11.5 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguTenet İncelemeleri 1 - Tenet Zaman Çizelgesi

Tenet İncelemeleri 1 – Tenet Zaman Çizelgesi

Bu yazıda Tenet üzerine konuşacağız. Bilindiği üzere Christopher Nolan zaman konusunda takıntılı bir yönetmen. Bunu Memento’da ya da Inception’da görmüştük. Bu yazıda aynen Memento incelemesinde yaptığım gibi Tenet’in parçalarını birleştirmek istiyorum. Hikayeyi belli bir  sıraya koymadan filmi anlama ve çözme şansımız bulunmuyor.

Orijinal Adı: Tenet
Tür: Aksiyon, bilim-kurgu, gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Ülke: Amerika, İngiltere
Türkiye Gösterim Tarihi:
Oyuncular: 26 Ağustos 2020
Süre: 2 saat 30 dakika

Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Tenet Zaman Çizelgesi – Uyarılar

Bu incelemeyi doğru anlamak için bu uyarıları aklınızda tutmak gerekiyor.

Birinci uyarım şu: Tenet’te ileriye akan zaman ve geriye doğru akan zaman olmak üzere iki zamansal çizgi var. Ayrıca karakterlerin aynı zamansal akışta bulunsa bile evirtilmiş halleri bulunuyor.

Benim kırmızı ile yazdığım isimler karakterin ters akışa henüz hiç girmediklerini, mavilerse karakterin ters akışa en az bir kez dahil olduğunu gösteriyor. Cümlelerin etrafında bulunan renk ise olayın karakterlerden bağımsız olarak hangi zamansal akışta yer aldığını gösteriyor. Hemen bir örnek göstereyim.

Neill, opera operasyonu sırasında kahramanı kurtarıyor.

Neill, operaya ters akışla dahil olduğu için onun adı mavi renkte. Kahramanımızsa hiç evirtilmediği için adını kırmızıyla yazdım. Cümlenin etrafındaki kırmızı renkse bu olayın normal zamansal akışta gerçekleştiğini gösteriyor. Son olarak yazı üzerinde olayın geçtiği yeri de görebilirsiniz.

İkinci uyarımsa şu: Burada neden ve nasıllara neredeyse hiç girmiyorum. Buna girdiğim anda yazı ne kadar uzar bunu kestiremiyorum. Bu arada iki zamansal akışta aynı anda olan yani çakışan olaylar da var. Çünkü filmin başı ve sonu birleşiyor; zamanlar ve mekanlar birbirine giriyor. Bunları ayırt etmek için de olayların üzerini mavi ve kırmızı içerisine alacağım (bu çerçeveyi videoda görebilirsiniz).

Üçüncü uyarıma gelirsek: Filmde kahramanımızın adı hiç kullanılmıyor. Protagonist olarak geçiyor (baş kahraman). Bu yüzden yazıda ona oyuncunun kendi adıyla seslenmek istiyorum: David Washington.

Dördüncü ve son uyarım. Olayların başında verdiği sıralama bizim olayları gördüğümüz sırayı belirtiyor.

1. David Kiev’deki operasyonda yer alır. Neill, David’i ölümden kurtarır.

Operaya saldıran teröristler aslında Sator’nun adamıdır ve amaçları CIA gözetiminde bulunan tek serbest plütonyumu yani 241’i çalmaktır. Ama bunu başaramazlar ve 241 Ukrayna güvenliğinde kalır. David’i burada ters akışta bulunan Neill ölümden kurtarıyor. Neill’in buraya hangi zamandan geldiği belirsizdir.

2. David yakalanır ve intihar hapını içer.

İçer içmesine; ancak ölmez çünkü bu gerçek bir intihar hapı değildir. CIA onu test etmiştir. Çünkü o Tenet görevi için seçilecektir ve bir adaydır. David ölümün göze almış ama konuşmamıştır. Operasyonun sırlarını vermemiştir. Diğer taraftan o artık resmi olarak ölüdür ve bu görev için her yönden uygun bir ajandır.

3. David Tenet’i öğrenir. Tenet eğitimi alır. Daha sonra önce Neill ardından Priya ve son olarak da Sir Michael ile buluşur.

Onu Priya’ya ulaştıran ipucu evirtilmiş malzemelerin kaynağının Hindistan olmasıdır. David’i Sir Micheal’e yönlendiren kişi Priya’dır.

4. David’in amacı Sator’a yakınlaşabilmektir. Bu nedenle sahte çizim kozunu kullanır ve Katherina ile tanışır.

David, Katherina’dan Oslo’da bulunan havaalanındaki güvenli bölgeyi öğreniyor. David orada Sator’un karısını kontrol altında tutmak için kullandığı sahte resmi ve birkaç evirtilmiş malzeme bulacağını düşünmektedir. Peki, David resmi ne yapacaktır? Eğer o resme ulaşır ve onu yok ederse Sator’un karısı üzerinde kullandığı şantaj malzemesi ortadan kalkacak, Katharina özgür kalacak ve David bu sayede Sator’a yaklaşabilecektir. (Not: Gelecekten haber alan Sator resmi kasadan çıkarmıştır. Onun içgüdü dediği şey gelecekten aldığı haberlerdir)

5. Mahir’in yardımıyla uçak havaalanına çarpar; David ve Neill serbest bölgeye girerler.

Burası Oslo havaalanı serbest bölgesidir. Burada David, evirtilmiş David’le kavga eder. Onun kim olduğunu anlamamıştır.

6. David, Priya ile ikinci kez konuşur. Priya burada David’e plütonyum 241’den bahseder.

“Plütonyum Tallinn’e sevk edilecek. Bu bilgiyi Sator’la paylaş. Böylece ona yakınlaşabilirsin.” der. Aslında Priya, Sator’un 241’i alması için çalışmaktadır. Priya ayrıca ona makinenin bu zamanda icad edilmediğini gelecekten gönderildiğini söyler.

7. David, Katherina tekrar buluşur. Ona çizimi yok ettiğini söyler ya da ima eder ki bu bir yalandır.

Oslo’da çizim bulamamışlardır. Ancak David, Sator ile yakınlaşma fırsatını kaçırmak istemez. Karısını yata kendi botu ile bırakır ve ona kendisini bot üzerinden gösterir. Böylece Saytor, David’in varlığından haberdar olur.

Tenet zaman çizelgesinin tamamını 25. Kare üzerindeki videodan seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...

Russell Crowe’ın Yeni Filmi Sleeping Dogs

0
Russell Crowe'ın başrolünde yer aldığı; suç, gerilim ve gizem etiketlerine sahip Sleeping Dogs, alzheimer hastası olan eski bir cinayet masası dedektifinin (Russell Crowe) bir...

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img