12.9 C
İstanbul
KategorilerGizem1899 Official Teaser İncelemesi

1899 Official Teaser İncelemesi

Netflix’in en çok beklenen dizilerinden birisi olan 1899’un bir dakikalık teaser-ı yayınlandı. Gerçekten heyecan vericiydi… Bu diziye dair çok büyük ümitler besliyorum. Dark ayarında bir dizi olacağını ümit ediyorum. Baran bo Odar, bu dizinin Dark’la kısa bir karşılaştırmasını yapıyor ve şunları söylüyor: “Dark’ta aksiyon yoktu; ama bu şiddet, kavga, kaçış, bağrışma vs. dolu gerçek bir aksiyon dizisi.”

Dizinin konusu ve detaylar adeta bir sır gibi saklanıyordu. Sadece dizinin 19. yüzyılın sonunda, buharlı bir göçmen gemisiyle Londra’dan batıya doğru yola çıkıp New York’a giden yolcuların hikâyesi olacağı biliniyordu. Yayınlanan bu teaser-dan sonra artık yavaş yavaş da olsa somut görüntüler üzerine konuşabiliriz.

Bu arada yapımcılar seyircilerin bu yeni diziyi Dark’ı beğendikleri gibi sevip sevmeyeceğini ve bulmacanın aslında ne olduğunu çözüp çözemeyeceklerini izlemenin heyecanlı olacağını söylüyorlar. Yani gizem meraklılarını teori dolu, heyecanlı ve çözümü zor bir dizi bekliyor.

Şimdi görüntüler üzerine konuşmaya başlayabiliriz.

Orijinal Adı: 1899
Tür: Drama, tarih, korku, gizem
Yapımcılar: Baran bo Odar, Jantje Friese
Ülke: Almanya, Amerika
Platform: Netflix
Oyuncular: Aneurin Barnard, Emily Beecham, Anton Lesser, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mathilde Ollivier, Andreas Pietschmann, Alexandre Willaume, Clara Rosager, Miguel Bernardeau
Süre: 60 dk (ortalama)

Nedir bu Piramit?

Dizinin açılışı piramide benzeyen bir nesneyle yapılıyor. Bu nesnenin oldukça önemli olduğu ve bir gizem taşıdığı söylenebilir. Bu piramidi oraya bırakan el bir çocuğu ait gibi… İleriki sahnede kendisine uzanan eli karizmatik ve sert bir şekilde hem de başka tarafa bakarken tutan bir çocuk görmüştük. Bu el ona ait olabilir mi? Belki de…

Sonuç olarak sanki bir yatağın ya da bir yemek masasının altına gizlenmiş birisi piramidi ortalığa bırakıyor. Çocuk ya da her kimse sanki piramidi birisinin bulmasını istediği için oraya koyuyor. Bu nesne bir anahtar olabilir, bir bütünün parçası olabilir. Ne olduğunu söylemek şu an için imkânsız.

Dizide iki tane gemi olacak

Daha sonra New York’a doğru giden buharlı geminin harika bir görüntüsü ekrana geliyor. Dizide iki tane gemi olacak. Birisinde yeni yolcular var. Diğeri ise gazete haberinde gördüğümüz üzere 4 aydır kayıp ve kimse gemiye ne olduğunu bilmiyor. Kayıp gemide 1400’ün üzerinde yolcu ve 550 mürettebat bulunduğunu gazete haberinden okuyabiliyoruz.

Maura Fanklin kayıp gemiyi mi araştırıyor?

Maura Fanklin adındaki kadının dizinin anahtar karakterlerinden birisi olacağı anlaşılıyor. Üzerini giyiniyor ve aynaya bakarak hem kendi ismini söylüyor hem de tarihi tekrar ediyor. Az sonra elinde göreceğimiz gazeteyi ve bileklerindeki yara izlerini de düşünerek şöyle yorumlar yapabiliriz.

1. Bu kadın kayıp gemiyi araştırıyor. Kendi adını ve tarihi tekrar etmesinin nedeni gemiye sahte bir kimlikle binmesi olabilir. Onun daha önceden akıl hastanesi türünde bir yer olduğu anlaşılıyor. Bileğindeki izler buradan kalmış. Gemideki herkesin bir şeylerden kaçtığı söyleniyor. Bu kadının kendisini yakalamak isteyen doktor ya da polislerden kaçtığını düşünebiliriz. Kayıp gemide bu kadının çok sevdiği birisinin olması kuvvetle muhtemel. Çünkü ona kayıp gemiyi araması bir motivasyon kaynağı gerekiyor.

Maura, gerçekliği görenlerden birisi

2. Kadının kayıp gemiyi araştırdığı kesin gibi ancak kimliğinin sahte olmama olasılığı daha yüksek. Zaten oyuncu listesinde adı Maura Franklin olarak geçiyor. Bu durumda onun kendi ismini ve tarihi tekrar etmesinin nedeni şöyle de olabilir ki bu bence daha güçlü bir olasılık: Gemidekilerin gerçeğin farkında olmadıklarını duyuyoruz. Demek ki yolculuk başlangıcında normal olan herkes yolculuk ilerledikçe gerçekliği kaybetmeye başlıyor ve bu kadın bunu fark eden az sayıdaki kişiden birisi (Teaser-da bir kadının birisine “Uyan” diye seslendiği duyuluyor). Bu nedenle nerede olduğunu, neden orada olduğunu, kendi adını ve tarihi sık sık tekrar ediyor ki gerçekliği kaybetmesin. Bu arada bu bağlamda başta gördüğümüz o piramidin gerçeklik taşı gibi bir işlevi olduğunu da düşünebiliriz.

Devasa girdaba yaklaştıkça…

Teaser-ın sonunda devasa bir girdap görülüyor. Belki de gemi oraya yaklaştıkça insanları zihinleri de girdabın içerisine çekiliyor ve gerçeklik algıları bu yüzden kayboluyordur.

Diğer bazı detaylar

Salonda görülen adam Eyk Larsen. Geminin kaptanı ya da lideri gibi duruyor. Salona bir konuşma yapmaya geliyor. Soldaki adam ellerini arkaya bağlıyor ve ona yol veriyor. Larsen’ın yüzünde çok ciddi bir ifade var. Sanki kaygılı gibi.  Aynı şekilde onu dinleyenler de öyle. Belli ki olağandışı bir şey yaşanmış ve kaptan salondakilere bir açıklama yapmak üzere oraya gelmiş. Kaptan daha sonra bir şişeyi kafasına dikiyor. Ya bu adam bir alkolik ya da geçmişinde öyleydi ve gemide yaşananlardan sonra kafasını toparlayamıyor ve içmek zorunda kalıyor.

Gemide farklı farklı milletlerden insanlar olduğunu biliyoruz. Kazan dairesi ya da mutfak arkası gibi bir yerde dua edenler Danimarka ya da İsveç gibi ülkelerden gelmişler. Bu bir rutin de olabilir, yaşanan kötü bir olaydan sonra da gerçekleşiyor olabilir. Kamera burada iki sarışın kadına odaklanıyor. Genç olan kadın hamile. Oyuncu listesine göre adı Tove… Diğeri Tove’ya elini uzatıyor. Duaya katılmasını istiyor gibi ama genç olan sanki duayı pek umursamıyor gibi. Bu sırada ekrana onun da geçmişi geliyor. O da bir şeylerden ya da birisinden kaçıyor… Ormana doğru koşuyor.

Belki gemiye binmeden önce birisi ona tecavüz etmişti ve daha da ötesi ona tecavüz eden kişi gemide olabilir. Tove belki de ondan intikam almak isteyecek, onu öldürmek isteyecek… Böyle bir detay elbette diziye heyecan katacaktır.

Dizi de sık sık karakterlerin geçmişlerine gidileceği anlaşılıyor.

1899 teaser incelemesinin tamamına 25. Kare üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...

Russell Crowe’ın Yeni Filmi Sleeping Dogs

0
Russell Crowe'ın başrolünde yer aldığı; suç, gerilim ve gizem etiketlerine sahip Sleeping Dogs, alzheimer hastası olan eski bir cinayet masası dedektifinin (Russell Crowe) bir...

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img