Sinema Sayfam

John Wick Serisi İncelemesi

john-wick-sinemasayfam.com-7

Keanu Reeves’in başrol oynadığı John Wick serisi sinemaseverlere katıksız ve saf bir aksiyon sunuyor.  Filmde gizem yok, akıl karıştıran detaylar ya da çok karmaşık ilişkiler de bulunmuyor. Ancak John Wick izleyicilere aksiyonun 1001 tonunu sunmayı hedeflemiş ve bunu haliyle iyi başarmış.

John Wick, bazı çatışma sahnelerinde mantıktan hayli uzaklaşsa da toplamda şu ana kadar yapılmış en eğlenceli ve sürükleyici aksiyon yapımlarından birisi…

Bu yazıda John Wick evreninden bahsetmek ve yapımın neden en iyi aksiyon filmleri arasında gösterildiğini irdelemek; son olarak da videonun sonunda gelecek bölümde yani dördüncü bölümde neler olabileceğine yönelik tahminlerimi sıralamak istiyorum.

Yazının bundan sonrası John Wick Chapter 1, Chapter 2 ve Chapter 3 hakkında spoiler içeriyor.

Orijinal Adı: John Wick (Chapter 1: 2014; Chapter 2: 2017; Chapter 3: 2019)
Tür: Aksiyon, suç, gerilim
Yönetmen: Chad Stahelski
Ülke: Amerika
Oyuncular: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Halle Berry, Ian McShane
Süre: 2 saat (ortalama)

Kim Bu John Wick?

John Wick ya da uzun adıyla Jonathan Wick, Yüksek Şura adı verilen bir kurul tarafından yönetilen, herkese açık olmayan gizli bir yapılanmanın ya da örgütün bir üyesi. Efsanevi bir tetikçi. Adı herkes tarafından biliniyor ve ona karşı saygıyla karışık bir korku besleniyor. En belalı Rus mafyaları bile onun yoluna çıkmak istemiyor. John Wick yaklaşık beş yıl önce normal bir hayata geçiş yapmayı ve evlenmeyi tercih etmiş. Silahlarını, yapılanmaya ait özel paralarını ve başka eşyalarını bir daha çıkarmamak üzere gömmüş ama tabi ki işler onun istediği gibi gitmiyor.

John Wick Serisi – Keanu Reeves

Nasıl Bir Yapılanma? Ne Tür Kurallar?

Bu gizli örgütün kodları bize üç film boyunca çeşitli sahnelerde azar azar, biraz biraz aktarılıyor. İlk olarak bilinmesi gereken şey şu: Kurallar bu gizli yapılanma için çok önemli. John Wick’in dahil olduğu bu yapılanmayla alakalı serinin ilk üç filminde pek çok detay öğreniyoruz. Şu ana kadar öğrendiğimiz kurallar genel olarak şöyle:  

En önemli kurallardan birisi şu: Continental Otel sınırları içerisinde kan dökülemez

Asla taviz verilemeyecek ve hiçbir esnemesi olmayan iki kuraldan bir tanesi bu. Biz ilk üç filmde Amerika, Roma ve Fas olmak üzere üç farklı ülkedeki Continental otellerini seyrettik. Otelin dünyanın neresinde olduğu aslında fark etmiyor. Sisteme bağlı çalışan bu otellerde bu kural geçerli… Otel güvenli bölge olarak kabul ediliyor ve otel sınırları içerisinde kan dökülmesi tamamen yasak.

Peki, bu kural çiğnenirse cezası nedir? Cezası net olarak ölüm. John Wick ikinci filmin sonlarında bu kuralı çiğniyor örneğin ve otelin içerisinde birisini öldürüyor. Otelin yöneticisi Winston uzun yıllardır süren arkadaşlıklarına dayanarak John Wick’e bir saat mühlet veriyor kaçması için. Ancak üçüncü filmde Winston verdiği bu taviz kendi başına bela oluyor ve Yüksek Şura onu görevinden azletmek istiyor.

Otelin içerisinde kan dökülemez kuralı bazen çok kadar ilginç sahnelerinde yaşanmasına neden oluyor. Biraz önce birbirini öldürmek için delicesine savaşan kişiler otel sınırlarına girdikleri anda yan yana oturuyorlar ve beraber kahve içerbiliyorlar. Her üç bölümde de bunun pek çok örneği var.

John Wick Serisi – Bölüm 3’te görülen yargıç

Mühür bozulamaz. Çiğnenmesine asla izin verilmeyen ikinci kural bu ve cezası yine ölüm

Mühür denilen olay şu: Sistemin içerisinde bulunan ve mutlak ölümle karşılaşan birisi sistem içerisinde bulunan başka birisinin kendisini kurtarmasını istiyor yani yardım istiyor. Eğer yardım isteyen kişinin isteği kabul kabul edilirse yardım isteyen kişi mührün içerisine kanını sürüyor ve onu yardım aldığı kişiye teslim ediyor. John Wick karısının öldüğü gece Santino adlı birisinden yardım istemiş ve karşılığında mühür anlaşması yapılmış. Bu anlaşmanın gücü o kadar yüksek ki ki Santino, John Wick’den Yüksek Şura’da bulunan 12 kişiden birisi olan kız kardeşini öldürmesini isteyebiliyor.

John Wick ise bu imkansız ya da çok zor görevi kabul etmek zorunda kalıyor. Aksi takdirde Santino’dan kurtulma şansı yok. Santino mührü reddettiği için John Wick’in evini patlatıyor önce. John Wick’in arkadaşları bile yani otel yöneticisi bile onun arkasında duramuyor. Mührü reddemezsin, Santino seni öldürse yeridir, diyor. İşte mühür bu kadar güçlü bir kural.

Üçüncü filmdeyse mührü kullanan kişi bu kez John Wick oluyor. Halle Berry’nin canlandırdığı Sofia karakteri Fas’ta John Wick’e mühür anlaşmasınadan ötürü yardım ediyor.

John Wick Serisi -Filmde “Morpheus” da yer alıyor (Bowery King rolünde)

Özel Para Sistemi

Sistemin içerisinde olan kişiler dünyanın neresinde olursa olsun kendi üretimleri olan paraları kullanıyorlar. Otele ödeme yaparken ya da tırnak içerisinde “temizlik işlerinde” hatta otelin içerisinde özel bölümlere girerken… Sadece bu özel para birimi geçerli…

Bu arada üçüncü sezonda tanıştığımız yargıçların paralarının da kendilerine özel olduğunu görmüş olduk. Ancak yargıçlar kendilerine özel bu parayı sadece gösteriyorlar; onu teslim etmiyorlar. Onu geri alıyorlar. Bu detayı kaçırmamak gerekiyor.

John Wick Serisi – Halle Berry (Sofia rolünde)

Sistem Aforoz Yetkisine Sahip

Herhangi bir nedenden ötürü sebebi ne olursa olsun kuralların dışına çıkan birisi yetkili kişilerce örneğin otel sahipleri ya da yargıçlar tarafından sistemden aforoz edilebiliyor. Sistemden atılan kişi gizli yapılanmanın hiçbir olanağından yararlanamıyor. Bu arada sadece şahıslar değil; kurumda da aforoz edilebiliyor. Örneğin yargıç 3. bölümde otelin yetkilerini bırakmak istemeyen Winston’ın yöneticisi olduğu oteli sistemin dışına atma kararı almıştı. Yani kurumlar da sistem dışına atılabiliyor.

Başına Ödül Konulması

Para bu sistemde de konuşuyor. Yetki sahibi olmasa bile zengin olan birisi yani para sahibi olan birisi istediği kişinin başına ödül koydurabiliyor. Bu isteğini yönetime bildiriyor ve onay alındığı anda sistemdeki herkesin telefonuna mesaj iletiliyor. Başına ödül konulan kişinin bir kural çiğnemesi gerekmiyor. Örneğin ilk filmde John Wick herhangi bir kuralı çiğnememişti ama başına yüksek miktarda ödül konulmuştu.

John Wick Serisi

Yüksek Şura Nedir

Aslında bize ilk üç filmin sonunda büyük resim gösterilmedi. Yüksek Kurul ya da Yüksek Şura toplam 12 yöneticiden oluşuyor. Güç sahibi grupların ya da ailelerin Yüksek Şura’da temsilcisi bulunuyor. Bu seçimin nasıl yapıldığını tam olarak bilmiyoruz. Ancak ölen birisinin yerine bir başkası atanıyor. Bu net.

Fasta gördüğümüz En Yaşlı denilen ama yaşlı olmayan adam kurulun da üzerinde yetkilere sahip birisi. Örneğin John Wick’in üzerindeki tüm cezaları hiç kimseye sormadan kurula danışmadan sadece bir şart ileri sürerek kaldırma kararı alabilmişti.

Yüksek Şura ile alakalı tam resmi ya da tüm resmi sanırım serinin dördüncü filminde göreceğiz.

Evet, John Wick evreni genel hatlarıyla böyle.

John Wick Chapter 3’ten bir kare

Şimdi de bu serinin neden bu kadar beğenildiği üzerinde birkaç söz söylemek istiyorum.

John Wick serisi incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Exit mobile version