14.4 C
İstanbul
KategorilerDramBol Ödüllü Güney Kore Filmi: Mother-Ana

Bol Ödüllü Güney Kore Filmi: Mother-Ana

Madeo (Mother-Ana-2009) Güney Kore yapımı sağlam bir dram, suç ve gizem filmi. Filmin yönetmeni ve aynı zamanda senaryo yazarı 2019 yılında Oscar olan Parazit filminin de hem yazarı hem de yönetmeni olan Bong Joon Ho.

Filmin konusu aslında oldukça sıradan ve basit. Akli dengesi pek de yerinde olmayan bir genç, filmin hemen başlarında genç bir kızın ölümüyle suçlanıyor ve içeriye alınıyor. Annesi adeta bir dedektif gibi çalışarak oğlunun masum olduğunu ispatlamaya çalışıyor.

Orijinal Adı: Madeo
Tür: Drama, suç, gizem
Yönetmen: Bong Joon Ho
Ülke: Güney Kore
Gösterim Tarihi: 28 Mayıs 2009 (Güney Kore)
Oyuncular: Hye-ja Kim, Won Bin, Jin Goo, Je-mun Yun, Mi-seon Jeon
Süre: 02 saat 09 dakika

Yönetmen böylesine basit bir konu üzerinde kendi sanatını icra ediyor. Film onun çalışma alanı ve sanatını yapıp bitirdiği zaman yani onu görücüye çıkardığı zaman şunları başardığını görüyoruz. Öncelikle bize klasik bir katil kim süreci yaşatıyor. Bunun yanında bizi karakterle beraber sağlam bir ahlaki sorgulama süzgecinden geçiriyor ki filmin en güçlü yanı işte bu. Film hem toplumsal hem de bireysel bağlamda ahlaki kriterlerimizi sağlam bir sorgu sürecinden geçiriyor. 

Suç ve dramanın gizemle beraber sunulduğu bu yapımı uzun süresine bakmadan izlemenizi tavsiye ederim. Film sona erdiğinde zamanınızı boşa harcadığınızı düşünmeyeceksiniz. Buna emin olabilirsiniz.

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Ahlaki Çöküşler Sarmalı

Filmde anne çocuğunun gerçekten bir katil olduğunu öğrendiği anda bir seçimle yüzleşiyor. Ya adamın polisi aramasına izin verecek ya da ona engel olacak. Bunun ortası yok. Çünkü adam çocuğun bırakılacağını duyduğu anda telefona sarılıyor.

Anne kendince gerçek katili aradığını düşünüyor ve ilginçtir ki onun bu çabaları sonuç veriyor. O gerçek katile ulaşıyor. Katil kendi çocuğu… Ancak bunu öğrendiği anda yaptığı seçim şunu gösteriyor: Gerçekler annenin umurunda bile değil. Çocuğunun masum olduğu konusunda kendisini öylesine şartlamıştı ki bunun aksine hiç ihtimal vermiyordu. Diğer tüm olasılıkları elemiş ve kendi inandığı şey için mücadele veriyordu. Ancak ya inandığı şey yanlışsa? Ya bir yanlışı doğru gibi kabul ederek onun peşinden koşuyorsa?

Anne karakteri gerçeği aramıyordu. O oğlunun masumiyetine inanmış ve tüm mücadelesini bunun üzerine temellendirmişti. Ancak üzerine savaş verdiği gerçek onun inandığı gibi çıkmadı. İşte burada onun inancı sarsıldı aslında. O yaşlı adamı öldürmeyi tercih etti. Üstelik onun doğru söylediğini biliyordu. Adam yalan söylemiyordu. Şemsiye sahnesinde ihtiyacı olmasına rağmen paranın tamamını almaması önemli bir detaydı. Adam dürüst birisiydi.

İkinci olarak onun anlattıkları ve çocuğunun bahsettikleri birbirini tamamlıyordu. Hiçbir eksik nokta hiçbir soru işareti yoktu. Adam çocuğunun o tuhaf hareketini bile tarif etmişti.

Burada gerçekler ve ahlaki kriterler karşı karşıya gelmişti. Anne doğru olanı seçtiği anda çocuğunu kaybedecek; yanlış olanı yaptığı anda da oğluna kavuşacaktı.

Mother-Ana film incelemesinin tamamına 25. Kare Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık | Ceasar’ın Anısına

0
Wes Ball'ın yönettiği; aksiyon, bilimkurgu ve macera etiketlerine sahip Kingdom of the Planet of the Apes- Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık yeni bir üçlemenin ilk...

Challengers | Böyle Olur Zendaya’nın Rekabet’i

0
Luca Guadagnino'nun yönettiği romantik ve spor etiketlerine sahip Challengers'da Zendaya, gençlik yıllarından itibaren tanıdığı tenisçi arkadaşları Art (Mike Faist) ve Patrick (Josh O'Connor) ile...

Melissa Barrera’nın Yeni Filmi Abigail | Kafesteki Kim?

0
Abigail; kısa yoldan zengin olmak isteyen altı kişilik bir ekibin 12 yaşındaki bir kızı kaçırması sonrasında yaşananları anlatıyor. Gizemli organizatör Lambert'ten (Giancarlo Esposito= Breaking...

Exhuma- Güney Kore Korku Filmi

0
Güney Kore yapımı korku filmi Exhuma, uzun zaman önce ölmüş bir kişinin mezarının açılması sonrasında yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Oldukça zengin bir adam, bazı...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img