8.7 C
İstanbul
KategorilerDramKevin Hakkında Konuşmalıyız Film İncelemesi

Kevin Hakkında Konuşmalıyız Film İncelemesi

We Need To Talk Abot Kevin- Kevin Hakkında Konuşmalıyız (2011), hayatın toz pembe yönlerini bir tarafa bırakarak acı gerçekler üzerine odaklanan bir yapım. Ne filmi seyrederken ne de film bitince tüm benliğinizi kaplayan depresyona yakın melankolik havayı üzerinizden atamayacaksınız.

Filme yüzeysel bakınca kariyerini bir tarafa bırakarak evlenen ve çocuk sahibi olan bir kadının yaşadığı aile dramını anlattığı sonucu çıkabilir. Bu açıdan bakarsak film bir kadının, bir ailenin, bir çocuğun hayatının paramparça oluşunun hikâyesi. Film de aynen hikâyenin kendisi gibi paramparça. Tutarlı ve net ilerleyen bir zamansal akış yok. Film boyunca çeşitli zamanlara ait parçaları seyrediyoruz. Bunları birleştirmek bize kalıyor. Hatta bazı sahnelerin gerçekliği bile soru işareti bence. Bu yönüyle bu filmden çok daha sağlam bir yapım olan You Were Never Really HereHiçbir Zaman Burada Değildin (2017) filmiyle benzerlikler gösteriyor. O filmin incelemesi 25. Kare üzerinde var.

Filmde anlatılanlar hepimizin başına gelebilir. Özellikle henüz evlenmemiş ya da evlense de henüz çocuk sahibi olmamış kişilerin bu filmi seyretmesinde yarar var. Öyle kurgusal bir yapım falan değil bence… Film hepimizin farklı dozlarda yaşayabileceği bir yaşam tecrübesi…

Orijinal Adı: We Need to Talk About Kevin

Tür: Drama, gizem, gerilim

Yönetmen: Lynne Ramsay

Ülke: Amerika, İngiltere

Türkiye Gösterim Tarihi: 3 Şubat 2012

Oyuncular: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller, Jasper Newell, Ashley Gerasimovich, Siobhan Fallon Hogan

Süre: 1 saat 52 dakika

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Kevin Bir Sosyopat mıydı?

Evet, o bir sosyopattı. Kevin’ın küçük yaşlarda fiziksel olarak bir sorunu yoktu. Eva onu doktora götürdüğü zaman doktor onun işitsel bir sorun yaşayıp yaşamadığını kontrol ediyor; çünkü annesi sorunun fiziksel olduğunu düşünüyordu. Ancak bu bir yanılgıydı.

Film boyunca defalarca gördüğümüz üzere Kevin psikolojik sorunlar taşıyan bir çocuktu. Kişilik bozukluğu o yaşlarda bile kendisini hissettiriyor kaçınılmaz olarak. O minik yaşında bile annesine adeta bir psikopat gibi bakıyor örneğin. Aynı bakışı biraz daha büyüdüğü zaman da görüyoruz. Annesinin kendisini yönlendirmesinden rahatsız adeta. Hatta bir seferinde topu tutuyor ve annesine atıyor. Ancak sonrasında yine aynı tepkisiz haline dönüş yapıveriyor. Kevin burada “Fiziksel olarak hiçbir sorunum yok. Ne yapmamı istediğini anlıyorum ama bunu yapmak istemiyorum” diyor aslında. Ancak anne bu mesajı alamıyor.

Kevin küçük yaşında bile yalan söylemekte o kadar hünerli ki kolunun kırılması konusunda hem hastanedekileri hem de babasını son derece doğal bir şekilde ve kolaylıkla kandırmıştı. Annesi onun bu yönünü fark ettiğinde ona biraz ürkerek bakıyor. Sosyopat kişiler yalan icad etmekte son derece yeteneklidir.

Bir diğer açıdan bakarsak sosyopat kişiler pişmanlık, utanma ve suçluluk duymazlar. Kevin’ın kız kardeşinin gözüne zarar verdikten sonra hiçbir şekilde pişmanlık emaresi beslemediği açıkça görülüyor.

Kevin’ın davranışlarını sosyopat kişilik bozukluğuna uyarlarsanız bunların büyük oranda eşleştiğini görebilirsiniz. Ben sadece birkaç örnek verdim. Bu konu daha fazla uzatmadan burada bitirerek başka bir noktaya değinmek istiyorum.

Kişiliğin Küçük Yaşlarda Oluşması

Kişiliğin gelişimi konusunda farklı görüşler olsa da genel kanaat çocukların 6 yaşlarına gelince kişilik gelişimini büyük oranda tamamladığı yönündedir… Kevin’da işte bunu görüyoruz. O çocukken neyse büyüdüğü zamanda o. Tek farkı daha profesyonel yalan söylemesi… Daha acımasız olması ve büyük oynaması…

Örneğin yeri geldiği zaman babasına sevgi gösterisinde bulunup annesine bir çöplük muamelesi yapıyor. Yeri gelince de aynı tavrı bu kez babası için gösteriyor. Bunu hiç kimseden öğrenmiyor. Kişilik gelişiminin kalıtsal yönlerine yapılan bir vurgu bu. Ne annesi ne de babası böyle… O bunların kalıtsal olarak taşıyor.

Çocukken annesini farklı yöntemlerle cezalandırma eğilimi gösteriyor. Etrafa zarar veriyor örneğin. Annesinin kişisel odasını mahvediyor ve bunu bilerek yapıyor. Annesinin çıldırdığını görmek onun hoşuna gidiyor sanki. Ancak sıkıştığı zaman babasına bu konuda yalan söyleyiveriyor. Amacının annesine yardım etmek olduğunu söylüyor babasına…

We Need To Talk Abot Kevin- Kevin Hakkında Konuşmalıyız incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Conjuring the Cult İncelemesi | Serinin En Kötü Filmi

0
Conjuring evreninin son filmi Conjuring the Cult (2024), evladını kaybeden bir babanın hikayesine odaklanıyor. Conjuring serinin tüm filmlerini izlemekle kalmamış 25. Kare Youtube kanalında...

Planet of the Apes | Bilimkurgu Sinemasının Dönüm Noktası

0
Bilimkurgu sinemasının dönüm noktalarından birisi kabul edilen, sinema klasiği sayılan bir 1968 yapımı Planet of the Apes. Bu filmi henüz izlemeyenlere tanıtmak benim için...

The Substance- Cevher 31 Ekim’den İtibaren Mubi’de

0
Dünya prömiyerini yaptığı 2024 Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülünü kazanan ve Toronto Uluslararası Film Festivali’nde Geceyarısı Çılgınlığı ödülüne layık görülen CEVHER (THE...

Time Cut- Zamanda Bir Kesit Konusu ve Detaylar

0
Zaman yolculuğu, gizem, korku ve slasher- korku etiketlerine sahip Time Cut; zamanda geriye giderek bir seri katili durdurmaya çalışan lise öğrencisi Lucy'nin hikayesini anlatıyor....
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img