Kaan Müjdeci’nin uyarlayıp yönettiği GAİN Orijinal dizisi “Hamlet”, izleyiciyle buluştuğu ilk günden bu yana güçlü oyuncu kadrosunun muhteşem performansları ve ele aldığı çarpıcı konularla beğeni toplamaya devam ediyor.
Shakespeare’in ölümsüz eserini gerçek bir hikâyeyle harmanlayan “Hamlet”, Adalar’daki fayton krallığının yıkılışını bir Türk aile dramasıyla buluşturuyor. Diziye de konu olan gerçek hikâyeyi işleyen 140journos’un GAİN işbirliğiyle ve “Hamlet”ten ilhamla hazırladığı özel bölümü “Hayırsız Ada”iseşehrin geçmişindeki karanlık hatıraları akla getiren bir kabusu yeniden hatırlatıyor ve bugünlerde Adalar’da yaşananlar arasında bağ kuruyor.
140journos, “Hayırsız Ada” özel bölümünde, toplumun kronikleşen sorunlarını çözmeye çalışırken sorunları daha da derinleştirmesi örüntüsüne özgün bir bakış açısı getirmek için faytoncular, aktivistler, siyasetçiler ve aydınlarla yapılan mülâkatları, masalsı bir kreatif çerçeveyle sinematik bir belgesel filme dönüştürerek YouTube üzerinden ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturuyor.
Hamlet fragmanı:
Hayırsız Adayı Youtube üzerinden seyredebilirsiniz.
Basın bülteninde yer alan değerlendirme yazısı:
2015-2019 yılları arasında başta Büyükada olmak üzere adalar bölgesinin turistik anlamda giderek daha yoğun ilgi görmesiyle ulaşım ihtiyacı arttı. Faytoncular daha çok para kazanabilmek için hâlihazırda kuralsız olan faytonculuğu başta atlar için daha da zor bir hale getirdi.
2019 yılındaki 31 Mart yerel seçimleriyle İstanbul’un yönetimi el değiştirdi. Belediye, şehrin kronikleşmiş sorunlarına gecikmiş olan çözümleri bir an evvel uygulamak için hızlı bir operasyonun içerisine girdi. Problemlerden biri de, hayvanseverlerin her fırsatta gündeme getirdiği atlı faytonların kaldırılması meselesiydi. Faytonların kaldırılması konusunda neredeyse toplumun her kesiminden bir kamusal destek bulunuyordu. İBB, Adalar’da düzenlediği çalıştaylarda meselenin paydaşlarını mümkün olduğunca bir araya getirmeye gayret gösterdi. Ancak faytonların kaldırılması üzerinde neredeyse tamamen bir mutabakat olsa da, bunun nasıl olacağına ve sonrasındaki adımlara dair çok fazla fikir ayrılığı bulunuyordu.
2019 yılının sonlarına doğru belediye, aldığı bağlayıcı kararla atlı faytonların kullanımını yasakladı. Faytoncularla yapılan karşılıklı anlaşma ile belediye 270 faytonun plakaları için plaka başına sabit 300.000 TL, faytonları çeken 1179 atın her biri için de 4.000 TL ödeme yapmayı taahhüt etti. Belediye, işsiz kalan faytoncuların ailelerine Büyükada’da kurulan büyük ahır alanında yeni istihdamlar da sağladı.
2019’un yine son günlerinde at vebası olarak bilinen ruam hastalığının patlak verdiği İstanbul Valiliği tarafından açıklandı ve ilgili kurumlar tarafından tüm adalarda atlara uzun süren bir karantina uygulaması başlatıldı. Adalar’da faytonlu ulaşım hizmeti sunmaya ek, at beslemek ve barındırmak da bu dönemde yasaklandı. Karantina sürecinde hareketsiz kalan atlar, karantina uygulanan ahırlarda ölmeye ve öldükleri yerde toprağa gömülmeye başladı. Atları özgürleştirmek için başlayan mücadelenin istenmeyen bir sonuca doğru gittiğini gören bir avuç aktivist, “Adaların Atları Platformu” adı altında meselenin altını kazımaya bu tarihlerde başladı.
2020 Haziran’ında İBB tarafından adaların ulaşım sorununu çözmek için faytonların yerine Çin’den alınan elektrikli dolmuş ve taksi tipi araçlar kullanılmaya başlandı. Araçlar, adalı kadın sürücüler tarafından kullanılması, çevre dostu olması ve hesaplı fiyatlarıyla çoğu adalı tarafından destek gördü.
2020 yılı boyunca İBB tarafından kurulan bir komisyon, belediyenin hayvan başı 4.000 TL ödeyerek satın aldığı atları yeniden sahiplendirmek için talepler toplamaya başladı. Belediyeler gibi tüzel kişiliklere ek olarak konuyla ilgilenen özel şirketlerin ve bireylerin de başvurabildiği süreçle satın alınan atlar, Türkiye’nin dört bir yanındaki kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak verilmeye başlandı. İBB’nin verdiği bilgiye göre, sahiplendirilen atların farklı şehirlere nakliyesi için İBB’ye ait tırlar, at nakliye edebilecek şekilde dönüştürüldü. Her ne kadar sahiplendirilme süreci alıcıların niyetini değerlendiren bir komisyon tarafından yapılmış olsa da, atları devralan bazı kötü niyetli kurumlar, atları yapılan protokole aykırı şekilde üçüncü kişilere sattı ve atlar birçok şehirde kesilerek etleri piyasaya sürüldü. Bu mesele, Hatay Dörtyol ilçe belediyesinin 100’e yakın atı kesilmek için sattığının anlaşılması üzerine medyada geniş yer bulmaya başladı. Haberlerin duyulmasından sonra Dörtyol belediye başkanı görevinden istifa etti ve faytonların kaldırılma süreci kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Bilgi kirliliği ve yapılan kasıtlı manipülasyonlar, konunun objektif değerlendirilmesini engelledi ve Türkiye’nin gündem yoğunluğu içinde atların ölümlerine dair tartışma azalarak sona erdi.
2021 yazında 140journos,“Hayırsız Ada” bölümüyle konuyu hakkaniyetli şekilde işlemek için farklı şehirlerde mülâkatlar kaydetmeye başladı.