Sanıyorum Japonların sıra dışı film çekme konusunda ayrı bir yeteneği var. Netflix’te yayınlanan 2021 yapımı Homunculus şu ana kadar gördüğüm en ilginç filmlerden birisi. Filmi beğendim mi? Hayır, açıkçası beğenmedim. Ancak bu durum filmin hakkını vermeme engel olmamalı.
Orijinal Adı: Homunculus
Tür: Drama, fantastik, gizem
Yönetmen: Takashi Shimizu
Ülke: Japonya
Gösterim Tarihi: 02 Nisan 2021 (Japonya)
Oyuncular: Gô Ayano, Anna Ishii, Yukino Kishii, Seiyô Uchino
Süre: 01 saat 55 dakika
Homunculus filminin konusu kısaca şöyle:
Filmde Susumu Nokoshi adında bir zamanlar üst düzey bir yabancı finans şirketinde çalışan ancak şu an evsiz bir adamı seyrediyoruz. Otuz dört yaşındaki bu adam genellikle Shinjuku’da bir parkın çevresinde bulunmakta ve minik bir aracın içerisinde yaşamaktadır.
Susumu bir süre sonra, trepanasyon olarak bilinen cerrahi bir prosedüre girmek için gönüllüler arayan oldukça tuhaf bir tıp fakültesi öğrencisi olan Manabu Ito ile tanışır. Aslında bu prosedür bir deneydir ve Susumu’nun kafatasında ameliyatla bir delik açılacaktır. Susumu 700.000 yen teklifi de içeren bu deneyle önce ilgilenmez. Ancak sonra filmde anlayacağınız nedenlerden ötürü bu deneye katılmayı kabul ediyor.
Ameliyattan sonra Susumu sağ gözünü kapatıp sol gözü ile bakınca çevresinde çarpık görünümlere sahip kişiler görmeye başlar. Manabu, ona bu çarpık görüntünün zihnin derinliklerinden gelen bir görselleştirme biçimi olduğunu söyler. Susumu bu andan itibaren yedi gün sürecek bu deney sayesinde bilinçaltında karanlık tarafları olan insanlarla iletişim kurmaya başlar.

Homunculus deneyini ilk olarak modern tıbbın kurucularından sayılan Paracelsus ortaya attı. Modern denemelerde insan sperminin tavuk yumurtasına enjekte edilmesiyle oluştuğu söylenen canlıya homunculus deniyor. ‘Deniyor’ olarak anmamızın sebebi henüz bir kanıtına rastlanılmadı. Fakat Paracelsus’un yüzyıllar öncesinde verdiği deney tanımı ve bunu deneyip başarıya ulaştığını anlatması kafaları karıştırıyor.