Sinema Sayfam

Zaman Yolculuğu Temalı 10 Eğlenceli Film

13 Going on 30 keşke otuz olsam

Bu yazıda zamanda yolculuk temalı ya da genel anlamda zaman temalı 10 film önerisi yapmak istiyorum. Listeye az bilinen ama kaliteli ve eğlenceli filmleri almaya çalıştım. 12 Maymun, Geleceğe Dönüş serisi, Donnie Darko, Yaşam Şifresi gibi nispeten daha çok bilinen filmleri listeye almadım. 

1- SUÇ ZAMANI (2007)

Timecrimes, zamansal kırılmalar ve bunların sonuçlarıyla alakalı kendi halinde mütevazi ve eğlenceli bir film. 25. Kare üzerinde bu filmin kısa da olsa bir incelemesini yapmıştım. İspanya yapımı bu filmde karısıyla yeni bir eve taşınan bir adamın hikayesini seyrediyoruz. Hector isimli bu adam gelişen bazı olayların sonucunda kendisine ait olmayan bir zaman makinesine giriyor. Bu zaman makinesini onu zamanda yaklaşık bir saat geriye ışınlıyor. Tabi olayın içerisine başka değişkenler katılınca işler epey karmaşık bir hale bürünüyor.

Orijinal Adı: Los Cronocrímenes

Tür: Korku, gizem, bilim-kurgu

Süre: 1 saat 32 dakika

IMDB puanı: 7,2

Ülke: İspanya (2007)

Yönetmen: Nacho Vigalondo

Oyuncular: Karra Elejalde, Candela Fernández, Bárbara Goenaga, Nacho Vigalondo

2- BUGÜN ASLINDA DÜNDÜ (1993)

Komedi ve romantizm ağırlıklı bazıları tarafından bir klasik olarak görülen bir yapım. Filmde çok popüler bir hava durumu sunucunun nefret ettiği bir günü tekrar tekrar yaşaması konu alınıyor. Connors, ekranda her ne kadar samimi ve neşeli birisi olduğu izlenimi verse de gerçek hayatında kendisini beğenen burnu havada birisi… Bir gün iş icabı hiç istemediği bir göreve gitmek zorunda kalıyor. Gittiği bu kırsal kasabada yaşayan insanlardan ve orada yaşanan hayattan aslında iğreniyor ama bunu belli etmemeye çalışıyor. Ancak aniden bastıran bir kar fırtınası onun tüm planlarını alt üst ediyor. Sabah uyandığında bu nefret ettiği günü tekrar yaşamak zorunda kalıyor ve bu bir döngü halinde devam ediyor.

BUGÜN ASLINDA DÜNDÜ (1993)

Orijinal Adı: Groundhog Day

Tür: Komedi, fantastik, romantik

Süre: 1 saat 41 dakika

IMDB puanı: 8,0

Ülke: İspanya (2007)

Yönetmen: Harold Ramis

Oyuncular: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott, Stephen Tobolowsky, Brian Doyle-Murray, Marita Geraghty

3- YARININ SINIRINDA (2014)

Yapım Tom Cruise ve Emily Blunt gibi iki ünlü ismi bir araya getiriyor. 25. Kare’de bu filmin detaylı bir incelemesi bulunuyor. Filmde, görselliğin üst düzeyde kullanıldığını veçok başarılı aksiyon sahneleri bulunduğunu söyleyebilirim. Filmde tüm dünyayı istila eden ve pek çok büyük şehri yerle bir eden uzaylılara karşı tüm dünya ülkelerinin amansız bir savaş verdiği bir zamanı seyrediyoruz. Tom Cruise’un canlandırdığı subay Cage aslında ateş etmeyi bile doğru dürüst beceremeyen birisi. Ancak komutanla ters düşünce savaştaki en ön cephelerden birisine gönderiliyor. Beklenen oluyor ve subay uzaylılar tarafından havaya uçuruluyor. Ancak gözlerini açtığında aynı günü tekrar yaşamaya başladığını anlıyor.

Orijinal Adı: Edge Of Tomorrow

Tür: Aksiyon, macera, bilim-kurgu

Süre: 1 saat 53 dakika

IMDB puanı: 7,9

Ülke: Amerika, Kanada (2014)

Yönetmen: Doug LimanOyuncular: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson, Jonas Armstrong

4- KEŞKE 30 OLSAM (2004)

Keşke 30 Olsam çok eğlenceli bir film. Jennifer Garner’ın oyunculuğu ve filmin sürükleyici kurgusu ortaya izlenesi bir film çıkmasını sağlamış. Jenna (Cena) isimli on üç yaşında bir kızın 20 yaşında olma dileği bir anda gerçekleşiyor. Jenna (Cena) bir anda küçükken istediği her şeye kavuşuyor. Prestijli bir iş, herkesin kıskandığı bir güzellik ve lüks bir yaşam. Jenna (Cena) bu yaşamın tadını bir süre için çıkarıyor; ardından da küçükken hoşlandığı çocuğu bulmaya karar veriyor. Ancak onun çocukken hatırladığı kişiden oldukça farklı birisine dönüştüğünü fark ediyor.

Orijinal Adı: 13 Going On 30

Tür: Komedi, fantastik, romantik

Süre: 1 saat 38 dakika

IMDB puanı: 6,2

Ülke: Amerika (2004)

Yönetmen: Gary Winick

Oyuncular: Jennifer Garner, Mark Ruffalo, Judy Greer, Andy Serkis, Kathy Baker

5- CLICK (2006)

Click bu listede bulunan eğlence yönü ağır basan filmlerden birisi. Kelimenin tam anlamıyla işkolik bir mimar hayatında bulunan uzaktan kumandaların sayısından bıkmıştır. Tüm uzaktan kumandaları kontrol edebilen tek bir kumanda sayın almak ümidiyle bir alışveriş merkezine gidiyor. Orada gerçekten de böyle bir kumanda buluyor ama bu alet televizyondaki görüntüleri değil yaşadığı zamanı ileri geri oynatmasını sağlamaktadır. Film eğlenceli yüzünün ardında yaşamın her saniyesinin ne kadar değerli olduğunu anlatıyor.

CLICK (2006)

Orijinal Adı: Click

Tür: Komedi, drama, fantastik

Süre: 1 saat 47 dakika

IMDB puanı: 6,4

Ülke: Amerika (2006)

Yönetmen: Frank Coraci

Oyuncular: Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken, David Hasselhoff, Henry Winkler

6- KELEBEK ETKİSİ (2004)

Kelebek Etkisi belki az bilinen bir film değil ama henüz seyretmeyenler için bu filmi listeye almadan geçmek istemedim. Filmde küçükken yaşadığı korkunç ve hiç de hoş olmayan anılarını büyüdüğü zaman bile zihninden silemeyen genç birisini seyrediyoruz. Ancak bu genç bir süre sonra geçmişe yolculuk yaparak zihnindeki o korkunç anıları değiştirebileceğini fark eder. Ancak geçmişte yaptığı her değişim hayatında bir kelebek etkisi yapacaktır. Kelebek Etkisi türün meraklılarının asla kaçırmaması gereken sağlam bir yapım. Filmin devamı çekildi ancak devam filminin çok yetersiz ve başarısız olduğunu da not olarak düşeyim.

Orijinal Adı: The Butterfly Effect

Tür: Drama, bilim-kurgu, gerilim

Süre: 1 saat 53 dakika

IMDB puanı: 7,6

Ülke: Amerika, Kanada (2004)

Yönetmenler: Eric Bress, J. Mackye Gruber

Oyuncular: Ashton Kutcher, Amy Smart, Melora Walters, Elden Henson, William Lee Scott

7. ABOUT TIME (2013)

İngiltere yapımı About Time az bilinen ancak eğlenceli ve kaliteli yapımlar arasında bulunuyor. Filmde 21 yaşına geldiği zaman zamanda yolculuk yapabildiğini keşfeden Tim’in öyküsünü seyrediyoruz. Tim bu gizli yeteneğini keşfettiği anda geçmişinde yaşadığı kötü anılarını değiştirmeye başlıyor. Bir süre sonra Londra’ya taşınan Tim orada bir kadına aşık oluyor. Ancak hayatındaki her sorunu zamanda geriye giderek çözmek istemesi ortaya başka sorunların çıkmasına neden oluyor. Meraklılarına bu filmi kaçırmamalarını tavsiye ediyorum.

ABOUT TIME (2013)

Orijinal Adı: About Time

Tür: Drama, komedi, fantastik

Süre: 2 saat 03 dakika

IMDB puanı: 7,8

Ülke: İngiltere (2013)

Yönetmen: Richard Curtis

Oyuncular: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy, Lydia Wilson

8- The One (2001)

Dövüş sanatları ustası Jet Lee’nin başrolünde yer aldığı bu film aksiyon ağırlıklı bir bilim-kurgu yapımı. Filmin oldukça sağlam bir kadrosu var. Filmde paralel evrenler arasında dolaşan ve ulaştığı evrendeki versiyonunu öldürerek güçlenen bir ajanın hikayesini seyrediyoruz. Eğer Jet Lee’nin tarzını beğeniyorsanız eğlenceli bir macera filmi olan bu yapıma bir şans vermenizi tavsiye ediyorum.

The One (2001)

Orijinal Adı: The One

Tür: Aksiyon, bilim-kurgu, gerilim

Süre: 1 saat 27 dakika

IMDB puanı: 5,9

Ülke: Amerika (2001)

Yönetmen: James Wong

Oyuncular: Jet Li, Carla Gugino, Jason Statham, Delroy Lindo, James Morrison

9- TIME LAPSE (2014)

Time Laps bu listedeki en düşük bütçeli yapım. Ancak buna rağmen zaman yolculuğu konulu filmleri sevenlerin kaçırmaması gereken bir film. Üç arkadaş bir gün tam karşı evde bulunan ve kendi pencerelerine yönelmiş devasa boyutlarda bir fotoğraf makinesi olduğunu fark ederler. Ancak bir süre sonra bu makinenin çektiği fotoğrafların tam bir gün sonrasına ait olduğunu keşfederler. Sonrasında gelişen olaylar gerçekten izlenmeye değer. Filmin sonu da gerçekten güzel ve etkileyici.

Orijinal Adı: Time Lapse

Tür: Bilim-kurgu, gerilim

Süre: 1 saat 44 dakika

IMDB puanı: 6,5

Ülke: Amerika (2014)

Yönetmen: Bradley King

Oyuncular: Danielle Panabaker, Matt O’Leary, George Finn, John Rhys-Davies, Amin Joseph

10- THE TIME MACHINE (2002)

Türkçeye Zaman Tüneli olarak çevrilen bu yapım aksiyon tarafı ağır basan bir zaman yolculuğu filmi. Filmin baş rolünde Memento’dan hatırlayacağımız Guy Pearce yer alıyor. Filmde zaman yolculuğunun sadece teoride değil pratikte de mümkün olduğunu ispatlamaya çalışan bir bilim adamını seyrediyoruz. Alexander isimli bu bilim adamı bir süre sonra icat ettiği zaman makinesini kullanır ama bir hatadan dolayı kendisini 800.000 yıl sonrasında bulur. The Time Machine, hiç beklenmedik olayların gerçekleştiği eğlenceli bir film.

The Time Machine (2002)

Orijinal Adı: The Time Machine

Tür: Bilim-kurgu, aksiyon, macera

Süre: 1 saat 36 dakika

IMDB puanı: 6,0

Ülke: Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri (2002)

Yönetmen: Simon Wells

Oyuncular: Guy Pearce, Yancey Arias, Mark Addy, Sienna Guillory, Laura Kirk

Exit mobile version