12.9 C
İstanbul
KategorilerDramGone Girl (2014) - Kayıp Kız / Detaylı Film Analizi

Gone Girl (2014) – Kayıp Kız / Detaylı Film Analizi

Bu yazıda David Fincher’ın yönettiği Gone Girl- Kayıp Kız filminin çözümü durmak istiyorum. Yazı baştan sona kadar spoiler içermektedir.

1. Çocuk sahibi olmak istemeyen Nick mi yoksa Amy mi?

Amy’nin günlüğünde çocuk istemeyen kişinin Nick olduğu geçmektedir. Ancak Nick kız kardeşine bebeği istemeyen kişinin Amy olduğunu söyler. Peki, bunlardan hangisi doğru?

Hastalık derecesinde takıntılı birisi olan Amy’nin evliliğini kurtarmak için bebek istemesi onun karakterine uygun davranış biçimi değil; çünkü Amy artık Nick’in değiştiğini ve evlendiği adam olmadığını düşünmektedir. Bu durumda sadece evliliğini kurtarmak amacıyla onun çocuk istemesi psikopat bir Amy’nin asla düşmeyeceği bir zayıflık. İçerisinde bazı doğrular olsa da Nick’i kötülemek için yalanlarla doldurduğu günlüğündeki bu kısmın doğru olmadığı açık. Amy’nin Nick’le olan sorunları henüz yeni eve taşınmadan önce başlamıştı. Dolayısıyla eve taşındıkları zaman onun çocuk istemesi söz konusu olamaz. Çocuğu istemeyen kişi Amy’dir.

Filmin sonunda final sahnesinde Amy çocuk istemekte ve boşanmak isteyen Nick’i kendisine onunla bağlamaktadır. Burada kaçırmamamız gereken nokta filmin sonundaki Nick’in artık Amy’nin istediği kişi haline dönüşmesi. Halbuki Amy ortadan kaybolduğu gün kocasına şu özellikleri yakıştırmaktaydı. Amy final sahnesinde kendisinin zafer kazandığını; onu kendi seviyesine çektiğini ve daha zeki hale getirdiğini düşünmektedir. Bu kanıya izlediği televizyon programında kesin olarak varmıştır. Aksi olsaydı Nick’e asla geri dönmezdi. Uğruna savaş verdiği hatta katil olduğu Nick’i artık kaybedemez. Filmin sonunda onun çocuk isteme nedeni işte bu.

2. Nick, Amy’e hiç dokunmadığını söylerken ondan çocuğu nasıl oldu?

Amy ve Nick eve ilk taşındıklarında test için kliniğe gitmişlerdi ve bu sırada Nick’in spermi alınmıştı. Bu spermin belli bir süre saklandığını ona gelen mektuptan anlıyoruz. Amy büyük olasılıkla doktorlarla anlaştı ve bu spermi kullanarak hamile kaldı.

3. Amy gerçekten kendini öldürecek miydi?

Evet; Amy ilk yaptığı planlamasında kendisini öldürmeyi düşündüğünü söylemektedir. Kusursuz bir iş çıkarmak isteyen Amy kendi cesedi bulunamazsa Nick’in cinayetle suçlanamayacağını suçlansa da bunun kanıtlamayacağını iyi bilmektedir. Ancak takvim planlamasında bu eylemi sürekli ileriye attığı ve sonunda da onu takvimden çıkardığı görülmektedir. Amy ölümden vazgeçme nedenini kaldığı oteldeki kişilerle konuşurken şöyle anlatır.

4. Amy baştan beri bir psikopat mıydı yoksa sonradan mı bir psikopata dönüştü?

Amy en baştan beri sadece kendisini düşünen; kendisini çevresindeki herkesten daha üstün ve zeki gören birisiydi. Dikkat ederseniz hiçbir arkadaşı yok. Kendi planı için kullandığı kadını anlatırken ona hakaret ediyor. Kendi anne ve babası hariç onu seven hiç kimse bulunmuyor. Hatta onların bile Amy’yi gerçekten sevip sevmedikleri net değil. Amy kaçtığı zaman kendi anne ve babasının ne düşüneceğini umursamıyor bile. Bu arada Amy’nin önceki sevgilisine yaptıkları onun bu narsist, çıkarcı ve tehlikeli karakteri baştan beri taşıdığını göstermekte. Ayrıca sebebi ne olursa olsun kendisine yardım eden bir kişiyi gözünü bile kırmadan öldürmesi onun ne kadar tehlikeli bir psikopat olduğunu gösteriyor.

 5. Her şeyi en ince noktasına kadar kurgulayan Amy parasını çaldırmak gibi bir hatayı nasıl yaptı?

Amy’de var olan erkek düşmanlığının ve diğer insanların zekâsını küçümsemesinin onun bu hataya düşmesine neden olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü o, bu kadını hiçbir zaman bir tehdit olarak algılamadı. Onu evine aldı; onunla yakınlaştı ama onu bir tehdit olarak görmedi. Onun yerine bir erkek olsaydı bu hataya asla düşmezdi.  Otel odasına geldiklerinde erkeğin bu kadını ayarttığını düşündü ama durum tam tersiydi. Kadın bu sözleriyle aslında ne kadar zeki olduğunu ve Amy’yi çözdüğünü anlatıverdi. Amy en başta bu kadına karşı gardını düşürmeseydi belki bu hataya düşmeyecekti. Sonuç olarak Amy bu kadının ne kadar tehlikeli olabileceğini hesap edemedi; tehlikeyi fark edip kaçmak istediğinde diğer kadın yine ondan önce hareket etti ve Amy otelden ayrılmadan önce onu yakalamayı başardı.

6. Dedektif, Amy’nin hikâyesine gerçekten inandı mı?

Hayır; dedektif Amy’nin hikâyesine inanmadı. Dedektif gerçekten işini iyi yapan birisi. Amy’nin hikâyesindeki çelişkilerden onu yakaladığını ve ona inanmadığını bu bakışlardan anlıyoruz. Onu sıkıştıracak sorular soruyor ancak Amy bu sorulardan ustalıkla kaçıyor. Amy çok zeki birisi ve onun kendisine inanmadığını anladıktan sonra akıllıca hamleler yaparak onu susturmayı başarıyor. Filmin sonunda her şeye rağmen Nick ile görüşmesi Amy’e değil Nick’e inandığını göstermektedir. Ancak dedektif, FBI dosyayı kapattığı için elinin kolunun bağlı olduğunu söyler.

7. Nick, Amy’e şiddet uyguladı mı? 

Nick’in Amy’den boşanmak istediğini, artık onu sevmediğini ve evliliklerinin yürümediğini net olarak biliyoruz. Ancak onun eşine şiddet uyguladığı doğru değil. Örneğin bu sahnede Nick savunmasının sadece gerçekler olacağını söyler ve dedektifin sorularına içtenlikle cevap verir. Ancak eşine şiddet uyguladığı söylendiğinde nasıl itiraz ettiğini görebilirsiniz. Filmin son sahnesinde Nick, Amy’nin başını duvara vurmakta ancak bu durumu tüm yaşadıklarının üzerine bir de tehdit ve şantaj görmesi sonucu bir tür sinir boşalması olarak değerlendirebiliriz.

8. Senaryoda tam olarak açıklığa kavuşmayan noktalar var mı?

Amy’nin Dezi’nin evindeki kameraya kayıtlarını silip silmediği karanlık bir nokta. Amy ifadesinde Dezi’nin kendisini zorla kendi evine götürdüğünü söylüyor. İfadesinde söz ettiği kavgayı ve akan kanı da düşünürsek kendisinin baygın ya da en azından bağlı olarak götürülmesi gerekiyor. Kamera kayıtlarında onun eve zorla getirilmediği ve eve Dezi ile birlikte girdiği görülebilir. Ve bu kayıt onun tüm hikayesini çökertir. Her şeyi düşünen Amy’nin kayıtları düşünmemesi söz konusu bile olamaz. Ancak filmde bununla ilgili hiçbir ipucu yok. 

Şimdi diğer sorulara nispeten daha zor bir sorunun cevabını arayalım.

9. Nick; kendi kız kardeşi Margo ile duygusal (ensest) bir ilişki mi yaşıyordu?

Filmin başındaki bar sahnesinde Nick ve Margo’nun kardeş olduğunu henüz bilmiyoruz. Bu ikilinin kardeş olduğunu o an bilmediğimiz için bar sahnesi boyunca “Acaba bu ikili arasında nasıl bir ilişki var?” sorusu zihnimizi meşgul ediyor ki bu belki de yönetmenin tam olarak istediği şey. Çünkü film boyunca bu soru bizi hep meşgul edecek.

Kayıp Kız incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...

İki Usta Oyuncuyu Birleştiren Film Damaged

0
Terry McDonough tarafından yönetilen, 2024 yapımı bir aksiyon, gerilim filmi olan Damaged (2024); Samuel L. Jackson ve Vincent Cassel'i buluşturuyor. Film, Chicago'da görev yapan dedektif Dan Lawson ve İskoçya’da...

Amazon’un Post-Apocalyptic Dizisi Fallout İyi Başladı

0
Şiddet, mutasyonlar sonucu oluşmuş canavarlar, karizmatik robot askerler, zombi benzeri yaratıklara dönüşmüş insan Ghoul'larla vs ile dolu Fallout dizisi aynı isimli PC oyununa dayanan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

2 YORUMLAR

  1. Filmi uzun süre önce izledim ama bir şeyi yine de düzeltmek istiyorum. Amy aslında hiçbir zaman hamile kalmadı. Hamile olduğuna dair bir test sonucu var. Ama onu almak için evine hamile komşusunu davet etti, evdeki sifonu bozdu, hamile komşusu tuvaleti kullandıktan sonra klozetten örnek aldı. Aldığı örneği de hamilelik testi için kendi adıyla kullandı. Zaten o komşusunu uzun süre Nickle ilgili doldurdu ve komşusu Nick aleyhine tanıklık yaptı Amy kaybolunca yanlış hatırlamıyorsam.

    • Merhaba; ben de epey oldu seyredeli açıkçası.. o sahneye tekrar bakacağım. Yalnız Amy’nin hamile olmaması (ya da çocuğun başkasından olmas veya çocuk olmaması) Nick’i elinde tutamaması anlamına geliyor. Nick zaten finalde doğrudan “Kan testi istiyorum” vs. diyor. O da “testlere bayılırım…” diye cevap veriyor. Hamile ve çocuğu olacak. aksi halde durumu idare edemez.

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img