Bu yazıda çok beğendiğim filmlere imza atan Denzel Washington’ın baş rolünde bulunduğu Inside Man – İçerideki Adam (2006) filminden kısaca bahsetmek istiyorum. Yapım 2006 tarihli ve IMDB puanı 7,6 (Bu yazıyı hazırlarken 333.781 oylama yapılmış). Yapımın oyuncu kadrosu çok sağlam. Filmde oynadığı tüm rolleri üstün bir başarıyla canlandıran Jodie Foster da yer alıyor.
Orijinal Adı: Inside Man
Tür: Suç, drama, gizem
Yönetmen: Spike Lee
Ülke: Amerika
Oyuncular: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Willem Dafoe, Chiwetel Ejiofor
Süre: 2 saat 09 dakika
Film bir soygunun hikayesi ancak içerisinde çok fazla bilinmeyen bulunan bu film için sadece bir soygunu anlatıyor demek haksızlık olur. Filmde bir dedektifin, banka soyguncuların, belediye başkanının ve bir avukatın hikayesinin kesiştiği bir senaryo seyrediyoruz.
İçerideki Adam adlı filmin kendisinden yıllar sonra çekilen ünlü İspanyol dizisi La casa de papel’e ilham verdiğini söylemek yanlış olmaz. Gerçekten de filmin ve dizinin benzeştiği pek çok nokta bulunuyor. Diziyi ve filmi izleyenler bunları yakalayacaktır zaten.

Yazının bundan sonrasında çok az da olsa spoiler yer alıyor.
İçerideki Adam filminde bir taraftan bazı tarihsel acılara göndermeler yapılırken diğer taraftan cüzdanı ile vicdanı arasında kalan bir dedektifin işine olan bağlılığı test ediliyor. Bence Hollowood yapımcılarının başardığı en önemli işlerden birisi kendi toplumsal çürümelerine bu kadar cesurca yaklaşabilmeleri. Doğu toplumlarında bu eleştiri kültürü olmadığı için toplumsal çürümelere yapılan dokunuşlar belli konulara yoğunlaşmaktan öteye geçemiyor (kadına yönelik şiddet, töre…) ve bu kadar cesur filmler yapılamıyor.
İçerideki Adam titizlikle hazırlanmış bir senaryonun başarılı bir kurgusal dökümü… Birden çok kesişim kümesinin bir soygun üzerinden anlatımı… Sistemi oluşturan kirli ilişkiler ağında köşe başlarını tutmuş büyük balıkların küçük balıkları yeme çabası… Ava gidenlerin avlanması… Saklanan gerçeklerin geç de olsa bir gün yüzüne çıkması… Vicdan ve cüzdan arasında yapılan tercihler… Kirli geçmişlerinden kurtulmak için yüzlerine hümanist maskesi geçirmiş kişilerin acınası durumu… Irkçılığa birkaç açıdan farklı yaklaşımlar… ve daha neler neler…
Söylediğim gibi İçerideki Adam oldukça nitelikli bir yapım. Satır aralarına gizlenmiş çok güzel mesajlar var. Sakın ola ki “Bu film bir soygunu anlatıyor” diyenleri ciddiye almayınız. Film bir soygun üzerinden kurgulanmış ama ortada bir soygun falan yok; en azından soyulan bir banka yok.
Benden bu kadar… Filmi seyrederseniz düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.