12 C
İstanbul
En YenilerBu Ayın AnalizleriKaranlık Taraf (La Cara Oculta) Film İncelemesi

Karanlık Taraf (La Cara Oculta) Film İncelemesi

Karanlık Taraf (La Cara Oculta) İspanyol sinemasının farklı ve ilginç yapımlarından birisi. Filmde genç ve başarılı bir orkestra şefi olan Adrian’ın yaşadıklarını seyrediyoruz. Bu başarılı müzisyenin kız arkadaşı birdenbire ortadan kayboluyor. Bu kayıp olayından sonra üç yeni kutup meydana geliyor. Bir tarafta bu kayıp olayını araştıran polisler, diğer tarafta kız arkadaşı için belli bir süre de olsa yas tutan bir müzisyen ve son olarak Adrian’ın yeni tanıştığı kız arkadaşı… Film belli bir süre sonra bu üç nokta arasında ilgi çekici ve şaşırtıcı bağlar kurmayı başarıyor.

Bu filmi ortalamanın bir tık yukarısında bir yapım gibi düşünebilirsiniz. Filmin başları size sıkıcı gelebilir ama biraz sabretmenizi öneriyorum. Bir süre sonra en başlarda sıkıcı sandığımız yerlere yüklenen belli anlamlar olduğunu fark ediyorsunuz ve her şey yerli yerine oturmaya başlıyor. Gizli Oda, seyrettiğiniz zaman pişman olmayacağınız, tek izlemelik bir gerilim yapımı.

Şimdi filmin spoiler içeren birkaç yönüne değinmek istiyorum. Yazının bundan sonrası spoiler içeriyor.

Fabiana ve Polis Arasındaki İlişki

Soruşturma için Adrian’ın evine gelen polislerden genç olanın Fabiana’yı görünce neden ona bu kadar ilgi gösterdiğini en başta anlayamıyoruz. Ben şahsen o sahnede polisin bir tür sapık olduğunu düşünmüştüm. Senaryonun en beğendiğim yönlerinden birisi Fabiana ve polis arasındaki ilişkinin çözümü oldu. Sapık sandığımız adam aslında Fabiana’nın polis sevgilisiymiş ve meğerse polis ona karşı ne kadar da olgun davranmış. Değer verdiği kız arkadaşını bir başkasının evinde görüyor ve ona kızmaktansa onu anlamaya çalışıyor. Zengin birisini buldun sonunda, diyor ona. Daha sonra ona karşı ne kadar koruyucu davrandığını da görüyoruz. Fabiana farkında olmadan onun arkasını kollamaya devam ediyor ki işte gerçek sevgi bu bence. Sevdiği kişinin mutlu olduğunu görmek ona yetiyor. Fabiana’ya inanılmaz tepkiler gösterebilirdi ama o daha zorlu bir yolu tercih etti.

Kartların Yeniden Dağıldığı An

Fabiana, Belén’in odada kapalı kaldığını anladıktan sonra çok acımasız bir karar alıyor. Kendi mutluluğunu bozmamak adına onu odada kapalı tutmayı tercih ediyor. Onun Adrian’la İspanya’ya gitme planı yaptığını da öğreniyoruz daha sonra. Ancak polis arkadaşının getirdiği fotoğrafları görünce Fabiana bir şok geçiriyor. Belki o an Belen’i daha iyi anlıyor. Sanki onunla kendisini yer değiştirmiş gibi hissediyor. Adrian kendisiyle beraberken Belen’in onları gördüğünün farkında değildi. Bu yüzden onun Fabiana ile olan birlikteliği bir aldatma değildi ancak Adrian sonuçta Belen’i bir kemancı kızla aldatıyordu. Polis fotoğrafları getirince tüm kartlar yeniden dağıtıldı.

Fabiana, Adrian’ın kendisi aldattığını anladı. Sanki Adrian için hiçbir şey değişmemişti. Belen gitmiş yerine eve Fabiana gelmişti. Adrian bu kez de Fabiana’yı aldatıyordu; tıpkı Belen’i aldattığı gibi.

Belen, Fabiana’yı Odaya Kapatmakta Haklı Mıydı?

Bu sorunun cevabı iki yönlü… Öncelikle ortada insan hayatı söz konusu. Fabiana’nın inanılmaz derecede bencillik göstererek Belen’i odadan kurtarmaması ne kadar yanlışsa Belen’in finalde Fabiana’ya yaptığı da bir o kadar yanlış. Bir kişinin bir diğerine kötülük yapması, kötülük yaptığı kişinin intikam almak adına yapacağı kötülüklere mazeret olamaz. Her ikisinin de yaptığı temelde suçtu ve yanlıştı. İşin bir yönü bu. Şimdi biraz farklı düşünelim.

Hem Belen hem de Fabiana duygularıyla hareket ediyordu. Fabiana’nın motivasyon kaynağı iyi bir yaşama kavuşma isteğiydi. Eğer Belen’i oradan çıkarırsa Adrian’ı kaybedeceğini biliyordu çünkü kadınlık içgüdüleriyle Adrian’ın Belen’i sevdiğini anlamıştı; özellikle şömine sahnesinde. Bu kararı vermesinin nedeni işte bu buydu. Fabiana temelde inanılmaz bencil birisi. Polis arkadaşını yeni bulduğu birisi için anında terk edebiliyor. Kendi mutluluğu için birisinin ölümüne göz yumabiliyor. Üstelik bir taraftan da Adrian’la oyun oynuyor çünkü ona gerçeği söylemiyor.

Belen’in Fabiana’yı odaya kapatma motivasyonu tamamen farklı. O odada ölebilirdi. Fabiana eğer polisin getirdiği fotoğrafları görmeseydi büyük olasılıkla odayı açmayacaktı. Belen yakaladığı şansı iyi değerlendirdi ve ondan intikam almak istedi. O nasıl kendisini ölüme terk ettiyse kendisi de ona aynı şeyi yaptı. Finalde yaşananların Fabiana için etme bulma dünyası olduğunu diyebiliriz.

Sonuç olarak hem Belen hem de Fabiana duygularıyla hareket ediyordu. Belen’in motivasyonu intikam Fabiana’nınki çıkar düşüncesiydi. Ancak Fabiana’nın karakter olarak çok sinsi, acımasız ve üst perdeden bir narsis olduğunu söyleyebiliriz.

Finalde Ne Oldu Ve Ne Olacak?

Belen tüm bu gördüklerinden sonra artık Adrian’la birlikte olamazdı. Zaten o Adrian’ın kendisini müzisyen kızla aldattığını hissediyordu. Odadan çıktıktan sonra mutlu günlerini simgeleyen fotoğrafı aynaya asıp gitmesi ve finalde deniz kenarında yalnız otururken gösterilmesi onun yaptığı tercihi gösteriyor.

Fabiana’ya ne olacak sorusu ne yazık ki askıda bırakılıyor. Ancak olasılıklar şunlar:

a. Ev sahibi kadının ölüm haberini duyuyoruz telesekreterde. Bu nedenle ev satılacak ve o odayı hiç kimse bir daha bulamayacak. Yani Fabiana ölecek.

b. Belen’in odanın anahtarını bırakması ve fotoğrafı tam aynaya asması Adrian için bir ipucu olacak.  Polisler tabi ki ikinci kadın da birden ortadan yok olunca Adrian’ı sıkı bir sorguya alacaklar. Bu sırada anahtardan hareketle evde gizli bir yer olduğunu anlayacaklar ve evi araştırarak orayı bulacaklar. Böylece bu olanlar Fabiana için iyi bir ders alacak ama ölmeyecek.

c. Adrian, Fabiana’nın da aynen Belen gibi kendisini terk ettiğini düşünecek. Onu zaten bir daha görmeyecek. Ülkeden ayrılma zamanı zaten geliyor. Polisler olayı araştırsa bile hiçbir şey bulamayacaklar ve Adrian ülkeden ayrılacak. Ev satılacak. Böylece Fabiana orada ölecek.

Bu seçeneklerin hangisinin gerçekleşeceğini bilemiyoruz. Ama ben ikinci seçeneği daha güçlü buluyorum. Çünkü özellikle o genç polisin Fabiana’yı bulmadan Adrian’ı bırakacağını düşünmüyorum. Belen’den sonra ikinci bir kişinin aniden kaybolması ortaya büyük bir soru işareti çıkaracak. Anahtar onları eninde sonunda odaya götürecektir.

Karanlık Taraf film incelemesini 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

Son Eklenenler

En Popüler

Merakla Beklenen Film Paranoya’nın Çekimleri Başladı

0
Yılın merakla beklenen, iddialı filmi Paranoya sete çıktı. Onur Buldu’nun canlandırdığı Muntazam adlı bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu...

Russell Crowe’ın Yeni Filmi Sleeping Dogs

0
Russell Crowe'ın başrolünde yer aldığı; suç, gerilim ve gizem etiketlerine sahip Sleeping Dogs, alzheimer hastası olan eski bir cinayet masası dedektifinin (Russell Crowe) bir...

The Greatest Hits Filmi | Zaman Yolculuğu ve Romantizm

0
Hulu'da yayınlanan The Greatest Hits, bilim kurgu konseptine romantik bir yaklaşım getiriyor diyebiliriz. Ned Benson tarafından yazılan ve yönetilen filmde, Harriet isimli bir kadın...

Civil War- İç Savaş Filmi Konusu ve Detaylar

0
Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı Civil War- İç Savaş, distopik bir aksiyon gerilim filmi. Film, ABD hükümetinin distopik bir diktatörlüğe dönüştüğü ve partizan...
spot_imgspot_img
0BeğenenlerBeğen
1,315TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

İlgili Makaleler

YORUM YAPABİLİRSİNİZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img