13.2 C
İstanbul
En YenilerBu Ayın AnalizleriBilinçaltı Cinsellik Mesajları: Reklam ve Afiş Örnekleri

Bilinçaltı Cinsellik Mesajları: Reklam ve Afiş Örnekleri

Reklamcılık anlayışı zaman içerisinde ürünün tüketiciye doğrudan sunumuyla beraber onların bilinçaltına mesaj göndermeye evirilmiştir. Reklamcılığın temel mantığı tüketiciyi hedef ürüne yönlendirmektir. Bu yönlendirme ürün ve tüketici arasında kurulan bağın gücü ölçüsünde başarılı olur.

Ünlü yüzlerin reklamlarda kullanılmasının temel mantığı budur. Bir dizi oyuncusu, bir sanatçı, bir futbolcu… Kim olursa olsun sevdiğiniz ya da hayranı olduğunuz bir ünlüyle aranızda aranızda çoktan bir bağ oluşmuş demektir.

Reklamcılar işte bu bağı kullanırlar. Hayranı olduğunuz kişinin kullandığı şampuanı kullanmak, onun taktığı gözlüğü ya da giydiği elbiseyi giymek sizin onunla kurduğunuz bağın hayatınıza yansımasıdır.

Ancak her ürün tanıtımda ünlüler tercih edilmez ve bu gereksizdir. Ünlü olma durumu konjonktüreldir. Tüketim toplumu onları da çabuk tüketir ve bir tarafa atıverir. Reklamcılar bu nedenle daha çok dürtülere yoğunlaşırlar; çünkü dürtüler zamanla sınırlı değildir; evrenseldir ve her zaman ve her yerde geçerlidir. Açlık, beğenilme ya da şık görünme dürtüsü gibi. Ancak bu dürtüler içerisinde en sık kullanılanı cinsellik ve haz dürtüsüdür.

Cinselliğin dolaylı ya da doğrudan kullanımı insanların bilinçaltını devreye sokmakta ve ürünle kendisi arasında bir bağ kurmasına yaramaktadır.

Reklamların tüketiciye ulaşması dergi, gazete, billboardlar, internet, televizyon, sinema, hatta radyo gibi yollarla yapılmaktadır. Ben bu yazıda görsel medyada kullanılan bazı reklamlarda kullanılan bilinçaltı tekniklerini göstermek istiyorum. Bu reklamlarda cinselliğin kullanılarak dürtülerin nasıl uyarıldığını göreceksiniz.

1. Dondurma Reklamları

Cinsellik dondurma reklamlarında sıkça kullanılmaktadır. Örneğin şu reklamda (bu bölümleri videodan izleyebilirsiniz) arka planda duyulan sesin doğrudan cinselliğe yapılan bir vurgu olduğu görülüyor. Kadının elbisesi zihinleri heyecan, sevinç ve cinsellik gibi çağrışımlara yönlendiren kırmızı renkte.  

Aracın içerisinde kadın dondurmayı ağzına cinsellik içeren bir şekilde alır ve arka planda duyulan müzik de bilinçaltına tek istediğim bu mesajını gönderir. Dondurmanın doğrudan cinsellikle beraber sunulması dürtülere yapılan bir göndermedir. Aynı reklamda ünlü bir oyuncunun kullanılması da ayrıca ürünle tüketici arasında bağ kurulmasını sağlamaktadır.

2. Sigara Reklamları Örnekleri

Bu sigara markasının kullandığı reklamda devenin ön bacaklarında geriye doğru bakan çıplak bir erkek bulunmaktadır. Dikkatle bakınca resmin detaylı olduğunu görebilirsiniz.

Bu reklamda sigara paketini gören alıcıların beynine ya da doğrudan bilinçaltına cinsel uyarıcı gönderilmekte ve sigarayla cinsellik arasında bağ kurulması sağlanmaktadır. Bu uyarıcı bilinçaltına bu sigarayı erkeklerin kullandığı, bir erkek sigarası olduğu sinyallerini göndermektedir. Reklamda çölün ortasında dimdik duran dayanıklılık sembolü devenin kullanılması da erkeğin fiziksel gücüne yapılan bir göndermedir.

Bu görüntüyü insanların çoğu fark etmediğini düşünebilirsiniz ama bu önemli değil. Önemli olan bilinçaltına gönderilen mesajdır ve bu telkinin yerine ulaştığına emin olabilirsiniz.

İncelemenin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...

İki Usta Oyuncuyu Birleştiren Film Damaged

0
Terry McDonough tarafından yönetilen, 2024 yapımı bir aksiyon, gerilim filmi olan Damaged (2024); Samuel L. Jackson ve Vincent Cassel'i buluşturuyor. Film, Chicago'da görev yapan dedektif Dan Lawson ve İskoçya’da...

Amazon’un Post-Apocalyptic Dizisi Fallout İyi Başladı

0
Şiddet, mutasyonlar sonucu oluşmuş canavarlar, karizmatik robot askerler, zombi benzeri yaratıklara dönüşmüş insan Ghoul'larla vs ile dolu Fallout dizisi aynı isimli PC oyununa dayanan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img