Unorthodox(2020) İki Farklı Dünyanın Kesişimi
Unorthodox(2020) İki Farklı Dünyanın Kesişimi
Unorthodox, Netflix’in yeni yayınlanan mini dizilerinden bir tanesi. Yapım New York’ta yaşayan bir Yahudi toplumunda yetişen Esther’nin hikayesini anlatıyor. Ben bu diziyi hayatın kendisini olanca yalınlığıyla aktarmaya çalıştığı için The Night Of mini dizisine çok benzettim.
Unorthodox, kelime anlamı olarak Ortadoks olmayan anlamına geliyor. Esther, geleneklerin ağırlığı altında ezilen ve kendi istediği hayatı yaşayamayan birisi. Piyano çalmanın bile günah kabul edildiği ve geleneklerine inanılmaz bağlı bir Yahudi toplumunda yaşıyor. Esther evlendikten yaklaşık bir yıl sonra henüz 19 yaşına geldiği zaman hayatıyla alakalı oldukça cesur kararlar almaya karar veriyor.
Esther’nin yaşadığı Musevi toplumu Amerika’nın göbeğinde bulunmasına rağmen kendisini inanılmaz bir şekilde çevreden soyutlamayı başarmış. Bu aslında korunma refleksi. Yahudilerin Hitler zamanında yaşadıkları onları bazı konularda içlerine kapanmaya zorlamış. Bu nesiller boyu unutulmayacak bir travma. Diğer taraftan dizideki önemli karakterlerden olan Moische kendilerini İsrail Yahudilerden tamamen soyutlayarak konuşuyor. Bunun nedeni dizide seyrettiğimiz Musevilerin diaspora Yahudilerinden olması…
Ama ne olursa olsun son derecede kapalı bir toplumdan bahsediyoruz. Geleneklerini ve dinlerini yaşama ve yaşatma konusunda gösterdikleri gayret inanılmaz… Dizi bunların örnekleriyle dolu ve her birisi detaylıca anlatılmış zaten. Eş seçiminden, yemeklere; evdeki düzenden, cinsel hayatın en ince detaylarına; oradan kadın ve erkeğin konumuna kadar her şey tek tek detaylıca anlatılıyor dizide. Ancak Esther bu kalıplara girmiyor. Günah olarak kabul edilse de gizlice piyano dersleri alıyor örneğin. Üstelik piyano hocasına kafir denilen bir ortamda bunu yapmaktan çekinmiyor. Sırtına yüklenen ağırlıklar onu eziyor. Bunlara direnmeye çalışıyor en başta ama sonraları direnmenin bir işe yaramayacağını anlıyor.
Hayallerinin peşinden koşmaya karar veriyor. Ani bir kararla kimseye söylemeden Almanya’ya kaçıyor. Dizinin iki farklı zaman diliminden birisi işte bu. Onun Almanya’ya geldikten sonra an be an yaşadığı her şey. Dizideki ikinci zaman akışı onun kaçışına kadarki zaman dilimini anlatıyor. Esther öncesinin ve sonrasının aynı anda verilmesi onun psikolojisini daha iyi anlamamıza yarıyor. Almanya’da yaşadığı kültürel şoklar onu sarsıyor önce. Sonra yavaş yavaş tüm inançlarının yıkıldığını seyrediyoruz. Tüm tabuları yerle bir oluyor hayatın ve değişimin gücü karşısında.
Eğer hayatı yansıtan, içerisinde fantastik ögeler barındırmayan, kendine özgü bir anlatım diline sahip dizilerden hoşlanıyorsanız Unorthodox’u kesinlikle kaçırmamalısınız.
Unorthodox dizi incelemesini 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.