Amerika ve Japonya ortak yapımı Eden, Netflix orijinli bir animasyon yapımı. Yapım toplamda dört bölümden oluşuyor ve bölüm uzunlukları ortalama 25 dakika.
Eden’in hemen başında insan ırkının tam 1000 yıl önce Dünya’dan silindiği söyleniyor. İnsanların olmadığı bir dünya görünüşe göre daha temiz, daha yeşil ve savaşlardan uzak bir duruma evirilmiştir. Kendi medeniyetlerini kuran ve kendi kurallarıyla yaşayan robotlar arasından iki tanesi bir gün çalıştıkları bahçede bir yaşam formu algılarlar. Bu yaşam formu aslında minik bir bebektir.
Robotlar, bu bebeği imha etmek ya da ilgisi birimlere bildirmek yerini onu gizlice büyütmeyi seçerler. Gözlerden uzak yerlerde büyüyen bu kız büyüdükçe çevresini saran ve görünüşe göre kusursuz olan bu dünyanın karanlık yönlerini keşfetmeye başlar.
Eden adlı animasyon, insanların ve onların var oluşlarının robotların gözünden aktaran oldukça farklı ve düşündürücü bir yapım. Aksiyon yönü biraz zayıf kalan Eden’in var oluşsal felsefeye yönelik dokunuşlarını ve sorgulayıcı yönünü ben beğendim. Finalini de başarılı bulduğumu söyleyebilirim; ancak finalin çok şaşırtıcı ve ters köşe olmadığını da belirtmem gerekiyor.
Sonuç olarak Eden izlenmeye değer animasyon yapımlarından birisi olmuş.