Sinema Sayfam

The Hunger Games- Açlık Oyunları Anlatımları 1

hunger-games-açlık-oyunları-9

The Hunger Games- Açlık Oyunları; Suzanne Collins adındaki Amerikalı senarist ve yazarın roman üçlemesinden sinemaya aktarılan bir seri film.

Bu seride Açlık Oyunları filmlerinde yaşananlara ve bunların arka planına bakacağız. Yazı spoiler içeriyor.

1. The Hunger Games- Açlık Oyunları (2012)

Açlık Oyunları yakın bir gelecekte geçiyor. Panem adındaki bir ülkedeyiz. Bu ülke kurulduğunda toplamda 13 bölge ve bir başkent bulunuyordu. Ülkenin başkentinde yaşayanlar inanılmaz bir zenginlik içerisinde yüzerken ve teknolojik bağlamda son derece ileri giderken, bölgelerde yaşayan halk kelimenin tam anlamıyla eziliyor. Yiyecekleri ve hatta temiz suları bile kısıtlı. Kurulan bu düzen onları bilerek ve isteyerek fakir ve aç bırakıyor.

Açlık Oyunları serisi aslında temelde bir sistem eleştirisi. Gelirin büyük çoğunluğunu elinde tutan azınlık, aslında kendilerini beslemek için çalışan halkı köle kalmaya mecbur bırakıyorlar.

Ama Panem’in tarihinde geçmişte ezilen ve fakir kalmaya mahkum edilen bölgelerin bir isyan başlattığını öğreniyoruz. Biz bu isyanın sonrasını seyrediyoruz. Kanla bastırılan bu isyan sonrasında bölge sayısı 12’ye düşmüş. Capitol, bu isyan günlerine Karanlık Günler adını vermiş.

Kahramanımız Katniss, 12. bölgede yaşıyor. Burada kömürcüler bulunuyor ve yaşam standardı bağlamında en alt kademe burası.

Şimdi gelelim filme de adını veren açlık oyunlarına…

Nedir bu açlık oyunları? Panem yöneticileri, halkın tekrar isyan etmesinden korkuyorlar. Bölgeler halklarını ezseler de, açlıkla tokluk arasına mahkum da etseler sistemin işlemesi adına aslında onlara ihtiyaçları var. Aksi takdirde hepsini hiç acımadan yok ederler zaten.

Halkın köle kalması için onlara hiç durmadan korku pompalamaları gerekiyor. Halk bir taraftan korkutulmaya, bir taraftan da ezilmeye devam edilmeli. Bunun için geçmişte yaşanan isyanı kullanıyorlar. Halka dolaylı olarak şöyle söylüyorlar: Ey halk… Siz, bize isyan ettiniz ama biz çok cömerdiz. Her sene sizden birisini aramıza almak; onu zenginliği ve ihtişama kavuşturmak istiyoruz. Bu nedenle her bölgeden yaşları 12 ile 18 arasında değişen kız ve erkek çocukları, adını Açlık Oyunları koyduğumuz bir hayatta kalma mücadelesine alıyoruz.

Açık Oyunlarına katılacak kişiler kura yoluyla seçiliyorlar. Ancak gönüllü olarak katılmak isteyenler doğrudan katılabiliyor ki bu zaten bir yönden intihar anlamına geliyor. Katılımcıları sınırları çizilmiş, geniş bir arenaya alıyorlar. Yirmi dört kişiden sadece bir tanesi hayatta kalabiliyor.

Açlık Oyunları’nın temel mantığı işte bu. Kura minik kardeşine çıkan Katniss, onun yerine gönüllü oluyor. Böylece bu ölüm kalım savaşına katılmış oluyor.

Final üzerine

 Finalde Katniss ve Peeta, hayatta kalıyorlar. Ancak onlara rehberlik yapan Haymitch, sistemi çok iyi tanıdığı için Katniss’e aslında çok tehlikeli bir şey söylüyor.

Senden hoşnut değiller; onları mahcup ettiğin için…” Haymitch, Katniss’e böyle söylüyor. Bunun anlamı kısaca şu: Başkan Snow çok sinsi birisi ve işini iyi yapıyor. Korkudan daha güçlü bir duygu var, diyor Başkan: Ümit… Biraz ümit iyidir; ancak fazlası zarardır.

Katniss ve Peeta, birbirini öldürmeyi reddedince sisteme başkaldırmış oldular. Amaçları bu olsma da bu bir meydan okumaydı ve bunu herkes gördü. Bu durumun halkın içerisine sistem açısından çok tehlikeli bir ümit tohumu bırakma ihtimali var. Demek ki direnerek bir şeyler kazanabiliriz. Capitol’a meydan okuduktan sonra kurtulma gibi bir olasılık da varmış…  Bunlar ya da bunlara benzer düşünceler, bölgelerde yaşayanların zihninde kök salarsa ve güçlenirse korku bunları bastıramaz ve yeni bir isyan başlayabilir. Başkan işte bunu çok iyi biliyor.

Bunu o kadar ciddiye alıyor ki oyun kurucusu Crane’i öldürüyor.

Birinci film mutlu sonla bitmiş gibi duruyor ama aslında tam tersi.

Oyunları kazanan bu iki kişi şu an onlar farkında olmasa da sistemin potansiyel bir düşmanı haline geldiler. Bunu fark edebilen tek kişi Haymitch. O bu nedenle oyun sonrasında Katniss’e adeta çırpınarak tek tek ne söylemesi gerektiğini anlatıyordu. Olayı aşka bağlayarak onların hayatını bir kez daha kurtarıyordu. Aslında Katniss ve Peeta arasındaki aşk, seyircilere oynamak için yapılan bir rolden ibaretti. Peeta’nın Katniss’e karşı duyduğu sevgi gerçekti ama bunun Katniss’te karşılığı yoktu. Katniss’in aklı 12. bölgede yaşayan Gale’de… Katniss bu oyunu Haymitch’in yönlendirmesiyle sponsor kazanabilmek için kabul etmişti. Sonuç olarak bu rol her ikisinin de hayatını kurtardı. En azından şimdilik…

2. The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Serinin ikinci filmi özellikle özel efektler ve Capitol şehrinin canlandırılması konusunda önceki filme göre hayli başarılı. Sanırım yapımcılar bazı konularda gelen eleştirileri dikkate almışlar. Tabi bunda yönetmen değişimi ve bütçenin yaklaşık iki katına çıkması da etkili olmuştur.

Bu filmde yaşananlar bölgelerdeki halkların isyanına doğru evirilen bir süreci anlatıyor.

Bir önceki filmi anlatırken söylediğim gibi Başkan Snow, Katniss’i o kadar ciddiye almaktadır ki filmin başında onun 12. bölgeye gelerek Katniss’le bizzat konuştuğunu görüyoruz. Ona aşk masallarına inanmadığını söyler ve sonrasında açık açık kitabın ortasından konuşur. Sen bölge halklarına ümit veriyorsun. Bunun sonunda bir isyan başlarsa hepiniz ölürsünüz. Beni, bize bağlı olduğuna inandır ve rolünü iyi oyna… Katniss’in şu an için gerçekten de isyan başlatmak gibi bir amacı yok. Olaylar onun kontrolü dışında gelişiyor.

Ancak Katniss, protokol gereği tüm bölgeleri dolaşarak yaptıkları konuşmaların birinde metin dışına çıkar ve halkı bir kez daha etkiler. Katniss lider olmasa da hakla ümit aşılamaktadır. Başkan kendi torununun bile ondan etkilendiği anlar. İşte burada devreye yeni bir oyun kurucu giriyor: Heavensbee.

Bu yeni oyun kurucu aslında gizli gizli isyana çalışıyor ve arka planda işler çeviriyor; ancak bunu finalde görüyoruz.

Bu yeni oyun kurucu Başkan’ı, Katniss’ı fiziksel olarak öldürmenin bir işe yaramayacağı, asıl yapılması gerekenin onun mirasını ve efsanesini, etkisini yok etmek olacağı konusunda ikna ediyor. Bu sırada Capitol’de Açlık Oyunları’nın 75. yılı dolayısıyla Çeyrek Asır Oyunları denilen farklı bir turnuva düzenleniyor. Katniss ve Peeta kendilerini yine bir oyunun içerisinde bulurlar; ancak bu kez karşılarında bu oyunu daha önce kazanmış profesyoneller vardır. Ayrıca Capitol de zaten onların ölmesini istemektedir ve işleri bu kez gerçekten çok ama çok zordur.

Çeyrek Asır Oyunları yeni bir arenada yapılmaktadır ve öncekine göre çok daha ölümcül bir yer haline gelmiştir. Katniss, oyunda bulunan isyan taraftarı oyuncuların da yardımıyla hayatta kalmayı başarır.

Filmi sonunda Katniss, üzerindeki takip cihazı önceden çıkarıldığı için bir gemiye alınır. Gemide Haymitch, 12. bölgeden Gale ve yeni oyun kurucu vardır.

Katniss’in finaldeki değişimi gerçekten çok önemli. Birkaç günlük baygınlık sonrasında gözünü açan Katniss, Gale’e kardeşi Prim’i sorar. Gale, onun ve annesinin iyi olduğunu söyler ama 12. bölge Capitol bombardıman sonrasında yok edilmiştir. Katniss önce üzülür ve ağlar; ancak yüz ifadesi birkaç saniye içerisinde değişir.

Bu iki film boyunca Katniss’i ilk kez bu kadar öfkeli ve kararlı görürüz.

Açlık Oyunları incelemesini 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Exit mobile version