13.2 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguAway - Netflix (2020)- Mars Görevi Başladı

Away – Netflix (2020)- Mars Görevi Başladı

Away, ilk sezonu Netflix üzerinde yayınlanmaya başlayan bir bilimkurgu dizisi. Dizinin ekran yüzü ve en dikkat çekici ismi tabi ki Hilary Swank. Milyon Dolarlık Bebek filmindeki muhteşem performansı hala hafızalarımızda…

Orijinal Adı: Away
Tür: Drama, romantik, bilim-kurgu
Yapımcı: Andrew Hinderaker
Ülke: Amerika
Oyuncular: Hilary Swank, Vivian Wu, Ato Essandoh, Ray Panthaki, Mark Ivanir, Josh Charles, Talitha Eliana Bateman
Bölüm sayısı: 10 (1. sezon)
Süre: 50 dakika (ortalama)

Away Mars görevine giden bir uzay gemisinde yaşanan olayları anlatıyor. En azından ilk sezonu böyle. Mürettebat tam beş astronottan oluşuyor. Astronotlar; Çin, Rusya, Amerika, Hindistan ve İngiltere olmak üzere her birisi farklı bir ülkeden.

Sezon boyunca bu beş farklı ülkeyi temsil eden astronotların yer yer çatışmaya dönüşen kültürel ve düşünsel farklılıkları ustaca kullanılmış ve diziye renk katmış.

Away, sadece Mars’a giden bir mekik içerisinde geçen olaylardan ibaret değil. Bölümlerde astronotların geçmişlerine flashback’ler yapılıyor ve onların şu anki psikolojik durumlarıyla geçmişleri arasında bir bağ oluşturuluyor.

Böylece her birisinin sağlam bir backround’a sahip olduğunu anlıyoruz ve bu karakterlere olan yaklaşımımızı yer yer doğrudan etkiliyor. Her bölümde bir astronotun geçmişinin aydınlatılması Lost dizisini andırıyor. Orada da bu teknik ustaca kullanılıyordu.

Astronotlar öncelikle kendi aralarındaki uyuşmazlık ya da fikir ayrılıkları veya liderlik konusundaki sorunlarla uğraşıyorlar. Her ne kadar ortada bir komutan olsa da uzay görevinde liderliğin verilen değil elde edilen alınan bir şey olduğunu öğreniyoruz.

Diğer taraftan onların her birisinin dünyada bıraktığı aileleri, yakınları ya da sevgilileri var. Onlarla olan bağları devam ediyor. Yer yer yaptıkları canlı telefon görüşmeleri, daha sonra zaman aşımıyla iletişim kurmaları dizi senaryosuna canlılık katan durumlar.

Away’in uzay ortamını canlandırdığı sahneler gerçekten başarılı. Heyecanın doruk noktasına çıktığı ölüm ve yaşam arasındaki çizginin son derece inceldiği noktalar oldukça güzel işlenmiş.

Bu arada dizide NASA’nın Ay yüzeyinde sağlam bir istasyon kurduğunu ve oraya geliş gidişlerin neredeyse sıradan görüldüğü bir ortam seyrediyoruz. Ancak Mars’a daha önceden gidilmemiş ve bu ilk kez yaşanacak. Tabi başarabilirlerse…

Uzayla alakalı yapımlara ilginiz varsa bu diziye bir şans vermelisiniz. Dizinin finali de oldukça güzel ve diğer sezonu merakla beklettirebilecek kadar iyi.

Away bence artık dünyaya sığmayan insanlığın uzayda nefes almaya başlamasının adımlarını göstermesi bağlamında güzel bir dizi.

Son Eklenenler

En Popüler

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...

İki Usta Oyuncuyu Birleştiren Film Damaged

0
Terry McDonough tarafından yönetilen, 2024 yapımı bir aksiyon, gerilim filmi olan Damaged (2024); Samuel L. Jackson ve Vincent Cassel'i buluşturuyor. Film, Chicago'da görev yapan dedektif Dan Lawson ve İskoçya’da...

Amazon’un Post-Apocalyptic Dizisi Fallout İyi Başladı

0
Şiddet, mutasyonlar sonucu oluşmuş canavarlar, karizmatik robot askerler, zombi benzeri yaratıklara dönüşmüş insan Ghoul'larla vs ile dolu Fallout dizisi aynı isimli PC oyununa dayanan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

1 Yorum

  1. Spoiler var dikkat, Mars’a gönderilmek için seçilmiş olan, işinde en başarılı kimselerin seçildiği grupta ne hikmetse ‘romantik’ olaylar gelişiyor falan. Ne bileyim pek olmadı, bozdu diziyi. Mantık dışı geldi. Hani bunlar profesyonel falan ya, astronot, işlerinde dünya çapında en iyiler secilmis, Mars’a gidiyorlar, gel gör ki gönül mars falan dinlemiyor. Neyse ben daha bişe demiyim, pek iyi değil yani bu dizi özetle.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img