13.4 C
İstanbul
KategorilerBilim KurguNETFLIX - DARK SEZON 3 - Final İncelemeleri

NETFLIX – DARK SEZON 3 – Final İncelemeleri

Dark dizisi sezon 3 incelemelerine devam ediyoruz. Videoların altına gelen yorumların hepsini okuyorum; hepsine cevap yazamasam da. İki tane soru çok hoşuma gitti ve onları anlatmak istedim. Birden çok kişi sordu bunları. Bir de döngünün sayısıyla alakalı bir şeyler söylemek istiyorum.

Bunlar en sonda görülen ışık sahnesi ve ana evrenle alakalı… Bir de bunların dışında döngü sayısıyla alakalı bir şeyler söylemek istiyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=UCkhc9PhYQM
Bir önceki Dark sezon 3 incelemesi

Işık Sahnesi

Biz bu ışık sahnesinde yeni bir gerçekliğin oluşmasına tanıklık ettik. Daha iyi anlaşılsın diye biraz geriden alayım. İlk olarak ana evren diye bir yer artık fiziksel olarak yok. Saatçi o makineyi ana evrende daha önceden yaparken kendi dünyasını parçalıyor ve bunun sonucunda bu parçalanma sonucunda iki tane fiziksel dünya oluşmasını sağlıyor. Yani Jonas ve Martha şu sahnede ana evrene ait Winden’da değiller. Burası şu an için fiziksel olarak Jonas’ın dünyası. Ancak burası simetrik tarafta olabilirdi bu fark etmez. Önemli olan geçidin ilk kez açıldığı zamana gitmeleri ki bu 1986’ydı. Mağaraya ulaştıkları zaman üç dünyanın kesişim anını yaşıyorlar. Üç dünya burada kesişiyor ve bu ana daha önce hiç kimse tanıklık etmedi.

Bu An Daha Önce Yaşanmış

Martha ve Jonas işte buradan sonra ana evrene geçiyorlar. İkinci olarak burada sorulması gereken soru şu: Martha ve Jonas neden birbirlerinin çocukluğunu görüyorlar Bu sahne daha önceden yaşanmış. Bu nasıl olabilir? Bu durumda ana evrene gelişleri ve onu yok edişleri de mi döngünün içerisindeydi?

Hayır. Bunlar döngüye dahil olamaz. O zaman dizinin mantığını kaçırmış oluruz. Çünkü bu sahne yani Martha’nın ve Jonas’ın buradaki müdahalesi sayısız döngüde ilk kez yapılıyor. Bizim Jonas ve simetrik Martha ana evrene geçerken bir anda ortadan kayboluyorlar. Sonra Jonas yavaşça gözünü açıyor. Aynı şeyi biz görmedik ama Martha’nın da yaşadığını anlıyoruz. Onlar bu ışık hüzmesinin içerisine girdikleri anda yani ana evrene geçiş yaptıkları anda saniyede ya da salisede hiç fark etmez o minik an içerisinde onlar için yeni bir geçmiş meydana geldi. Geçmişleri yeniden yazıldı. Eva’nın döngüye yaptığı o minik müdahale bile inanılmaz değişimler meydana getiriyordu. Simetrik Martha’nın yarasının yer değiştirme nedeni de işte buydu. Farklı gerçekliklerde yaranın yeri değişiyordu.

Şimdiyse Jonas ve simetrik Martha öyle büyük bir makas attılar ki zamanın kendisine her iki dünyanın ve ana evrenin tarihi yeniden en baştan yazılmış oldu.

Dikkat ederseniz Martha’nın annesi yine simetrik evrendeki Katharina. Jonas’ın babası da Mikkel. Yani döngü şu ana kadar aynen yaşanmış, mücadeleler verilmiş, Jonas Adam’a dönüşmüş… Martha da Eva’ya… Kısaca gördüğümüz her şey yaşanmış ama artık her şey ana evrende sona eriyor. Döngü kendisini tekrar etmiyor. Bu durum ilk kez yaşanıyor. Zaman bunu biliyor ve o an saniyenin belki milyarda birinde yeni bir geçmiş oluşuveriyor. Martha ve Jonas bu yüzden bu görüntüleri hatırlıyorlar; çünkü bunlar artık kendi yaşamları… O ana kadar bunu hatırlamıyorlardı böyle bir şey henüz yaşanmamıştı. Onlar şu an zaten zaman ve mekanüstü bir yerde bulunuyorlar. Bu nedenle yazgılarına yeni geçmiş yazılması Dark mantığında gayet sıradan bir olay.

Biraz da döngü sayısından bahsetmek istiyorum. Döngü sonsuz kez yaşanıyor. Bunun net ifadesini Eva’nın bir adım Adam’ın iki adım önünde olan Claudia’dan duyuyoruz. Döngünün tamamı ile 33 yıl döngüsü birbirine karıştırılıyor.

Döngü İçerisinde Döngü

Şöyle anlatayım: Nerede yaşarlarsa yaşasınlar tüm karakterlerin bir ömrü var. Zaman hepsine yetişiyor. Ulrich yaşlanıyor. Regina yaşlanıyor. Zaman yolculuğu yapmaları bu gerçeği değiştirmiyor. Hepsi bir yerde ölüyor ki buna Adam ve Eva da dahil, ama döngü sona ermiyor. Çünkü onlar nerede ölürlerse ölsünler bir başka zamanda yaşamaya devam ediyorlar ve onların yaşayan halleri bu ölüm anına kadar hayatta kalıyor. Sonra orada tekrar ölüyorlar ve döngü böylece kırılmıyor.

Yazının devamını 25. Kare Youtube kanalındaki videodan takip edebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

İran Sinemasının Dünyaca Ünlü Filmleri Persiana TV’de

0
İran sinemasının dünyaca ünlü yönetmenlerinin unutulmaz filmleri, vizyona girmiş yeni filmler ve İran dizileri Türkçe alt yazılı olarak Persiana Tv’de izleyici ile bulaşacak. Türksat, Yahsat...

Kiralık Katil Filmi Knox Goes Away ve Konusu

0
Knox Goes Away, Batman (1989) rolüyle unutulmazlar arasına giren Michael Keaton'ın hem yazıp hem yönettiği bir gerilim, macera filmi. Oldukça yetenekli ve profesyonel bir...

Şeytan’la Bir Gece Geçirmek İster misiniz?

0
1970'lerde geçen Late Night with the Devil- Şeytanla Bir Gece, gece geç saatlere kadar yayınlanan bir talk şovda yaşanan korkunç olayları anlatıyor. Talk şovun...

Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı- Orijin Hikayesi

0
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes- Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, serinin (sonradan yazılan) aynı isimli ön kitabına dayanıyor ve...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

spot_imgspot_img