17.7 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguBliss-Mutluluk Film Analizi

Bliss-Mutluluk Film Analizi

Bu yazıda Amazon Prime’da yayınlanan Bliss- Mutluluk (2021) üzerine konuşalım. Eşinden henüz boşanan ve işinden kovulan bir adam, barda gizemli bir kadınla tanışıyor. Bu kadın onu yaşadığı bu dünyanın gerçek olmadığına bir simülasyon olduğuna ikna etmek istiyor. Bliss, bir anlamda romantizm soslu bir tür drama ve hatta bilimkurgu filmi sayılabilir. Filmin sonu yoruma açık ve birkaç olasılık var. Ancak genel olarak sorumuz şu: Hangi gerçeklik gerçekti ve bu ana soruya bağlı olarak şu sorulara da cevap arayalım: Greg bir akıl hastası ya da uyuşturucu bağımlısı mı ve Isabel aslında kimdi?

Orijinal Adı: Bliss
Tür: Drama, romantik, bilim-kurgu
Yönetmen: Mike Cahill
Ülke: Amerika
Gösterim Tarihi: 5 Şubat 2021 (Amerika)
Oyuncular: Owen Wilson, Salma Hayek, Nesta Cooper, Jorge Lendeborg Jr.
Süre: 1 saat 43 dakika

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Greg Bir Tür Akıl Hastası mı?

Öncelikle bu olasılık üzerinde durmak istiyorum. Eşinden yeni boşanmış, çocuklarıyla bile doğru dürüst konuşmayan bir adam işten atılıyor. Bunun hemen öncesinde bir süredir kullanmakta olduğu sarı kutudaki ilacı bitiyor; ancak tekrar alamıyor. Onun bu ilaç kutusu birkaç kez boşalttığını düşünürsek bir süredir bu ilacı kullanmakta olduğu sonucuna varıyoruz.

Bu ilacın ne işe yaradığı net olarak söylenmiyor ama Greg’in psikolojik sorunlar yaşadığı net. Çizdiği resimleri ve bu sırada söylediklerini düşünürsek onun gerçeklik algısında bir sorun yaşadığını söyleyebiliriz; çünkü çizimlere bakarak bunların gerçek olup olmadığını bilmiyorum, diyor.

Bu ilaçlar onun gerçeklik algısındaki sorunlarla ilgili olmalı. Onun belki de halüsinasyon görme gibi sorunları vardı ve durumu gittikçe ağırlaşıyordu. Patronuyla konuşurken bile sanki orada yoktu ve aklı tamamen başka yerdeydi.

Sonuç olarak durumu ağır olsa da onun gerçeklikten tamamen kopmuş bir akıl hastası olduğunu söylemek zor. Çünkü gelgitler yaşıyor ve zayıf da olsa gerçekliğe tutunduğu anlar oluyor.

Isabel, Greg’i Manipüle Ediyor

Bir süredir uyuşturucu kullandığı anlaşılan ve telekinezi tarzı güçleri olduğunu düşünen ve buna gerçekten inanan Isabel onunla konuşmadan önce onu iyice gözlemiyor. Onun normal birisi olmadığını, psikolojik sorunlar yaşadığını bu kısa gözlemi sonucu fark ediyor. Uyuşturucuya ulaşmak için onu kullanabileceğini düşünüyor.

Onu tuvaletteki adamın üzerine salıyor. Isabel muhtemelen bu iki adam arasında bir arbede çıkacağını düşünmüştü; çünkü içerdeki adamın baygın olduğunu duyduğunda şaşırıyor. Greg’i daha sonra cüzdanı almak için ikinci kez gönderdiği sırada içkisine bir ilaç atıyor. Isabel bu kısa konuşmada bu adamı daha fazla kullanabileceğini görüyor. İlacı bu yüzden kullanıyor. Yoksa Isabel cüzdanı aldıktan sonra pislik çıkarıp oradan uzaklaşabilecek bir tip. Ama hayır, bunu yapmıyor ve adamı daha çok kullanmayı denemek istiyor.

Greg zaten zihinsel olarak sorunlu birisi. Büyük olasılıkla farkında olmadan aldığı bu ilaç ya da uyuşturucu onun zihnini gerçeklikten tamamen koparıyor. Gözlerini kapatıyor ve ilacın etkisiyle o an olmasını istediği bir şeyi görüyor. Patronunun düşmesi onun tüm sorunlarını bir anda halledebilecek bir çözümdü. Zihni bu büyük sorunu böyle çözdü.

Patronun asılı olduğu pencere ve düştüğü pencere arasındaki fiziksel farklar hemen dikkat çekiyor (Bu kısmı video üzerinde detaylıca görebilirsiniz). Bu tutarsızlıkların nedeni bunları Greg’in ilacın etkisiyle hayalinde canlandırması ve gerçeklikten kopması.

Greg, Isabel’in köprü altındaki mekânında televizyonda patronunun ölüm haberini görüyor. Haberlerde olayın intihar olarak kapandığı söyleniyor. Yani ilacın etkisi henüz geçmedi. Bunun hemen sonrasında zaten mumları yakıp söndürmeleri de bu tezi doğruluyor. Her ikisi de şu an ilacın etkisinde… Greg zaten daha sonra patronunun hayatta olduğunu görecek ve çok şaşıracak.

Dikkat ederseniz Isabel, Greg oradan gitmek istediğinde onu durduruyor. Onun kendisinden kopup gitmesini istemiyor. Çeşitli bahanelerle sürekli onu yanında tutmak istiyor. Kızının gerçek olmadığını söylemesi bu yüzdendi. Telefoncuda Greg’in telefonunu satarken aslında onun geçmişi ile olan bağlantısını koparıyor. Buradaki sahne dikkat çekici. Gregg telefonunu verirken kızının küçüklüğüne bakıyor. Isabel telefonu tam bu sırada çekip alıyor.

Isabel adım adım büyüyen bir ısrarla onun yanında gitmesini istemiyor. Greg en başta oradan ayrılmak istediğinde ona evsiz olduğunu hatırlatıyor. Sonra burada kalıp TV izleyebilirsin, sana kalacak bir yer sunuyorum, diyor. Yani ona fark ettirmeden bir yönlendirme yapıyor. Zaten Isabel sayısız yerde en kritik anlarda onu yönlendiriyor ve bu gördüklerin gerçek değil, diyerek onu kendi tarafına çekiyor.

Peki, Isabel neden böyle yapıyor? Derdi nedir? Isabel öyle ya da böyle Greg’a aşık oluyor. Onun Greg’den net olarak etkilendiği ve iplerin koptuğu an çizimlere baktığı sahne. Burada ondan etkileniyor. Greg kendiden geçmiş halde çizimlerden bahsederken o Greg’i izliyor. Bu bir etkilenme anı. Olay burada kopuyor.

Bliss film incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...

İki Usta Oyuncuyu Birleştiren Film Damaged

0
Terry McDonough tarafından yönetilen, 2024 yapımı bir aksiyon, gerilim filmi olan Damaged (2024); Samuel L. Jackson ve Vincent Cassel'i buluşturuyor. Film, Chicago'da görev yapan dedektif Dan Lawson ve İskoçya’da...

Amazon’un Post-Apocalyptic Dizisi Fallout İyi Başladı

0
Şiddet, mutasyonlar sonucu oluşmuş canavarlar, karizmatik robot askerler, zombi benzeri yaratıklara dönüşmüş insan Ghoul'larla vs ile dolu Fallout dizisi aynı isimli PC oyununa dayanan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img