15 C
İstanbul
KategorilerRomantikÇok Tatlı Bir 90'lar Filmi: Career Opportunities

Çok Tatlı Bir 90’lar Filmi: Career Opportunities

Career Opportunities, 90’ların havasını iki mükemmel oyuncuyla sonuna kadar yaşatan bir romantik komedi. Filmde Jennifer Connelly’nin gençliğini seyretmek de ayrı bir keyif veriyor. Gerçekten eşsiz bir güzellik ve doğal bir oyunculuk… Diğer taraftan hakkını teslim edeyim ki Frank Whaley’nin oyunculuğu da bir harikaydı.

Filmi Türkçeye Kariyer Fırsatları olarak çevirebiliriz. Jim, ilerleyen yaşına rağmen ailesiyle beraber evde yaşayan ve hiçbir baltaya sap olamamış, sayısız işe girmiş çıkmış bir gençtir. Babası yerel bir çimento müteahhitidir. Josie ise oldukça zengin bir iş adamının bir yönüyle mutsuz kızıdır. Josie’nin diller destan güzelliğine karşılık Jim kasabaya nam salmış bir yalancıdır.

Jim, gece bekçisi ya da temizlikçisi olarak işe başladığı büyük bir alışveriş mağazasında ilk gecesinde kilitli kaldığında, hırsızlık yapma planları yaparken mağazada uyuya kalan Josie’yle karşılaşır. Normal şartlarda bir araya gelemeyecek bu ikili sabaha kadar mağazanın içinde birlikte takılmak zorundadır. Üstelik gece boyunca onları bekleyen başka sürprizler de vardır.

Career Opportunities, esprili bir aşk hikayesi. Toplumda hiçbir yer sahibi olamayan Jim, kendi hayalinde kurguladığı ve inanılmaz bir ustalıkla dillendirdiği yalanlarla ördüğü kendi dünyasında yaşıyor. Muhtemelen kasabada tek kandırabildiği kişiler çocuklar. Herkes onu az çok tanımış ve adı kasabanın yalancısına çıkmış. Bunu duyduğu zaman bu yakıştırma onu rahatsız ediyor. Bu da bize onun hayallerle kurguladığı dünyadan hoşnut olduğunu gösteriyor.

Eğer 90’ların o tatlı filmlerinden birisini izlemek isterseniz bu filmi kaçırmayın derim. Şimdi film inceleme isteğinde gelen sorunun yanıtına geçmek istiyorum.

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Josie, Jim’e Aşık mı Yoksa Onu Kullanıyor Mu?

Josie fiziksel olarak son derece güzel ve çekici birisi. Evde, babasının konuklarıyla tanışırken yaşanılanları hatırlatın lütfen. O aslında bu anı yaşamamak için varlığını bile belli etmeden odasına geçmek istiyordu; ancak yakalandı.

Sonra toplumun ona biçtiği role giriverdi. Baştan çıkarıcı güzellik… Babası sonradan ona kızsa da ben onun kızının güzelliği için içten içe gurur duyduğunu ve onu bilerek ve isteyerek konuklarıyla tanıştırdığını düşüyorum. Her neyse bu başka bir konu…

Buradaki önemli nokta şu: Josie bu yaklaşımlardan, bu hayattan hatta bu ilgiden bıkmış birisi.

Liseden beri neredeyse her gördüğü erkek tarafından ilgi gören, arzu edilen Josie, Jim’le tanıştığında bir duvara tosluyor.

Jim öncelikle Josie’nin şehirden kaçma planını duyunca “Seninle gelirim” diyor. Ancak Josie’nin etkilendiği an bu değil. O burada şaşırıyor ve mutlu oluyor. Güvenebileceği ve önceden beri tanıdığı birisi ona bu şehirden kaçıp gitme konusunda yardımcı olacak. Henüz gerçek anlamda bir etkilenme söz konusu değil.

Ancak şunu söylemem gerekiyor. Jim’in Josie’yi pek takmayan, rahat ve dünya yansa umurunda olmayan, anı yaşayan tavırları (Jim’in yalnız başına dans ettiği o sahneyi hatırlayın… Josie nasıl da şaşırmıştı. O, anı yaşıyordu) Josie’yi şaşırtmış ve etkilemişti. Ancak Josie’nin bu şaşkınlığının ilgiye ve hatta şaka dönüştü an, Jim’in lisede yarım kalan dansı bitirme teklifi sonrasında yaşanıyor.

Josie, kendisine yardım eden Jim’e ima yollu şöyle soruyor: “Jim, tüm gece burada olacağımıza göre, lisede sana bu akdar soğuk davranmamın bedelini nasıl ödeyebilirim?” Josie bu yaşına kadar edindiği tecrübelerine göre ona verebileceği en büyük ödülün seks olduğunu düşünüyor. Ancak, Jim ona okul yıllarında eksik kalan basit bir dansı bitirme teklifi sunduğu anda Josie’nin erkekler hakkındaki kalıpları yıkılıyor. Daha doğrusu hayatında muhtemelen ilk kez bu kadar beyefendi birisiyle tanışıyor.

Onun dans teklifine inanamıyor olacak ki kendince Jim’i test etmekten de geri durmuyor: “Daha farklı bir şey söyleyeceksin sanmıştım” diyor ona çekici bir bakış atarken. Ancak Jim ne istediğini biliyor ve Josie geri adım atıyor.

İşte bu Josie’nin bir erkekle gerçek anlamda kurduğu ilk ilişki, ilk yakınlık ve ilk bağdı. Josie’nin Jim’i kullanma düşüncesi ve bir anlamda yapmak zorunda kalacağı kader birlikteliği burada sevgiye ve aşka dönüşüyor.

En sonda zaten kaçıp gitmemesi ve Jim için oraya geri dönmesi, ayrıca finalde görülen sahne onun aşkının en büyük göstergesi.

 Tekrar edeyim. Career Opportunities çok tatlı bir 90’lar filmi. Kaçırmayın derim.

Son Eklenenler

En Popüler

Constellation 8. Bölüm İncelemesi ve Teoriler

0
Noomi Rapace'ın rol aldığı, Apple TV'nin gizem dizisi Constellation 8. bölümle birlikte her ne kadar bazı soruları yanıtlasa da yanıtsız sorular bırakmayı da tercih...

Ünlü Oyuncu Al Pacino 83 Yaşında

0
Al Pacino, tam adıyla Alfredo James Pacino, 25 Nisan 1940’ta New York City, New York’ta doğmuş Amerikalı bir aktör ve yapımcıdır. Al Pacino, Amerikan...

The Three-Body Problem Dizisi- Gizem Meraklıları İçin

0
Netflix'te yayınlanan The Three-Body Problem- Üç Cisim Problemi dizisi, Liu Cixin’in Hugo Ödüllü roman üçlemesinden uyarlanmış bir bilim kurgu ve psikolojik gerilim dizisi. Dizi,...

Halo 2. Sezon Final İncelemesi

0
Halo'nun 2. sezonunun sonu Master Chief'in hikayesini oldukça ileriye taşıdı. Master Chief, Makee, UNSC ve Covenant'ın kaderi Halo yüzüğünün etrafında birleşti ve dizinin 2....
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img