13 C
İstanbul
KategorilerAksiyonGotik Türün Etkileyici Örneği: The Crow- Ölümsüz Aşk

Gotik Türün Etkileyici Örneği: The Crow- Ölümsüz Aşk

Gotik film türü benim için her zaman son derece çekici olmuştur. Doğaüstü kahramanların konu edildiği, onların acılarının, yalnızlıklarının hatta korkularının aktarıldığı yapımlar beni çok etkiliyorlar. Netflix’te yayınlanan The Haunting of Bly Manor örneğin… Bence o dizi Gotik romantizmin en güzel yapımların birisiydi. 25. Kare üzerinde dizinin incelemesini yapmıştım.

Türkçeye Ölümsüz Aşk olarak çevrilen The Crow (Karga- 1994) filmi bahsettiğim türün etkileyici örneklerinden birisi. Korku ve gerilim filmlerinde uğursuzluk ve ölümle özdeşleşen karga figürü bu filmin en önemli temalarından… Ölümle yaşam arasındaki bağı sembolleştirmek üzere kullanılan karga teması bu filmle birlikte bir kez daha gotik yapımlardaki haklı ününü korumayı başarmış.

The Crow (Karga- 1994), Cadılar Bayramında ve kendi düğününün bir gün öncesinde sevgilisiyle birlikte acımasızca öldürülen Eric adlı bir adamın hikayesini anlatıyor. Ölüm onun için bir son değil; bir başlangıç oluyor ve kendisini mezardan çıkaran ve ona rehberlik eden bir kargayla birlikte etkileyici bir intikam yolculuğuna çıkıyor.

Eric’in intikam ateşini körükleyen şey onun kalbinde ölen sevgilisi için beslediği aşktır. Yaşama döndükten sonra olağanüstü bazı özellikler de kazanan Eric (bunları ne olduğunu yazarak sürprizleri kaçırmayayım) intikamını alırken geçmişe yapılan flashbackler sayesinde biz de hikayenin eksik parçalarını öğrenmiş oluyoruz.

Bu arada efsanevi Kung Fu üstadı Bruce Lee‘nin oğlu Brandon Lee gerçekten de bu filmin çekimlerinin tamamlanmasına kısa bir süre kala, sette bulunan dolu bir tabancanın yanlışlıkla ateş alması sonucu yaşama veda etmiş. Bunu ilk duyduğumda bir tür şehir efsanesi olabileceğini düşünmüştüm ama doğruymuş. Oakland, Kaliforniy doğumlu oyuncu bu filmde Eric Draven adlı başrol oyuncusunu canlandırıyordu. Üstelik aynen filmdeki karakter gibi gerçek hayatta da evlenmesine yalnızca iki hafta kalmıştı.

Filmin çekimleri ve eksik sahneleri Brandon Lee olmadan çeşitli çekim teknikleriyle tamamlanmıştır.

Orijinal Adı: The Crow
Tür: Drama, aksiyon, fantastik
Yönetmen: Alex Proyas
Ülke: Amerika
Türkiye Gösterim Tarihi: 02 Aralık 1994
Oyuncular: Brandon Lee, Michael Wincott, Rochelle Davis, Ernie Hudson, Bai Ling, Sofia Shinas
Süre: 01s 42dk
IMDB: 7,6 – 25. Kare puanı: 8,0

Genel İzlenimlerim

Filmin beni en çok etkileyen yönü atmosferi. Filmin neredeyse tamamı yağmurlu havalarda ve gece vakti geçiyor. Sağanak yağış altında yapılan muhteşem çekimler insanı alıp başka bir dünyaya götürüyor. Dark City– Gizemli Şehir (1998) filminin incelemesinde söylediğim gibi o yapımın da son derece özgün ve inanılmaz başarılı bir atmosferi vardı. The Crow (Karga- 1994) filminin atmosferi de o yapıma benziyor; ancak sağanak yağış ve çekim tekniklerinin kalitesi, ışıklandırma başarısı bu filmi benim gözümde bir adım daha çekici hale getiriyor.

Filmin başları size biraz karmaşık gelebilir; ama senaryo daha sonra kendisini toparlıyor ve film belli bir mantığa oturarak ilerliyor.

The Crow (Karga- 1994) kurgusal bağlamda çok akıcı olan ve inanılmaz sürprizler yaşatabilen bir film değil. Zaten neler yaşanacağını belki biraz finali dışında kolaylıkla tahmin edebilirsiniz. Karakterin intikamını almadan ölmeyeceğini biliyorsunuz örneğin.

Ana karakterin karşısında onun dengi güçlü bir rakip yok. Sonradan bu durum bazı dokunuşlarla dengelenmeye çalışılmış. Bunlar filme belli bir heyecan ve ivme kazandırmış tabii ki.

Bu arada karakterin hem makyaj bağlamında hem de gülüşleri ve davranışlarıyla Joker’e ilham verdiğini görmemek imkansız. Pek çok sahnede siz de eminim benim gibi Joker’i anımsayacaksınız ve çok şaşıracaksınız. Ayrıca filmde V for Vendetta (2005) adlı etkileyici yapımın önemli bir sahnesinin neredeyse birebir aynısını görmek beni ayrıca şaşırttı. Demek ki yapımcılar kült denebilecek filmlerin bazı sahnelerine kendi dokunuşlarını katarak onları doğrudan kendi yapımlarına alabiliyorlar. Spoiler vermemek için sahneyi yazmıyorum; ama her iki filmi de seyredenler zaten benzerliği kaçırmayacaktır.

Sonuç olarak The Crow (Karga- 1994), çekildiği yıla göre son derece önemli ve etkileyici bir film. Çekimleri teknikleri ve atmosferi inanılmaz başarılı… Bunlar; karanlık, yağmurlu, gece çekimlerini sevenleri kendinden geçirecek kadar etkileyici.

Gotik sinemaya ilginiz varsa, bu türü seviyorsanız kahvenizi elinize alarak The Crow (Karga- 1994) adlı yapımın tadını çıkarabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img