15.4 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguThe Hunger Games- Açlık Oyunları Anlatımları 2

The Hunger Games- Açlık Oyunları Anlatımları 2

3. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1: Açlık Oyunları: Alaycı Kuş – Bölüm 1

Serinin üçüncü filmindeyiz. Olaylar kaldığı yerden devam ediyor. Filmin başlarında 13. bölgeyi görüyoruz. Daha önce burayı duymuş ama hiç görmememiştik. Capitol isyanı bastırırken bölgenin yüzeyini darmadağın etse de geride kalanlar yer altında yaşamayı öğrenmiş ve oraya inanılmaz bir üst inşa etmişler…

Burada isyancıların başkanı Alma Coin’i ilk kez görüyoruz. Bu karakteri Julianne Moore canlandırıyor. Başkan Coin, Katniss bir önceki bölümün finalinde oku Capitol’e attığı zaman yedi bölgenin ayaklandığını ve güçlü bir hava oluştuğunu söylüyor. Bu havanın kaybolmasını istemiyorlar ve onu isyan adına kullanmak istiyorlar.

Alaycı Kuş’un yaktığı isyan ateşi, çeşitli videolarla tüm bölgelere yayılmak isteniyor. Ancak Peeta’yı bölgede bıraktıkları için Katniss onlara kızgındır ve destek olmayı kabul etmez; aksine tepki gösterir. Heavensbee, Başkan’a Katniss’ın düşmanı daha iyi anlayabilmesi için onun 12. bölgeyi görmesi gerektiğini söyler. Katniss oraya gider ve yakılmış, yıkılmış, mahvolmuş eski bölgesini görür. Şoka girmiştir.

Diğer taraftan Capitol yönetimi bölgelere gözdağı vermeye ve isyancıları herkesin önünde tek tek infaz etmeye devam etmektedir.

Bu arada Peeta ortaya çıkar, ölmemiştir ve televizyonda isyancılara durması için çağrı yapmaktadır.

 Peeta’nın neden böyle konuştuğu, onun gerçekten de isyancıların safına geçip geçmediği şu an için bir gizemdir ama Katniss isyanın artık durmayacağını anlayacak kadar rasyoneldir. Peeta televizyona çıkmaya ve değişim geçirmeye devam edecektir. O, televizyona üçüncü kez çıktığında onu Katniss bile tanımakta zorlanır ve gözyaşı döker. Peeta artık ruhsuz bir Capitol yandaşı gibi görünmektedir.

Ancak Peeta, korsan yayında Katniss’i görünce bir anda tavır değiştirir ve 13. bölgeye geliyorlar. Herkesi öldürecekler, diye haykırır.

Kısa bir süre sonra Capitol’ün saldırısı başlar. Peeta’nın uyarısı işe yaramış ve daha az kayıp verilmiştir.

Filmin sonlarına doğru Capitol’e girmeyi başaran bir kurtarma ekibi, Peeta’i alarak oradan çıkarmayı başarırlar. Aslında onların ayrılmasına Başkan izin vermiştir. Nedeni daha sonra anlaşılır. Peeta, güçlü ilaçlar ve beyin yıkama seansları sonrasında Katniss’i düşman olarak görmektedir ve ona saldırır.

Filmin sonunda Katniss, acı çeken ve anıları altüst olan Peeta’ya dehşet içerisinde bakar. Bu bir savaştır ve savaşlar kayıpsız olmaz.

4. The Hunger Games: Mockingjay – Part 2: Alaycı Kuş – Bölüm 2

Serinin son filmindeyiz. Peeta görünüşe göre iyileşmeye başlamıştır ama Katniss’e karşı inanılmaz bir kinle doludur. Onun öldürülmesi gereken bir canavar olduğunu haykırmaktadır.

İsyancılar, başkentin tüm operasyonları yönettiği Çekirdek adındaki karargâha saldırı planları yapmaktadır. Karargah, ikinci bölgede bir kayanın altında bulunuyor ve içindeki cephanenin ele geçirilmesi isyan adına çok önemlidir.

Yapılan operasyon sonrasında cephane ele geçirilir; ancak bu sırada birisi Katniss’e ateş açar ve onu vurur. Capitol yöneticileri onun ölümünü kutlamak üzere toplansa da Snow aynı fikirde değildir ve haklıdır. Kantiss hayattadır.

İsyan artık tüm bölgeleri içine almıştır. 13 bölgenin tamamı Snow’a karşı başkaldırmıştır. 

Katniss, Snow’u bizzat öldürme konusunda kararlıdır ve cephe gerisinde kalmayı kabul etmez. Bir erzak uçağına gizlice biner ve cepheye gider. Onun bulunduğu ekibe savaş bölgelerinde klip çekme görevi verilmiştir. Şehrin tuzaklarla dolu sokaklarında çekim için dolaşmaya başlarlar.

Bu arada ilginç bir gelişme yaşanır. Bu önemli bir gelişmedir ve filmin finaline de yön verecektir.

Başkan Coin, Peeta’yı tam olarak iyileşmeden cepheye gönderir. Katniss önce buna bir anlam veremez; çünkü Peeta’nın ilk fırsatta kendisini öldürmeye çalışacağının farkındadır. Başkan Coin bile bile Katniss’in hayatını riske atar. Bunun nedeni şudur: Coin, savaş için Katniss’le beraber çalışsa da onu hiç sevmemiştir; çünkü onu kontrol edememektedir. Savaş sona erince halka söz verdiği serbest seçimde Katniss’in seçileceğini düşünmekte ve gelecek için şimdiden plan yapmaktadır. Yani o özünde koltuk peşinde olan klasik ve güvenilmez bir siyasetçi… 

Daha da kötüsü Katniss, Coin için artık bir tehdittir. İsyanın devamı için artık ona ihtiyacı da yoktur. Üstelik ona göre, Katniss efsanesinin ölmesi isyan ateşini daha da körükleyecektir. Coin’in planı maalesef Katniss’in ölümüdür ve bu ölüm mümkünse kameralar karşısında olmalıdır.

Bu arada Katniss’in en büyük destekçisi komutan Boggs bir mayına basar ve ölür. Ölmeden önce Katniss’tan hiç kimseye güvenmemesini ister. Katniss artık arkasını kollayan en büyük destekçisini kaybetmiştir ve gizli düşmanlarının açık hedefidir (50:04).

Peeta, ilk fırsatta Katniss’i öldürmeye çalışmaktan çekinmez. Ama bunu başaramaz. O zihinsel olarak bir mutanttır ve kendisini kontrol edememektedir.

Snow, Katniss’in öldüğünü düşünerek televizyon yayını yapar. Ancak Katniss ve asker ekibi yerin altından Snow’a doğru gelmektedir.

Başkan Coin’in buradaki konuşmasının önemi şu: 

O, bu konuşmasında Katniss’i öven cümleler sarf ediyor. Katniss, Başkan’ın kendi ardından çevirdiği dolapları bildiği için onun aslında ne kadar tehlikeli ve güvenilmez olduğunu iyice anlıyor. Başkan, kameralar karşısında övdüğü kişinin arka planda ölmesi için uğraşmaktadır. Yani Başkan tam bir ikiyüzlü ve yüzü kızarmayan bir yalancıdır. Ayırca hem Katniss’in kendisi hem isyancılar hem de isyan sonrasında kurulacak düzen için sinsi ve tehlikeli bir düşmandır.

Başkentte çıkan çatışmalarda Capitol askerleri Gale’i yakalamayı başarırlar. Katniss ayrıca savaşçılar arasında kardeşi Prim’i de görür; ancak patlayan bombalar onları ayırır. Prim ölmüştür.

İsyan başarılı olmuştur. Capitol ele geçirilmiş ve savaş sona ermiştir

Ancak şöyle bir durum vardır. İsyancıların ve orada bulunan herkesin üzerine bomba yağdırma kararını alan kişi Coin’dir. Coin’in amacı Snow’un yerini almak olduğu için herkesi kandırmış ve herkesi öldürmeyi göze almaktan geri durmamıştır.

Coin, kendisini geçici başkan ilan eder. Zamanı geldiğinde seçim yapacağız, diyerek herkesi oyalama taktiklerine başlar ve bunun da ötesinde korkunç bir teklif sunar: Capitol çocuklarının katılacağı bir Açlık Oyunu düzenleyelim.

Bu aslında korkunç bir tekliftir. İsyan zaten tüm bunlara engel olmak amacıyla başlamıştır ve gücü ele geçirdikten sonra aynı sisteme dönmek isyanın temel mantığına aykırıdır.

Ancak Katniss, Coin’in bu teklifine evet,  diyerek herkesi şaşırtır. Katniss’ın asıl amacını aslında onun bakışlarında görebiliyoruz. Coin’in yeni diktatör olma hevesini canlı canlı onun gözlerinde ve sözlerinde yakalayan Katniss, kararını vermiştir.

Meydanda oku önce Snow’a doğru yönlendirir ama bir anda okun yönünü yeni diktatör Coin’e çevirir ve onu indirir.

Snow halk tarafından infaz edilir. Katniss aslında burada intihar etmek ister ama Peeta onu durdurur.

Katniss, günün sonunda özel izinle Haymitch’le beraber 12. bölgeye geri döner. Daha önce evlerinin yıkılmadığını zaten görmüştük.

Bu arada Gale ve Katniss’in arasının adım adım açıldığına, Katniss’in artık Gale’e aşık olmadığına, onunla fikir ayrılıklarına düştüğüne şahit olmuştuk (Gale, Coin’in sivillere zarar verdiğini görüyor; ama ona tepki göstermiyordu. Yani onu destekliyordu). Gale, Capitol’de kalıyor ve 2. bölgede yüzbaşı olarak göreve devam ediyor.

Bu sırada şehre yeni bir başkan seçiliyor.

Katniss kendisini gerçekten seven ve bunu defalarca ispatlayan Peeta’le beraber yaşamaya başlıyor ve kapanıştan hemen önce onların bebekleri olduğunu da görüyoruz.

Son Eklenenler

En Popüler

İki Usta Oyuncuyu Birleştiren Film Damaged

0
Terry McDonough tarafından yönetilen, 2024 yapımı bir aksiyon, gerilim filmi olan Damaged (2024); Samuel L. Jackson ve Vincent Cassel'i buluşturuyor. Film, Chicago'da görev yapan dedektif Dan Lawson ve İskoçya’da...

Amazon’un Post-Apocalyptic Dizisi Fallout İyi Başladı

0
Şiddet, mutasyonlar sonucu oluşmuş canavarlar, karizmatik robot askerler, zombi benzeri yaratıklara dönüşmüş insan Ghoul'larla vs ile dolu Fallout dizisi aynı isimli PC oyununa dayanan...

Dune Çöl Gezegeni Bölüm 2 | Kehanet ve Toplum Mühendisliği

0
Dune: Part One- Dune: Çöl Gezegeni'nin (2021) devam filmin olan Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki yayınlandı. Frank Herbert'ın Dune isimli romanından aktarılan filmde olaylar...

Birth/Rebirth Filmi Konusu ve Detayları

0
Birth/Rebirth filmi, ölüm ve yaşamın sınırlarını keşfeden bir psikolojik korku hikayesidir. Drama, korku ve gerilim etiketlerine sahip film, bir morg teknisyeni olan Dr. Rose...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img