12 C
İstanbul
KategorilerAksiyonThe Batman (2022)- Ne Kadar İyiydi?

The Batman (2022)- Ne Kadar İyiydi?

The Batman’i (2022) çok geç de olsa sonunda seyrettim. Filmi seyrettikten sonra not aldığım birkaç detayı sizinle paylaşmak istiyorum.

Yazı elbette spoiler içeriyor.

Orijinal Adı: The Batman
Tür: Aksiyon, suç, drama
Yönetmen: Matt Reeves
Ülke: Amerika
Türkiye Gösterim Tarihi: 04 Mart 2022
Oyuncular: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Colin Farrell, Jeffrey Wright, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis
Süre: 02s 56dk
IMDB: 8,2
25. Kare puanı: 7,1

Gotham atmosferi çok iyiydi; ancak…

Yozlaşmış, suça bulaşmış Gotham şehri, olması gerektiği gibi kasvetli bir atmosferde verilmiş. Ancak üç saat boyunca aralıksız seyrettiğim bu atmosfer beni boğdu ve sıktı.

Çizilen Batman imajı ve dövüş sahneleri uyumsuzluğu

Tamam, bu filmde Batman’in ikinci yılı anlatılmış; ancak bu dövüş sahnelerinin son derece yetersiz olmasına bir bahane olarak öne sürülemez. Filmin başlarında karanlıklara saklanan, sokaklara korku salan efsanevi bir Batman imajı çizildi. Bu harikaydı. Ama dövüş sahnelerinde ve yetenek gösterilerinde bunun altı doldurulamamış.

Batman’ın dedektif yönü ne kadar iyi yansıtılmış?

Batman’ın dedektif gibi iz sürme özelliği ön plana çıkarılmış. Batman’in bu özelliği vurucu bir noktaya taşınamasa da düşünce olarak iyiydi. Ancak Batman filmde iz sürme noktasında son dokunuş ya da dokunuşları yapamıyor. Biraz kabaca söylersem film boyunca ufak tefek şifrelenmiş kodları çözmekten başka bir şey yapamadı. Bu hikâyeyi gerçekçi bir kılıfa sokma noktasında işe yarıyor evet; ancak Batman’ın görmeyi istediğimiz ve beklediğimiz pratik zekâsı geri plana atılmış oluyor. Sonuç olarak Batman büyük olayı göremedi, asıl çözmesi gerekeni çözemedi ve şehri su bastı.

Bir de üzerinde çokça durulan köstebeğin kimliği kaç kişiyi şaşırtmıştır ki… Zaten köstebeğin Penguen olmaması gerekiyordu; çünkü ilk akla gelen kişinin doğru kişi çıkması dedektif hikâyelerinin mantığına ters. Bu noktada benim beklentim zaten Falcone kaymıştı ve hiç şaşırmadım.

Ayrıca Batman’in Falcone’un kendi babası hakkında söylediklerine hemencecik inanmasını da hiç beğenmedim. Alfred’i dinlemeye gittiğinde babasının kirli birisi olduğuna inanmıştı bile. Sen Batman’sin. Nasıl sadece olayı Falcone’un anlattığı gibi kabul edebilirsin? Bu kadar kolay nasıl yönlendirilebilirsin?

Batman, önce babasını bir kahraman gibi görüyordu. Falcone’un yanından çıktığında düşünceleri tamamen değişti. Alfred’le konuştuktan sonra bu konuya bakışı tekrar değişti. Nerede dedektif Batman’in detaycı zekâsı?

Bomba ve maske olayları

Batman kendisini öldürebilecek bir bombaya bu kadar korumasızca yakalanması hiç olmamış. Süre azalırken kaçmayı deneseydi en azından. Bomba patlayacak işte… Belli… Kaç neden duruyorsun? Ama bu film Batman’in ikinci yılını anlatıyor, henüz acemilik çekiyor, mu diyeceğiz… Batman suç dünyasıyla yeni tanışan bir yeni yetme değil ki… Bombadan kaçması gerektiğini bilecek birisi sonuç olarak… Ayrıca onun yüksekten korkması da inanılmaz bir soru işaretiydi… Batman var karşımızda; zaten belli bir eğitim aldıktan sonra Batman oluyor. Karanlıklar prensi o… Yüksekten korkması da nedir böyle?

Ayrıca Batman bomba olayından sonra uzunca bir süre baygın kalıyor belli ki. Çünkü oradan alınarak merkeze götürülmüş. Bu süre boyunca düzinelerce polisten hiçbirisi maskesini kaldırmayı akıl etmemiş. Her nedense birisi buna teşebbüs ediyor; ama tam da Batman kendisine gelirken…

Oyuncu seçimleri sorunu

Filmdeki bazı oyuncu seçimlerini hiç beğenmedim. Falcome’u canlandıran oyuncu John Turturro’yu normalde beğenirim ama bu role gitmemiş. Gotham’ın tamamına diz çöktüren bir suç dehası karizmasını onda göremedim.

Colin Farrell efsane bir oyuncu; ancak yüzüne öyle sağlam bir makyaj yapılmış ki onun gerçekte kim olduğunu anlamak imkânsız. Bu nedenle onun için çok iyi bir oyunculuk sergilemiş diyemiyorum. Penguen olarak gördüğümüz birisi vardı o kadar. Gelecek filmde daha fazla ön plana çıkacağı anlaşılıyor.

Alfred’in varlığı ve yokluğu birdi zaten… Ayrıca Andy Serkis de Alfred rolüne hiç gitmemiş. Bruce ve Alfred konuşmaları buz gibiydi. İkisi arasındaki o baba oğul sıcaklığını ve yakınlığını filme yansıtamamışlar.

The Batman incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...

Russell Crowe’ın Yeni Filmi Sleeping Dogs

0
Russell Crowe'ın başrolünde yer aldığı; suç, gerilim ve gizem etiketlerine sahip Sleeping Dogs, alzheimer hastası olan eski bir cinayet masası dedektifinin (Russell Crowe) bir...

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img