Look Away (2018)… İçine kapanık bir lise öğrencisi… Adı Maria. Evde özellikle babasının açıl artık, baloya git, kendine erkek arkadaş yap, gibi baskıları yetmezmiş gibi bir de okulda arkadaşları tarafından alay edilmektedir. Kimi önünü keser, kimi elinden sigarasını alır. Maria böyle bir durumdayken bir gün ayna kendi aksiyle konuşmaya başlar. Kız adının Airam olduğunu söyler yani kendi adının tam ters dizilimi… Kontrolü bana bırak, hayatındaki herkese hak ettiğini verelim, teklifinde bulunur.
Maria bu teklifi kaçırmaz ve işler işte bundan sonra karışmaya başlar.
Look Away Türkçede başka yere bak, buraya bakma gibi anlamlara geliyor. Filmi tek izlemelik, vakit geçirmelik ve çerezlik bir yapım olarak düşünebilirsiniz. Gizem severlerin başka sona kadar tahmin edebileceği ve 10’larca kez baskısını gördüğümüz bir senaryo var karşımızda. Bu kadar uzun olmasına kesinlikle gerek olmayan, uzun süresinin içini dolduramayan gizem meraklıları için finali de dahil olmak üzere tam bir klişe film…
Bu film için inceleme isteği gelmişti. Sadece akılları karıştırabilecek birkaç noktasına değinmek istiyorum. Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.
Orijinal Adı: Look Away
Tür: Drama,fantastik, korku, gerilim
Yönetmen: Assaf Bernstein
Ülke: Amerika, Kanada
Oyuncular: India Eisley, Jason Isaacs, Mira Sorvino, Penelope Mitchell
Süre: 01 saat 43 dakika
IMDB: 5,8 – 25. Kare puanı: 6,0
Airam Gerçek mi, Değil Mi?
Airam, Maria’nın bastırılmış kişiliği. Aslında onun gerçek kişiliği bu: Kavgacı, kinci, sinsi ve intikamcı. Ancak babasının inanılmaz kontrolcü ve mükemmeliyetçi karakteri Maria’nın bebekliğinden itibaren korkunç bir baskı altında bulunduğunu gösteriyor. Evden dışarıya çıkar çıkmaz sigara yakmasının ve ayna karşısında gömleğinin yakasını kapatmasının asıl nedeni babasının baskısı. Bu arada şunu söylemek gerekiyor. Filmin başında bize gösterilen anne karnına ait görüntülerde sanki bir tür kavga ya da karmaşa seyrediyoruz. Bu görüntüler de aslında onun kavgacı karakterine bir gönderme ve kardeşinin şekilsel olarak sorunlu doğmasına da belki o sebep olmuştu.
Maria hayatını böyle yaşarken bir patlama noktasıyla yüzleşiyor. Küçükken belki çok umursamıyordu ama 18 yaşına yaklaşınca anne ve babasının kendisi hakkındaki sözlerini duymak ona ağır gelmeye başlamıştı. İşte böyle bir anda içine attığı kimliği aynanın diğer tarafından dışarıya çıkmak için adeta ondan izin istedi ve sonunda istediği izni aldı. Maria artık içine attığı, bastırdığı duyguları saklamak zorunda kalmayacak, hiç kimseye karşı aptalı oynamayacaktı. Aslında o küçüklüğünden beri her şeyin farkındaydı ama unutma gibi, inkar gibi duygusal korunma hatlarıyla kendini geriye çekiyordu. İkiziyle aynada yer değiştirdikten sonra artık savunmada kalmayacak saldırıya geçecekti.
Maria’nın Aynada Görünmemesi ve Final
Finalde Maria artık aynada görünmüyor. Aslında bu birleşmeyi silik karakterin ya da sosyal maskenin yani personanın ortadan kalkması gibi düşünebiliriz. Maria’nın gerçekte olduğu kişi zaman son haliydi. O son derece vahşi ve hırslıydı. Bunu ne kadar saklarsa saklasın bir gün ortaya çıkacaktı ve çıktı.
Film Maria’nın annesinin yanına uzanmasıyla son buluyor. Saf, çıkarsız ve katıksız sevgiyi temsil eden annesi onu olduğu gibi seven tek kişiydi. Annesi ölen bebeğini (ya da katledilen demeliyiz) hala rüyalarında görüyor. Baba gibi onu silip atamıyor. İşte bu onun çocuklarına karşı duyduğu saf sevgi. Maria bunu hissettiği için ona zarar vermek bir yana onun yanına uzanıyor.
Tabii ki finalin böylesine basitçe yapılması ve kolaycılığa kaçılması filmin değerini aşağılara çekmiş. Maria işlediği cinayetlerden ve suçlardan sonra yakalanacak mı? Polis soruşturmanın seyrini ona doğru çevirecek mi? Kocasının ölümüne annesi nasıl tepki verecek? Maria polis sorgusunda yüzüne maske mi takacak yani tüm bunları inkar mı edecek yoksa ben yaptım diye açık açık konuşacak mı? Soruları çoğaltabiliriz. Finalin bu kadar hava bırakılması tabii ki film için büyük bir eksi. Evet, bu film için bu kadar konuşmak yeterli.