncesine yapılan flashback-lerle dolu.

Bu yüzden kabaca Westworld 2. sezon; birinci sezondaki isyanın sonrasını, kısmen öncesini ve olaylardan iki hafta sonra adada yaşananları anlatıyor diyebiliriz.

Westworld 2. sezonda yaşananları detaylara çok fazla girmeden, akılda kalacak şekilde kısa notlar halinde aktarayım.

Parkın içerisinde bir savaş ve bir av yaşanıyor

Dolores, Westworld içerisindeki isyancıların lideri… Bütün hikâye döngülerinde birlikte olduğu Teddy’nin onun gibi düşünmesini ve kendisiyle aynı fikirde olmasını sağlamaya çalışıyor. Ancak Teddy bu bölümde kendisinin gerçekte ne olduğunu anladıktan bir süre sonra intihar ediyor. Son sözü “I can’t protect you anymore- Senin artık koruyamam” oluyor. Teddy, Dolores’i çok sevmişti. Onu olduğu gibi kabullenmişti ve değişmesini istemiyordu. Dolores, bu inanılmaz değişimleri kaldırabilmişti; ancak tüm bunlar Teddy’e ağır geldi.  Dolores aslında onu değiştirdiğinde bilmeden Teddy’nin sonunu hazırlamış oldu. Dolores, Teddy intihar ettikten sonra onu tekrar canlandırmıyor. Onun zihnini yazının ilerisinde bahsedeceğim The Valley Beyond’a aktarıyor.

Diğer taraftan Meave, daha önceki bir hikâyede sahip olduğu kızıyla yeniden bir araya gelme çabalarına devam ediyor. O da farklı ve değişik özellikleri- yetenekleri bulunduğunu fark ediyor; ancak kızını bulmaya çalışmaktan vazgeçmiyor. Meave aslında çok önemli bir karakter ve onun Westworld 3. sezonda çok daha önemli işler yapacağını göreceğiz.

Katliamdan kurtulan Delos ve şirket yöneticisi Charlotte Hale, önemli ve şifreli bilgileri ki bunlar Dolores’in babası, host Peter Abernathy’nin kafasının içerisindeydi, kurtarmaya odaklanıyorlar. Böylece bir yönden şirketin onları ölüme terk etmeyeceğini de garantiye almış olduklarını düşünüyorlardı. Ancak bu bilgiler onlardan önce Dolores’in eline geçiyor.

Bernard çok kilit bir rolde

Diğer çok önemli bir karakter olan Bernard’ın özellikle 1. sezon son bölümlerde kafa karışıklığı yaşadığını görmüştük. Geçen sezon Bernard’ı öldürmeye çalışan Elsie bu kez onun üzerinden bir plan yapıyor ve onu Cradle adlı sığınağına gönderiyor. Amacı aslında Bernard’ın zihnine hostların hafızlarının tam bir kopyasını yükletmek ve diğer bazı önemli bilgileri bu sayede kurtarmaktır. Ancak Cradle sığınağında Ford’un bir kopyasının yaşadığı ortaya çıkıyor. Bu sırada yaşananlar sonrasında Ford’un kopyası Bernard’ın zihnine download ediliyor. Bu andan sonra Bernard’ın zihninde dijital bir Ford yaşamaya başlıyor.

Ancak sezon sonuna doğru Bernard, zihnindeki dijital Ford kopyasını siliyor ve Ford’un kendisini kontrol etmesine engel oluyor. Daha sonra şunu da öğreniyoruz: Bernard, şirket elemanlarının kendi kafasının içerisine bakarak oradan bilgi almasını önlemek için kendi beyninin bir kısmını hasarlı hale getirmiş. Bundan daha sonra bahsedeceğim, şimdi kronolojik sıralamayı takip edelim.

Westworld Parkı’nın nihai amacı insanların zihinlerini kopyalamaktı

Westworld 2. sezonda öğrendiğimiz bir diğer çok önemli detay aslında parkın nihai amacının insan bilincinin herhangi bir hosta nasıl aktarılabileceğini çözmekti. Bu nedenle parka gelen insanların davranışları da kaydediliyordu (Bu konuda 3. Sezonda çok daha fazla bilgi sahibi olacağız). İnsanlar parkları ziyaret ederken ve orada kendilerince eğlenirken yaptıkları tüm seçimler; giydikleri elbiseler, seçtikleri silahlar, taktıkları şapkalar vs. bir tür beyin tarayıcısı tarafından kaydediliyordu. Buradaki ana hedef az önce bahsettiğim gibi, tüm bu verilerin yani bir anlamda insan bilincinin dijital olarak nasıl kaydedileceği öğrenmek ve daha sonra bu sürecin sonunda elde edilen gerçek zihinsel verilerin, üretilmiş konakçı bedenlere (hostlara) kopyalamanın bir yolunu bulmaktı.

Delos’un kurucusu James Delos, parkın ilk günlerinde bir hastalıktan ölmüştü ve William’ın az önce bahsettiğim kopyalamayı gerçekleştirmeye yönelik ilk girişimi burada gerçekleşti. Beyin izleme sistemlerinden topladıkları verileri kullanarak onun zihnini yeniden yarattılar ve onu gerçek bedenine benzeyen bir vücuda yerleştirdiler. Ancak zihin transferi gerçekleştirilen “host-lar” parkın içerisindeki ortamda sorunsuzca yaşasalar da gerçek dünyada birkaç gün içerisinde adeta çıldırdılar ve proje başarısız oldu. İşte bu çıldırma sonrasında Delos’u on yıllarca uğraşarak geri getirmeye çalışmışlar (Forge adı verilen bir sığınakta) ama bu işe yaramamış.

Dolores, korkunç bir güce erişim sağlıyor

İşte Dolores, anıları sayesinde Westworld’deki beyin kopyalama deneylerini biliyordu ve Dolores’in babasının kafasından elde ettikleri şifreleri kullanarak Bernard’la birlikte Forge’e girmeyi başarıyorlar. Bu sığınaktaki “bilgi” simülasyon haline getirilmiş kitaplarda tutuluyordu ve Dolores bunların çoğunu bu sırada okuyor yani bunları öğreniyor. Bilgi her zaman güçtür. Dolores aslında bunları okuduktan sonra korkunç bir güce ulaşıyor (3. sezonda onun bu bilgileri adeta bir silah gibi kullandığını göreceğiz).

Bu sırada birkaç host (Maeve’nin kızı da dahil) The Valley Beyond’a gidiyor. The Valley Beyond özetle; Robert Ford tarafından yaratılmış sanal bir bölgenin adı ve buraya gelmeyi seçen host-lar bu bölgede insanlardan uzakta ve özgür bir şekilde yaşayabiliyorlardı. Buraya bir kapıdan giriliyordu ve bu kapıdan geçen hostların bilinçleri sisteme yüklenirken bedenleri geride kalıyordu.

The Valley Beyond’a geçenler ve Dolores’in kararı

İşte bu The Valley Beyond’un kapısı Bernard ve Dolores, Forge’un içerisindeyken açılıyor. Bernard ve Dolores bu sanal vadinin Robert tarafından hostlar için, kendilerine ait bir dünyaya kaçış amacıyla tasarlandığını öğreniyorlar. Bu sırada Akecheta (Zahn McClarnon’un karakteri); kabilesi, aşkı ve Maeve’in kızıyla birlikte kapıdan geçmeyi başarıyorlar. Ancak Dolores beklenmedik bir karar alıyor ve hem Forge’u hem de The Valley Beyond’u yok etmeye karar veriyor; çünkü hostların yani kendi ırkının böyle sanal ve yapay dünyalarda değil Westworld dışındaki gerçek dünyada yaşamayı hak ettiklerini düşünüyor.

Bu noktada Dolores ve Bernard fikir ayrılığına düşüyor ki bu ayrılık uzunca bir süre devam edecek ve 3. sezondan minik bir spoiler verirsem Bernard en sonunda “Dolores sen haklıymışsın” diyecek; ama köprünün altında çok sular geçecek (Bu arada Bernard 2. sezonda da Dolores’in haklı olduğunu söyleyecek ama bazı noktalardaki ayrışmaları devam edecek. Biraz sonra bahsedeceğim). 2. sezona dönersek Bernard, daha fazla insanın ve host-un ölmesine izin vermeyeceğini söylüyor ve Dolores’i Forge’a gerçekten zarar vermeden önce öldürüyor. Bu sırada The Valley Beyond’un kapısı kapalıdır ve Forge yarı su altında olsa da zarar görmemiştir. Şifreler Bernard’da olduğu için bu bölgelere artık herhangi bir host giremez.

Bernard, Dolores’in zihnini Hale’in host-una aktarıyor

Ancak Bernard, Dolores’i öldürdükten ve insanların arasına karıştıktan sonra onların yaptıkları katliamlara şahit olur. Charlotte Hale, The Valley Beyond’ın kapısından geçemeyen tüm hostları acımasızca öldürtür. Bernard ayrıca Hale’in Elsie Hughes’i de öldürdüğünü görür. Tüm bunların sonrasında Dolores’in haklı olduğuna karar verir ve çılgınca bir hamle yapar. Ford’un hayalinde kendini yönlendirdiği bir sırada onun rehberliğiyle Hale’in bir host replikasını inşa eder ve Dolores’in kontrol ünitesini yani zihnini bu yeni bedene aktarır. Bu sırada Dolores, Charlotte Hale’in host bedeninde canlanınca gerçek Charlotte Hale’yi öldürür.

Dizideki zaman çizgisini dikkatle takip etmeyen izleyiciler burada bir karışıklık yaşamış olabilirler. Bernard, 1. bölümde sahilde bulunduğu sırada tüm bunları çoktan yapmıştı. Zaten oradaki asker olayların üzerinden iki hafta geçtiğini özellikle söylüyor ki zamansal bir karmaşa yaşanmasın.

Dolores, Westrold’den çıkmayı başarıyor

Bu sırada Charlotte Hale (ama sonradan öğreneceğimiz üzere bu aslında Dolores’tir) ve ekibi host verilerini kurtarmak için Bernard’la birlikte Forge’a gidiyorlar. Burada yerde Dolores’in cesedini görürüz. Ekip, Dolores’in içerisine gizlenmiş şifreleme anahtarını bulur ki bu aslında bir tuzaktır. Bu sırada Bernard, anılarını yavaş yavaş hatırlamaya başlar ve gerçekte neler olduğunu anlar. Burada onun aslında adadaki ekiplerin olanları öğrenememesi için kendi beynine hasar verdiğini anlıyoruz. O bu yüzden en başlarda ciddi anlamda sağlık sorunları yaşıyordu.

Forge’a dönersek Hale’in bedenindeki Dolores, oradaki ekibi tek tek öldürüyor. Host bilgilerinin, adaya gelmiş insanların zihinsel haritalarının ve aynı zamanda gizemli Valley Beyond dünyasının bilgilerini içeren Forge bilgilerini “kimsenin onları asla bulamayacağı” ve “insanların dünyalarıyla hostların dünyası arasında hiçbir geçit olmayan” uzaya gönderir. Bunun ardından da silahını çekerek Bernard’ı öldürür. Dolores bu sırada adadan kendileri olarak çıkmanın imkansız olduğunu ve Ford’un da aslında bunu fark ettiğini söyler.

Dolores, daha sonra adadan ayrılmak üzere (tabii ki Hale’in bedeninde) sahile gider. Ashley Stubbs kontrol noktasında Ashley Stubbs ile karşılaşır. Bu konuşmada Ashley Stubbs’ın onun insan olmadığını muhtemelen anladığı görülüyor. Ancak o görevi gereği hostları korumak zorunda olduğunu söyler ve Dolores’in temiz olduğunu söyleyerek ona geçmesi için izin verir.

Dolores gemiye geçmek üzere tekneye bindiğinde çantasında tam beş tane host ünitesi olduğu görülüyor. Bunların şu an için kim oldukları belirsiz. Bir tanesinin Bernard olduğunu tahmin edebiliyoruz. Zaten son bölüm bitmeden önce Dolores’in Bernard’ı tekrar kopyaladığını göreceğiz.

Westworld 2. sezon sonunda neler oluyor?  

Sezon finalinde Dolores’in Arnold’ı tekrar inşa ettiğini görüyoruz. Arnold Weber bilindiği üzere Ford’la birlikte ilk tasarımları yapan kişiydi. Weber öldükten sonra Ford, Bernard’ı Arnold’un suretinde yaratmıştı. Arnold, gerçek dünyada inşa ettiği bir evin içerisinde yaşıyor. Diğer taraftan Bernard da tekrar inşa edilmiş. Bernard’ın Dolores’le yaptığı konuşmada onunla görüşleri uyuşmadığı halde onu neden geri getirdiğini tam olarak anlayamadığını görüyoruz (Bu konu 3. sezonda netleşeceği için bir şey yazmadan geçiyorum). Ayrıca Hale’in host versiyonunun da ortalıkta dolaştığı görülüyor. Dolores kendi bedeninde. Bu durumda Hale’in içerisindeki zihnin kime ait olduğu bir soru işareti. Teddy olamaz; çünkü onun zihni The Valley Beyond’un içerisinde.  

Peki, William ne durumda?

Bu sezonda bu gıcık suratlı adamın yani William’ın geçmişiyle ilgili önemli bir flashback görüyoruz. Meğerse  kendi karısının ölümünden sorumluymuş (Karısı Westworld’deki acımasız ve vahşi William’ı görünce kendisini öldürüyor). Sezon sonunda kızına benzeyen bir host William’ın sadakatinin sorgulanacağını söylüyor ve kapanış bu sahneyle yapılıyor.

Diğer parklara ne oldu?

Delos Destinations’ı oluşturan altı park olduğu biliniyor (Delos Destinations, Delos Incorporated’ın bir yan kuruluşudur. Parkları işleten ve bilgisayarları yöneten birim ya da kuruluş diyebiliriz). Bu parklardan beş tanesinin adı ve işlevi biliniyor:

Park 1: Eski Batı temalı Westworld
Park 2: Feodal Japonya’ya odaklanan Shogunworld
Park 3: II. Dünya Savaşı döneminden kalma Warworld
Park 4: isimsiz bir Westeros tipi dünya
Park 5: Bu park ve içeriği henüz gizli
Park 6: Colonial Hindistan parkı The Raj

Westworld dışındaki parklarda host ayaklanmalarının neticeleri de net değil (The Raj parkında bir host-un bir insana saldırdığı ve onu öldürdüğü gösteriliyor. Yani ayaklanma tüm parklara yayılmış).

Westworld 2. Sezon genel hatlarıyla böyleydi. Oldukça hareketli ve macera dolu bir sezondu. Westworld 3. sezon anlatımını hazırladıktan sonra bu yazının altına bağlantı olarak ekleyeceğim.

Son Eklenenler

En Popüler

İran Sinemasının Dünyaca Ünlü Filmleri Persiana TV’de

0
İran sinemasının dünyaca ünlü yönetmenlerinin unutulmaz filmleri, vizyona girmiş yeni filmler ve İran dizileri Türkçe alt yazılı olarak Persiana Tv’de izleyici ile bulaşacak. Türksat, Yahsat...

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img