Sinema Sayfam

Netflix Fatma 1. Sezon İncelemesi: Detaylar, çözümler

fatma-netflix-3

Daha önceden Fatma dizisi üzerine spoiler içermeyen kısa bir değerlendirme yapmıştım. İlgili videoya burayı tıklayarak ilgili yazıya da burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şimdi dizinin bazı detaylarına değinmek ve senaryo üzerinde konuşmak istiyorum. Yazı spoiler içeriyor.

Fatma’nın Dönüşümü Üzerine

Fatma’nın birden bire bir anda bir katile dönüştüğünü düşünmek onu anlayamamak anlamına geliyor. Hiçbir insan belli bir psikolojik altyapısı yokken birden bire bir katile dönüşmez. Fatma çocukluğundan beri istismar edilen birisi. Çocukken yaşadıklarını biliyoruz. Köyün kasabının yaptığı bir iğrençliği Emine’nin söylediği gibi herkes biliyordu. Ancak hiç kimse kasaba tek kelime etmemiş; aksine o minik çocukları damgalamıştı.

Fatma’nın kocası Zafer bu gerçeği çarpıcı bir şekilde dile getiriyor. Seni ben kurtardım diyor. Seni çürüğe ayırmışlardı diyor. Zafer haklı mı sizce bu durumda? Yani Fatma’nın çocukken yaşadıkları Zafer’in suçu olmadığı için o gerçekten de aslında kendisi çürümüş bir toplum tarafından tırnak içerisinde çürüğe ayrılmış birisiyle evlenerek onu kurtarmış mı oluyor? İlk bakışta onun Fatma’yı ne olursa olsun kurtarmış olduğu düşünülebilir. Ancak bu düşüncenin çarpıklığı Fatma’yı dinleyince ortaya saçılıyor.

Fatma asıl suçlunun bilip de susanlar olduğunu söylüyor ki işte işin en ince noktası burası. Her toplumda o kasap gibi iğrenç insanlar bulunabilir. Ama böylesine iğrenç insanlardan daha da iğrenci onların ne yaptığını bile bile susanlardır. Çünkü susanlar hem öyle insanlara tekrar be tekrar aynı iğrençliği işlemesi için vize veriyorlar hem de onlara yenilerinin katılmasına destek oluyorlar.

Toplumun nefreti masum bir çocuğun üzerine değil; kasaba yönelmeliydi. Ne Fatma ne de Emine değildi dışlanması gerekenler; onları istismar eden iğrenç mahluklardı ama heyhat…

Fatma, dikkat ederseniz Zafer’in bu çıkışı karşısında şaşırıyor. Onlar büyük olasılıkla aynen Emine örneğinde olduğu gibi bu konuyu hiç konuşmamışlar. Zaten sağlıklı bir evliliklerinin olup olmadığını da bilmiyoruz. Zafer sonuç olarak çocuğunun kan parasını alarak kaçan ve Fatma’yı arayıp sormayan birisi. Bu kadar karaktersiz. Ancak Fatma hep bir ümide tutunmuş.

Kocasını aramış her yerde; gelsin bizi kurtarsın diye ümit beslemiş içerisinde. Dizi boyunca yılmadan durmadan çabalamasının ardında işte bu kurtarıcı beklentisi vardı. Kimliğini değiştirmek için bile kocasına muhtaç olduğunu söylüyordu. Hatta ilk cinayetini sonuç olarak kocasını aramaya gittiği zaman işlemişti.

Ama gelin görün ki bu kadar ümit başladığı kocası Zafer’in kan parasını aldığını öğrendiği zaman sağlam bir şok yaşadı. Sonra yaşananları biliyoruz. Zihnindeki o kurtarıcı figürü yok olmuştu, yerle bir olmuştu yaşananların ardından ve sonunda Fatma şunu söyleyecekti: “Şu haline bak. Sen mi kurtaracaksın bizi?”

Dolayısıyla Fatma adım adım açıldıkça mahallesinden dışarıya çıktıkça ki kardeşi onun ne kadar içine kapanık birisi olduğunu söylemişti, açıldıkça çevresindeki bu kokuşmuş toplumla yüzleşti. Bunu bilmiyor muydu? Biliyordu tabii ki ama onunla yüzleşme cesareti yoktu. Konuşmuyordu, kaçıyordu, saklanıyordu.

Herkes öyle ya da böyle onu kullanma peşindeydi. Ev sahibi İsmail içip içip onun kapısına dayanmasına rağmen utanmadan sıkılmadan Fatma’yı kendi peşinde olmakla itham ediyordu. Burada kimdir hasta olan? Ölünce herkesin ardından ağlaması, helallik vermesi bir insanı iyi yapmıyor.

Dikkat ederseniz Fatma, Ekber’e ilaç verdikten sonra onu ölüme bırakmıyor. Aslında kendi haline bıraksaydı zaten adam ölecekti; ancak Fatma onun istismar ettiği genç bir kızı görünce onunla kendi durumu arasında bir benzerlik kuruyor ve kızın intikamını almak istiyor. İçindeki nefreti kusuyor bu adamı öldürürken. Olayı kişiselleştiriyor.

Sonuç olarak Fatma tabii ki bir katile dönüşüyor; ama ona bu yolu döşeyenler onu bir katile dönüştürenler toplumun içerisinde iyi olarak bilinen insanlar. Kasap gibileri, İsmail gibileri hatta Zafer gibileri.

Final Üzerine

Finalde Fatma polis sorgusu sırasında gerçekten çok sıkıştı. Onun öldürdüğü adamla olan kamera kayıtları, Şevket’in adresini sekretere sorması ve sekreterin bunu polise anlatması, kocasının ifadesi… Tüm bunlar şüpheleri onun üzerinde topladı ve buradan kurtulması gerçekten zor gibi.

Ancak şunu söylemek gerekiyor; bunların hiçbirisi birincil derecede kanıt olamaz. Yani Fatma kendisi bir itirafta bulunmazsa bunlar onun katil olduğunu ispatlayamaz. Onun hüküm giyebilmesi için üzerinde ya da evinde cinayet silahı veya işte ölen kişinin kanlı elbisesi gibi şeylerin bulunması ya da cinayeti bizzat gören şahitlerin olması gerekiyor. Bu kanalda incelemesini yaptığım Zodiac filmini seyredenler ne söylemek istediğimi daha iyi anlayacaktır.

Fatma’nın Emine ile yüzleşmesi çok etkiliydi. Ayrıca Oğuz’u kendisinin ittiğini de sır gibi saklıyordu. Bunu da finalde öğrendik. Fatma aracın üzerine düşerek kesin bir ölümden kurtuldu. Yere düşseydi ve hala yaşasaydı bu durum çok inandırıcı olmazdı.

Gelecek sezon muhtemelen avukatın Fatma’yı yalnız bırakmayacağını ve onu ceza almaktan kurtarabileceğini düşünüyorum.

Fatma, çocuğunun ölümüne neden olan ve her şeyi unuttuğu anlaşılan çocuğun peşine düşecektir. İçerde olursa bunu yapamayacağına göre bir şekilde hapsedilmekten kurtulacaktır.

Fatma sonuç olarak zevk için insan öldüren bir seri katile dönüşmedi. Ancak Ekber örneği onun belli insanları zevk için öldürebileceğini gösteriyor. Bu nedenle adım adım yalan söylemekte (çay örneği, isim örneği) ve zor durumlardan kurtulmakta ustalaşan Fatma hiç ummadığımız bir formatta karşımıza çıkabilir diye düşünüyorum. Yani gelecek sezon karşımızda Dexter tarzı bir katil görürsek şaşırmamak gerekiyor.

Şimdi de bazı sahneler üzerine çok fazla detaylara inmeden konuşmak istiyorum.

Fatma dizi incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version