11.5 C
İstanbul
KategorilerDramHellbound Dizi İncelemesi - "Tanrı Bunu İstiyor"

Hellbound Dizi İncelemesi – “Tanrı Bunu İstiyor”

Netflix’te yayınlanan fantastik dizi Hellbound’da insanlar ne zaman öleceklerini öğrenmeye başlar ve bunun sonrasında onlar, Cehennem infazcıları tarafından herkesin gözü önünde infaz edilirler. Yeni bir çağ başlamıştır.

Orijinal Adı: Jiok (Hellbound)
Tür: Suç, drama, fantastik
Platform: Netflix
Ülke: Güney Kore
Türkiye Gösterim Tarihi: 19 Kasım 2021
Bölüm sayısı: 6 (İlk sezon)
Süre: 50 dk (ortalama)
IMDB: 6,7 – 25. Kare puanı: 7,3

Şimdi şöyle hayal et lütfen: Karşında bir anda başka bir boyuttan olduğu aşikâr, olağanüstü bir figür beliriyor. Senin adını da söyleyerek bir kehanette bulunuyor. “İki gün sonra, sabah saat 10’da öleceksin ve Cehennem’e gideceksin.”

Muhtemelen buna inanmamaya meylediyor gibi olacaksın doğal olarak ama çok iyi biliyorsun bu görüntü, bu ses gerçekti. Sen nasıl gerçeksen işte öyle gerçekti. Böyle bir durumda ne yapardın?

Dizide işte tam olarak böyle bir durum yaşanıyor.

Meleği gören kişi ölüm saati yaklaşınca bir ümit diyerek kalabalığın içerisine karışıyor. Korkudan tir tir titrerken önce bir ses duyuluyor. Ses çevredeki herkesi ürpertiyor. Karizmatik Cehennem infazcıları yani zebaniler yaklaşırken duyulan bu ses bir helakin habercisi. Bir kişi ya da bir kavim… Fark etmez. Ses helakin habercisi.

Dizinin adı olan Hellbound, Türkçece Cehennemlik anlamına geliyor. Tanrı, insanların; hırsızlık, uyuşturucu, dolandırıcılık, tecavüz, kundakçılık gibi suçlarına artık doğrudan müdahale ediyor. Öldürülen herkesin gizlediği ya da açıkça sergilediği günahları bulunuyor.

Cezalar artık herkesin görebileceği şekilde kesiliyor. İnfaz bu dünyada başlıyor. Dizinin ana teması bu.

Hellbound hem yaşamı hem de inançları sorgulayan ve sorgulatan bir dizi. Zaten bunları sorgulamadan soru sormadan yaşıyorsan boş yaşıyorsun demektir. Bu bağlamda beyin öldürücü yerli diziler yerine bu tarz yapımları seyretmek sana çok şey katacaktır.

Dizi 6 bölümden oluşuyor. Son üç bölümde dizinin temposu düşünüyor. Bunun nedeni Yeni Doğru tarafından ileri sürülen bir fikrin inşa edildiği bir dünya seyretmemiz.

Her şeye rağmen bu cesur ve sorgulayıcı diziyi kaçırmayın diyorum.

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Başkan Jung Jinsu Sahtekar mıydı?

Evet, onun insanları manipüle ettiğini ve gerçekleri sakladığını düşünürsek öyleydi. Başkan Jung Jinsu’nun, Cehennem infazcılarının günahkârları öldürdüğünü söylemesi bir yalandı.

Peki, Jung Jinsu böylesine büyük ve kitlesel bir yalanı neden ortaya atıyor? Amacı nedir?

Jung Jinsu, hayatı boyunca tek bir şey çalmadığını, yalan söylemediğini, kimseyi kırmadığını söylüyor. Buna rağmen tam 20 yıl önce o neredeyse çocuk yaştayken meleği görüyor ve Cehennem’e gideceğini öğreniyor.

Buna bir anlam vermeye çalışıyor. Böylesine iyi ve uslu bir çocuk neden Cehennem’e gitsin? Aklındaki soru şuydu: “Tanrı neden böyle anlaşılmaz bir şey yapar ki?” Bu soru tam 10 yıl onun kafasını kurcalıyor ama buna bir yanıt bulamıyor.

Bir cevap arayışıyla geçen on yılın sonunda şöyle bir karar veriyor kendi kendine: Dünyanın çeşitli yerlerinde görünen ve kehanette bulunan melek ve insanları öldüren üç tane varlık gerçek. Bu inkar edilemez bir olguydu.

Başkan Jung Jinsu bu olgunun insanları paniğe sevke edeceğini, isyanların, yağmaların başlayacağını söylüyor. Bu bir öngörüydü. Gerçekten böyle mi olurdu? Yani insanların tamamı kitlesel olarak böyle bir olguyu kabul etseydi bunun sonucunda ne yaşanırdı? Başkan Jung Jinsu haklı mıydı? Bunu bilemeyiz. O da bilemez. Söylediğim gibi bu bir ön görüydü.

Bu ön görü sonrasında Jung Jinsu ölmeden önceki 10 yılını insanlara bu yaşananların ilahi bir ceza olduğunu anlatarak geçiriyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden görüntüler buluyor, interneti kullanıyor, konferanslar veriyor…

Bıkmadan usanmadan dizi boyunca duyduğumuz doktrinleri savunuyor. “Tanrı sizin yoldan çıktığınızı gördü. Artık buna izin vermek istemiyor. Günah işleyenleri doğrudan cezalandırıyor ki siz kendinize çeki düzen verin ve erdemli insanlar olun.” Jung Jinsu, Tanrı’nın istediğinin bu olduğunu savunuyor. Dedektifler cinayet soruşturması yapıyoruz, dedikleri zaman bu yüzden biraz afallıyor. Aslında bu düşünce onun engel olmaya çalıştığı bir yönelim.

Peki, Jung Jinsu insanlar üzerinde, etkili oluyor mu? Evet, oluyor. Yeni Doğru adındaki bir akımı başlatıyor. Ancak bu ölüm olayları hep televizyonda, internette başka ülkelerde görülmüş. Bunun gerçekliğine inanlar olduğu gibi aksini iddia edenler de var doğal olarak. Jung Jinsu etkili oluyor olmasına ama anlatıları genel bir kabul görmüyor, sınırlı kalıyor.

Ancak melek başkent Seul’de bir kadına göründüğü anda işler değişiyor. Jung Jinsu, bu infazı canlı yayınlamayı teklif ediyor ve istediğini yapıyor. İşte bu bir kırılma anıydı. Bu andan sonra artık Yeni Doğru’nun öğretilerinin gerçek kabul edildiği bir dünya oluşuyor, yeni bir çağ başlıyor. Bunu zaten biliyoruz.

Peki, Jung Jinsu madem böylesine iyi birisi, neden Cehennem’e gidiyor? İnsanları manipüle ediyor tamam ama onları kötülüğe yönlendirmiyor. Suç işlemeyin, insan öldürmeyin, erdemli insanlar olun… Onun söyledikleri özet olarak bu. Bu durumda şu soruyu soralım:

Tanrı hata mı yaptı? İyi birisi neden Cehennem’e gidiyor?

Hellbound dizi incelemesinin tamamına 25. Kare üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...

Russell Crowe’ın Yeni Filmi Sleeping Dogs

0
Russell Crowe'ın başrolünde yer aldığı; suç, gerilim ve gizem etiketlerine sahip Sleeping Dogs, alzheimer hastası olan eski bir cinayet masası dedektifinin (Russell Crowe) bir...

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img