Horse Girl (2020), drama, gizem ve gerilim etiketlerine sahip beyin yakıcı bir film. Filmin konusu IMDB’de şöyle verilmiş: “Sanat ve el sanatlarına, atlara ve doğaüstü suç gösterilerine meraklı, sosyal olarak izole edilmiş bir kadın olan Sarah, giderek daha berraklaşan rüyalarının uyanık hayatına sızdığını görür.”
Horse Girl’de başrol oynayan Alison Brie oldukça inandırıcı ve rolünün hakkını fazlasıyla veriyor. Bu yapım sona erdiğinde yaşananların gerçekliği konusunda kafaların hayli karışacağı bir gerçek. Çoğu izleyici filmin sonu konusunda net bir fikir edinme noktasında zorlanacaktır diye düşünüyorum.
Bu yazıda filmi uzunca analiz etme amacım yok. Bunun yerine filmin doğru anlaşılabilmesi için yönetmenin sahnelere yerleştirdiği birkaç noktaya değinmek istiyorum. Bu noktalar anlaşılınca zaten filmin geri kalanı kolaylıkla yorumlanabilir.
Gizem filmi meraklılarına not: Horse Girl yer yer düşük bir tempoya sahip olsa da sonuç olarak başarılı bir film. Mutlaka bir şans verin diyorum.
Orijinal Adı: Horse Girl
Tür: Dram, gizem, gerilim
Yönetmen: Jeff Baena
Ülke: Amerika
Türkiye Gösterim Tarihi: 7 Şubat 2020
Oyuncular: Alison Brie, Molly Shannon, Goldenite, Stella Chestnut, John Ortiz, Lauren Weedman
Süre: 1 saat 43 dakika
Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.
Sarah’ın Yaşadıkları Gerçek mi Yoksa bir Halüsinasyon mu?
Ben filmin bu konuda net bir çizgi çektiğini düşünüyorum. Son ana kadar Sarah’nın halüsinasyon gördüğüne emindik. Sarah’nın muhtemelen zamansal algısı tamamen bozulmuştu ve adım adım deliliğe sürüklendi. Film boyunca “gelecekten” duyduğu sesleri de odasında hasta bir şekilde hayal ederken duyuyordu. Filmin neredeyse tamamı zaten Sarah’ın gözünden verildiği için neyin gerçek neyin hayal olduğunu konusunda karar vermek kolaydı… Sarah halüsinasyon görüyordu.
Evet, filmin çözümünün ana çerçevesi bu olurdu eğer ki son sahneyle filmi başı birbirine yamanmasıydı.(1) Son sahne filmin başıyla bağlanıyor. (2) Sarah’nın iş arkadaşı Joan’ın gözünden veriliyor ki bu çok önemli bir dokunuş. (3) Ayrıca son sahnede Sarah aynı anda iki yerde görünüyor. Dışarda atıyla giderken aynı zamanda içerde de bulunuyor.
İşte bu sahne mükemmel bir dokunuştu. Yönetmen zihnimizle son dakikaya kadar oynamış ve çözümü kapanış sahnesindeki 6-10 saniyelik bir görüntüye saklamış.
Peki, bu sahnenin anlamı nedir?
Anlamı şu: Sarah deli değil. Aklını kaybetmiyor. Finalde gördüğümüz olay tamamen gerçek (yukarıya ışınlanma olayı). O uzay gerçekten de uzay gemisine çekiliyor. Onun gördüğü o beyaz tonlu sahneler gerçekten de uzay gemisi. Sarah uzaylılar tarafından zaman zaman yukarıya alınan bir zaman yolcusuydu. Uzaylılar onu (ve diğer kızı, biraz sonra bahsedeceğim bundan), dünyaya gönderirken zamanda bilerek mi oynama yapıyorlardı? Bence evet. Sarah kısa zaman atlamaları yaparken diğer kız yıllarca ileriye gelmişti.
Çizikler, zaman farklılıkları vs. üzerine
Bu durumda Sarah’nın zihinsel sorunlarıyla açıklanamayacak bazı sahneler anlam kazanıyor. Örneğin evdeki duvarda bulunan çizikler. Sarah’nın bu derin çizikleri kendi başına yapması mümkün değildi zaten. Bunlar uzaylılar tarafından yapılmışlardı. Aynı çizikten aracının üzerinde de bulunuyordu. Bunlar hep uzaylıların dokunuşlarıydı. Bu çiziklerin ev arkadaşı tarafından da görülmesi onların fiziksel olarak orada bulunduğunun bir ispatıydı. Bunları Sarah hayal etmiyordu.
Horse Girl film incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.