13 C
İstanbul
En YenilerContratiempo (2016) - Görünmeyen Misafir Film İncelemesi

Contratiempo (2016) – Görünmeyen Misafir Film İncelemesi

Contratiempo, İspanyolcada talihsizlik ya da aksilik gibi anlamlara gelmektedir. Contratiempo, oldukça yüksek IMDB puanına sahip bir suç ve gerilim filmi. Temel mantığı katil kim olan bu yapım filmin sonuna kadar merak ve heyecan duygunuzu canlı tutmayı başarıyor. Eğer bu tarz filmlerden hoşlanıyorsanız film boyunca sizi defalarca ters köşe yapmayı başarabilecek kadar iyi bir senaryoya sahip bu filmi seyretmenizi tavsiye ederim.

Orijinal Adı: Contratiempo

Tür: Suç, gizem, gerilim

Yönetmen: Oriol Paulo Yapım Yılı: 2016,

İspanya Gösterim Tarihi: 07 Ocak 2017

Oyuncular: Mario Casas, Ana Wagener, Jose Coronado, Bárbara Lennie, Francesc Orella

Süre: 1 saat 46 dakika

Filmin konusu

Başarılı, zengin ve aynı zamanda evli bir işadamı olan Adrián Doria, aynen kendisi gibi evli birisiyle yasak bir ilişki yaşamaktadır. Ancak kim olduklarını bilmediği birisi bu ilişkiyi fark eder ve bu çifte şantaj yapar. Onları gözden uzak bir otele davet eder ve yanlarında yüksek miktarda para getirmelerini ister. Ancak bu gizemli kişi otel odasında saklanmaktadır ve bir fırsatını bularak Adrián’ı bayıltır ve sonrasında Laura’yı öldürür. Tüm bunları yaptıktan sonra parayı bile almadan otel odasından adeta buhar olup uçan bu kişi tüm suçun Adrain’a yıkılmasını sağlar. Kefaletle serbest kalan Adrián ve avukatı tüm detayları tek tek gözden geçirerek bu gizemli kişinin kimliğini bulmaya ve olayı aydınlatmaya çalışırlar. Bu sırada avukatı onun önüne kayıp bir çocuğu ait bir gazete haberi koyar. Bu kayıp çocuğa ve Adrián’ın sevgilisinin ölümüne ait detaylar ortaya çıktıkça olay daha da karmaşık bir hale gelecektir.

Yazının bundan sonrası full spoiler içermektedir.

Virginia Goodman aslında kim?

Aslında Adrián’ın tüm sırlarını bilen ve en güvenilir avukatı Felix’tir. Ancak Felix bu kez daha önceki davalardan farklı olarak tanık hazırlama işinde çok iyi olan bir kadın avukatla çalışmak istemektedir. Onun çalışacağı ya da çalışmak istediği kadın avukat aslında sadece final sahnesinde kısa bir süre görülen sarı saçlı kadındır.  Film boyunca gördüğümüz ve kendisini Virginia Goodman olarak tanıtan bu kadın aslında filmin en büyük sürprizlerinden birisi… Gerçek avukatın kılığına girerek Adrián’ın evine gelen bu kadın, Laura ve Adrián’ın daha önce ölümüne neden oldukları Daniel adlı çocuğun annesidir

 İlk bakışta sıradan biri gibi görünen bu kadının zeki birisi olan Adrián’ı inandırabilecek kadar kusursuz rol yapabilmesi seyircilerin aklında soru işareti oluşturabilirdi. Laura ve Tomas arasında arabada gerçekleşen bir konuşmada Tomas, karısı ile tiyatro grubunda tanıştığını ve onun grupta oldukça aktif olduğunu söylemektedir. İşte onun bu kadar inandırıcı rol yapabilmesinin nedeni budur. Dikkat ederseniz Laura kaza sonrasında kısa bir süre konuk olduğu bu yaşlı çiftin evine göz atarken onların tiyatro resimlerini görmüştü.

Avukat kılığına giren annenin Adrián’a “Tomas hakkında sandığından daha fazla şey biliyorum” demesinin nedeni de budur. Tomas aslında onun kocasıdır. Ancak Adrián’ın evde geçen bu kısa görüşmede onun kim olduğunu anlama şansı yoktu ve anlayamadı da… Onun Adrián’a senden daha zekiyim demesi de bu yüzden. Aslında konuşma boyunca tek yaptığı şey Adrián’ı itirafa zorlamak.

Yaşlı Çift Adrián’a Nasıl Ulaştı?

Tomas, Adrián’ın kendi çocuğunun kaybolmasıyla bir ilgisi olabileceğinden şüpheleniyordu. Çünkü çocuğunun kaybolduğu gün tamir ettiği aracın plakası Adrián adına kayıtlıydı. Bunu polise söylemesine rağmen elinde bir kanıt olmadığı için kimse ona inanmamıştı. İşte bu olaydan sonra Tomas, Adrián’ı gölgesi gibi takip etmeye başladı. Bu sayede Adrián ve Felix’in attığı tüm adımlardan haberdar olabildi. Tomas’ın avukatın fotoğrafını çektiği sahnede görülen kadın onun kendi karısı olsa da bu sahne bize senaristlerin güzel bir yemiydi. Aslında o gerçek avukatın fotoğrafını çekmişti. Böylelikle endi karısı saçı ve kıyafetleriyle Goodman’a benzeyecekti.

Tomas Ve Eşinin Oynadığı Planın Mantığı Nedir?

Tomas oğlunun hırsız olmadığını ya da evden kaçmadığını bilmektedir. Laura arabaya bindiğinde koltuğu ve aynaları ayarladığı zaman onun arabada aslında yalnız olmadığını ve kendisine yalan söylediğini anlamıştı. Tomas o gün arabada gördüğü ve dikkatini çeken çakmağı Adrián’ın kullandığını gördüğü an Laura ve Adrián arasındaki bağlantıyı kesin olarak kurabilmişti. Tomas işte bu yüzden risk alarak Adrián’ı ziyaret gitmişti. Amacı o çakmağı görmek ve bir sonuca varmaktı.

Ancak Tomas, Adrián’dan şüphelense bile ceset ve araç ortada olmadığı için elinde hiçbir kanıt yoktu. Tek ümitleri Adrián’ın olayı itiraf etmesiydi ancak normal şartlarda onun bunu yapması imkânsızdı. Onların kurduğu oyunun temel mantığı; Adrián’ın kendi çocuklarını öldürdüğünü ona itiraf ettirmek ve aracın suya atıldığı yeri öğrenmektir. Aracın yerini öğrenmeleri planlarınki en kritik ve önemli bölümdür. Çünkü ceset bulunmadan bir cinayeti ispatlamak imkansızdı.

Uydurdukları sahte tanığın varlığı Adrián’ı köşeye sıkıştırıp tüm detayları konuşmasını sağlayacak bir hileden ibaretti ve Adrián bu yemi yutmuştu. Adrián’ın yaptığı telefon görüşmesinde Felix’e görünüşe göre savcılık bizden bir adım önde dediği zaman Felix’in ne savcısı deme nedeni buydu. Ortalıkta tanık olmadığı gibi savcının yaptığı yeni bir hamle de yoktu.

Tomas’ın eşi sahte Goodman, Adrián’ı oynadığı akıl oyunlarıyla önce onu kendisine tamamen güvenmeye ikna etti. Onu kurtaracak ve temize çıkarabilecek bir savunma üzerinde çalıştığı izlenimi verdi.

Adrián’ın birileri tarafından tuzağa düşürüldüğü tezi

Adrián’la birlikte hazırladıkları (sahte) savunmalarında bütün o suç mahallinin Adrián’a kurulan bir tuzaktan ibaret olduğu ve Adrián’ın birileri tarafından tuzağa düşürüldüğü tezini işlediler. Tüm detaylarını ayrıntılarıyla konuştukları bu planın temel mantığı buydu. Tabi ki Adrián’ın bu anlatacaklarının inandırıcı olabilmesi için ona bu tuzağı kuran birisi yani bir kötü adam ve bu kötü adamın bunu yapması için iyi bir neden gerekliydi.   

Burada devreye kaybolan çocuğun babası Tomas ve eşi girecekti. Kurguladıkları senaryoya göre Tomas onları otele çeken ve otel odasında saldıran kişidir. Kaybolan çocuğundan ötürü bunu yapması için iyi bir nedeni bulunmaktadır. Polis onun anlattıklarına inanmadığı için bu yolla intikam almayı seçmiştir. Kendine göre iki suçlu kişiden birisini öldürmüş diğerini de suçlu göstermeyi başarmıştır.

Tomas’ın otel odasına daha önceden girip saklanabilmesi ve cinayet işledikten sonra hiç kimseye görünmeden odadan çıkabilmesi otelde çalışan karısı sayesinde gerçekleşmiştir.

Bu arada sahte Goodman’ın asıl amacını unutmayalım

Onun ve Tomas’ın asıl amacı Adrián’ın arabayı suya gömdüğü yeri ya da çocuklarının cesedinin yerini tam olarak öğrenebilmektir. Eğer bunu öğrenemezlerse ona cinayeti itiraf ettirebilseler bile bu itiraf işlerine çok yaramayacaktır. İşte bu yüzden ondan tüm bu bilgileri alabilmeleri için onun güvenini kazanmaları şarttı. Görünüşe göre bu senaryo gayet mantıklıydı ve Adrián için bir çıkış yolu olabilirdi. Adrián tüm bu anlatılanlarından sonra karşısındaki avukata tamamen güvenmiş ve onun kendisini kurtarabileceğine inanmıştı. Çünkü sahte Goodman, Tomas’ın ona tuzak kurduğunu söylüyor ve müvekkilini bu tuzaktan kurtarabilmek için mükemmel bir savunma hazırlıyordu.

Bu arada üzerinde çalıştıkları senaryoyu destekleyen bu gazete haberini ilk gösterdiğinde sahte Goodman’ın resmin bir kısmını nasıl kapattığını gözden kaçırmayalım. Bu fotoğraf üzerine az sonra yine konuşacağız. Onun kapattığı bölümde bizim yani seyircilerin görmesini istemediği bir ayrıntı bulunmaktadır. Eğer o ayrıntıyı bu sahnede görseydik tüm olayı daha erken çözebilirdik ki bu yönetmenin asla istemediği bir durum olurdu.

Sahte Goodman, ustalıkla Adrián’ı yönlendirmeye devam etti. Onu çocuğun ortadan kaldırılmasındaki tüm suçu Laura’ya atabileceklerine ikna etmeyi başardı. Ancak bunu yapabilmeleri için aracın içerisine Laura’ya ait bir eşya bırakmaları gerekmekteydi. Bu zekice plana ikna olan Adrián arabayı suya attığı yeri haritada göstermekte bir sakınca görmedi. Bunu yaptığı an zaten Tomas ve eşine istediği delilleri vermiş oldu.

Her şeyin değişti an

Tomas ve eşi aslında istedikleri her şeyi almışlardı. İtirafın ses kaydı ve aracın yeri ellerindeydi. Onların Adrián’la işleri bitmişti ve tek yapmaları gereken bu bilgileri polise iletmekti. Tomas’ın eşi bir bahane ile evden çıkacak ve bir daha geriye dönmeyecekti. Ancak burada Adrián karşısındaki kişinin kayıp çocuğun annesini olduğunu bilmeden ona her şeyi değiştirecek bir bilgi verdi. Çocuğun kazada ölmediğini onun aracı suya atarken hala canlı olduğunu söyledi.

Bunu duyduktan sonra Tomas’ın eşinin sarsıldığını, sinirlendiğini ve kontrolünü kaybettiği görülüyor. Adrián’a katil diye seslendi daha sonra da kapıya doğru yöneldi. Normal şartlarda oradan çıkıp gitmesi gerekirken konuşmaya devam etme kararı almasının nedeni ona bir itiraf daha yaptırmaya karar vermesiydi. Laura’yı onun öldürdüğünü her ikisi de çok iyi bilmekteydi ve bu itirafı almadan oradan ayrılmak istemedi.

Adrián’ın Felix’le Hazırladığı Savunmanın Çöküşü ve Gerçekler

Adrián’ın anlattığı hikayeyi çürütebilecek argümanları bir bir sıralamaya başladı. O bunları sıralarken Adrián’ın şaşkınlık yaşamasını ve kendisini savunamamasını ayrıca daha sonra yapacağı itirafı da göz önünde bulundursak olayların Tomas’ın eşinin anlattığı gibi gerçekleştiği sonucuna ulaşıyoruz.

Adrián’ın muhtemelen avukatı Felix’le de konuşarak hazırladığı savunma planındaki amaçları tüm suçu ölü olduğu için kendisini savunamayacak durumda olan Laura’ya yıkmaktı. Adrián’ın anlattığı hikayeye göre kaza yaptıkları zaman polisi aramayarak çocuğun cesedini ortadan kaldırma fikri Laura’ya aitti. Ancak durum bunun tam tersiydi.

Adrián, Laura’nın kendisini bir kafeye çağırdığı ve orada kendisini tehdit ettiğini anlatmıştı ancak gerçekte bu daveti yapan ve tehdit eden kişi Adrián’dı. Çocuğun cüzdanını alan kişi de Adrián’ın ta kendisiydi.

Adrián, plan gereği Laura’yı istediği şeyi elde edene kadar durmayan hırslı birisi olarak gösterdi. Kayıp çocuğun hesabına para aktarma işini Laura’nın yaptığını söyler. Ancak aslında bir fotoğrafçı olan Laura’nın bunu yapabilecek teknik bilgisi olmadığı belliydi. Bu işi organize eden kişi Felix’tir. Bu arada Tomas’ın eşinin parçaları bu kadar kolay ve hızlı birleştirebilme nedeni Laura’nın ölmeden önce onları telefonla arayıp her şeyi anlatmasıydı. Tomas ve eşi otelde cinayet işlendiğini gördükleri an ikili arasında neler olduğunu hemen anlamışlardı.

Otel buluşmasını ayarlayan kişi aslında Laura’dı. Amacı Adrián’ı çocuğun ailesine para vermeye ve sonrasında teslim olmaya ikna etmekti. Aslında Laura’ya şantaj yapan birisi yoktu. Böyle söyleme nedeni onun parayla birlikte otele gelmesini sağlamaktı. Laura düşündüğü plandan bahsedince Adrián adeta kendisinden geçti ve doğal olarak tüm hayatını mahvetmeye yanaşmadı. Cep telefonuna gelen mesaj aslında Laura’nın kendisini garantiye alması için planladığı bir ayrıntıydı ama Adrián teslim olmayı kabullenmedi ve bu andan itibaren Laura’yı öldürmekten başka seçeneği kalmadı.

Gazetede Görülen Fotoğraf

Tomas’ın eşi tüm bu gerçekleri Adrián’ın yüzüne tek tek çarptı ama Adrián hala pes etmedi ve cinayeti itiraf etmedi. Gazete haberindeki fotoğrafı göstererek onun kendi hikayesini desteklediğini söyler. İşte bu, ölümcül darbeyi yediği andı. Sahte Goodman az önce haberi gösterirken kapattığı resmi göstererek fotoğrafın sahne olduğunu söyledi. Bu fotoğrafın büyük olasılıkla Felix tarafından hazırlandığını ve medyaya servis edildiğini söyleyebiliriz. Tomas’ın eşi fotoğrafın sahte olduğunu hemen anlamıştır çünkü kendisi o gün izindeydi ve fotoğrafta görülme şansı yoktu.

Karşısında gördüğü avukatın bu kadar iyi olması Adrián’ı şok etti ve bir taraftan da ona güven duymasını sağladı. Nihayet sevgilisini öldürdüğünü ağzından kaçırdı. Tüm bunların ses kaydını yapan Tomas ve eşi artık tüm istediklerini almışlardır.

Cinayeti büyük olasılıkla yaşlı çiftin üzerine atarak bu işten sıyrılacak olan Adrián her iki cinayeti de tüm ayrıntılarına kadar anlatmış ve suçlarını itiraf etmiştir. Kaçacak hiçbir alanı kalmayan ama henüz bunun farkına varamayan Adrián hayatının en büyük hatasını yaptığını yavaş yavaş anlayacaktır ama artık iş işten geçmiştir.  

Film Hakkında Kısa Notlar

Kayıp çocuğun ailesi normalde çocuklarının kaza yapmış olabileceğini ve kaybolmuş olabileceğini düşünüyorlardı… Ancak gazetelerde onun banka hesabına para geçirdiğini yani hırsızlık yaptığını duydukları zaman bunun bir tezgah olduğunu anladılar. Adrian olayı kapatmak isterken aslında kendi sonunu hazırlamıştı ama bunun farkında değildi.

Felix, havalanından yaptığı ve Tomas’ın eşiyle yaptığı bu telefon konuşmasında konuştuğu kişinin gerçek Goodman olmadığını anlayabilirdi; ancak  gürültülü bir ortamda olduğu için onun sesini net olarak alamadı ve durumdan şüphelenmedi.

Onları kaza anında yolda gören bir tanık gerçekten vardı… Avukat Felix bu adama ulaşmayı ve tamamen duygusal yöntemlerle(!) onu ikna etmeyi başarmıştı. Ancak Tomas ve eşini yaptığı hamleler onların bu çabalarını sonuçsuz bırakacaktır.

Gizli Tanık film incelemesini 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img