Netflix’te yayınlanan Amerika yapımı Mother/Android (2021), drama ve bilimkurgu tarzında bir yapım. Filmde; Georgia ve erkek arkadaşı Sam, yapay zeka ve insan ırkı arasında başlayan beklenmedik bir savaş sonrasında ülkeden kaçmak zorunda kalıyorlar. Sam, hamiledir ve güvenli bir bölgeye ulaşmak için kendileri dışında güvenebilecekleri hiç kimseleri yoktur.
Filmin adı ilk bakışta ilgi çekici geliyor. Ben bu başlığı okur okumaz filmi açıp seyrettim. Sonuç şu: Hikaye sıkıcı ve heyecan vermekten uzak. Tam bir saat 50 dakika süren film rahatlıkla bir saate düşürülebilir. Hiçbir kayıp yaşanmaz.
Film, bolca özel efekt kullanılan yapımlardan değil. Birkaç sahnede androidlerin gözlerinin parlaması dışında aklımda kalan bir özel efekt sahnesi yok. Yok-lar bununla sınırlı değil bence… Örneğin; sağlam bir oyunculuk yok, android tarafında bir “baş kötü” karakter yok, iyi makyajlar yok, kalabalık bir kadro yok, sağlam bir son yok… Peki ne var filmde? Bilimkurgu soslu bir dram var. Ama maalesef etkili ve vurucu bir film değil.
Zamanınızı boşa harcamayın derim. Android anne tarzında bir film seyredecekseniz 2019 yapımı I Am Mother‘ı öneriyorum. Aşağıya 25. Kare Youtube kanalında bulunan inceleme videosunu bırakıyorum.