17.9 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguSeverance 5. Bölüm - Anlatımlar, Teoriler ve Çözümler

Severance 5. Bölüm – Anlatımlar, Teoriler ve Çözümler

Apple TV yapımı Severance (2022- ), son derece orijinal ve farklı konusuyla gizem severleri memnun edebilecek kadar başarılı bir dizi. Severance, bir işi ya da bağlantıyı sona erdirme anlamına geliyor.  Dizinin ismi ve içeriği arasındaki bağlantıyı bölümleri seyrettikçe anlıyorsunuz.

Henüz beş bölüm yayınlandı ama dizi ses getirmeyi başardı. Potansiyeli yüksek bir senaryosu var.

Dizinin konusu

Dizide ne iş yaptığı tam olarak belli olmayan büyük bir şirket var. Şirket çalışanları bile ne iş yaptıklarını bilmiyorlar. Şirkette çok fazla bölüm var. Bölümlerin sayısı bile tam olarak bilinmiyor. Bunların hiç birisi büyük resmi göremiyor. Sadece kendilerine verilen görevi yapıyorlar. Dolayısıyla şirketin ne iş yaptığı onlar için de bir gizem.

Diğer taraftan dizinin en orijinal tarafı şu: Çalışanların beyinlerine yerleştirilen bir çip sayesinde onların anıları ayıklanıyor. Dizide bu durum içsel ve dışsal tanımlamasıyla isimlendirilmiş. Çalışanlar işte yaşadıklarını hiçbir şekilde şirketten çıktıktan sonra hatırlayamıyor. Aynı şekilde işe geldikten sonra da dış dünyadaki yaşamlarını… İçsel ve dışsal yaşam çok kesin bir çizgiyle birbirinden ayrılmış.

Diziyi tanıtmak bu kısa giriş yeterli… Şimdi Severance 5. bölüm üzerinde konuşabiliriz.

Orijinal Adı: Severance
Tür: Drama, gizem, bilimkurgu
Yapımcı: Dan Erickson
Ülke: Amerika
Gösterim Tarihi: 18 Şubat 2022
Oyuncular: Adam Scott, Britt Lower, Zach Cherry, Tramell Tillman, Jen Tullock, Dichen Lachman, John Turturro, Patricia Arquette, Christopher Walken
Süre: 55 dk (ortalama)
IMDB: 8,1
25. Kare puanı: 8,3

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Helly ve Mark İşbirliği

Bilindiği üzere Helly, şirketten ayrılamayacağını öğrendikten sonra kendisini asma teşebbüsünde bulunmuştu. Asansör çipin aktif olduğu ve değişimin yaşandığı yer. İçsel ve dışsal değişimi buraya yaşanıyor. Burada Helly’nin ölmek isteyen içsel halinden, onu içeride bırakmak isteyen dışsallına geçiş yapıyor.

Sonuç olarak Helly, ölmüyor. Onun da daha önceden söylediği gibi belki burası Cehennem ve buradan kurtulmak öyle kolay olmayacak.

Helly’nin dışsalı şirketten ayrılmak istemiyor. Bu bizim için çok önemli bir ipucu. Helly’nin dışsalı, içselini tehdit ederek konuşuyor. Özetle ona asıl olan benim, ben bir kişiyim; sen değilsin, kararlı ben veririm, diyor. Bu konuşmayı yapan Helly ve şirkete ilk gelen Helly arasındaki değişim inanılmaz. Bence şirket beyne çip yerleştirdikten sonra dışsalları da kontrol etmeye çalışıyor olabilir.

Bilindiği üzere şirketin bu politikası yasal. Yani işsel ve dışsal ayırımı yasal bir prosedür. Hatta buna karşı olanların eylemini seyretmiştik. Peki, madem bu yasaldı neden Harmony, ölen Petey’in çipini alabilmek için o kadar uğraştı? Bu teknoloji sadece bu şirkete ait değil ki… Harmony’nin çipi almak için bu kadar uğraşması bence sadece Petey’in entegrasyon olayını incelemek için değildi. Kurul en sonda Harmony’nin haklı olduğunu kabul etse de başta bunu reddediyordu. Dolayısıyla onların derdi öncelikle çipin başkaları tarafından bulunmamasıydı. Bu da bize şirketin ayrık-lar noktasında gizlediği bir şeyler olduğunu gösteriyor ki ben bunu şirketin dışsalları da kontrol etmeye çalışması olarak yorumluyorum. Helly’nin dışsalının değişimi bence bunu gösteriyordu.

Bölüm sonundaki gelişmelere göre Helly ve Mark, şirketin haritasını hazırlamak üzere birlikte çalışmaya başlayacak. Ama işin kötüsü Harmony’nin tüm bunları görmesi. Onların bir süre için özgür olduğunu düşünmelerini istiyor.

Helly, belki de…

Bu arada eğer şirketin dışsalları kontrol etmek gibi bir hedefi yoksa bu durumda Helly’nin dışsalının bu kadar katı olmasının nedeni onun kuruldan birisi olma ihtimali. Bu durumda Helly’nin içseli farkında olmadan dışsallının deneysel çalışmasının kobayı oluyor. Helly’nin dışsalı bu durumda kuruldan olmasa da kurul için çalışan birisi de olabilir. Onun içseli bu yüzden belki de adaptasyon sürecini bir türlü tamamlayamıyor. Helly karakter olarak eğitimli birisi ve uyuma direnç gösteriyor.

Güncelleme (25 Mart 2022): Severance dizisi 1.sezon 7.bölüm sonrasında dizi önerisini geri alıyorum. İlk 4-5 bölümdeki gizemli hava dağıldı ve potansiyelinin hakkını veremeyen sıradan bir yapıma dönüştü. Bu nedenle diziyi takip etmeyi bıraktım.

Severance 5. Bölüm incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Constellation 8. Bölüm İncelemesi ve Teoriler

0
Noomi Rapace'ın rol aldığı, Apple TV'nin gizem dizisi Constellation 8. bölümle birlikte her ne kadar bazı soruları yanıtlasa da yanıtsız sorular bırakmayı da tercih...

Ünlü Oyuncu Al Pacino 83 Yaşında

0
Al Pacino, tam adıyla Alfredo James Pacino, 25 Nisan 1940’ta New York City, New York’ta doğmuş Amerikalı bir aktör ve yapımcıdır. Al Pacino, Amerikan...

The Three-Body Problem Dizisi- Gizem Meraklıları İçin

0
Netflix'te yayınlanan The Three-Body Problem- Üç Cisim Problemi dizisi, Liu Cixin’in Hugo Ödüllü roman üçlemesinden uyarlanmış bir bilim kurgu ve psikolojik gerilim dizisi. Dizi,...

Halo 2. Sezon Final İncelemesi

0
Halo'nun 2. sezonunun sonu Master Chief'in hikayesini oldukça ileriye taşıdı. Master Chief, Makee, UNSC ve Covenant'ın kaderi Halo yüzüğünün etrafında birleşti ve dizinin 2....
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img