Marianne (2019) Başarılı Bir Korku Dizisi

Marianne Netflix’in sağlam dizilerinden bir tanesi… Korku türünün neredeyse tüm özelliklerini barındıran bu yapım genel anlamda büyü ve cadılar üzerine… Çekim kalitesi, müzikleri, senaryosu ve kurgusu gayet başarılı. 

Bu yazıda yapımın ilk sezonu üzerine konuşalım. Yazı baştan sona spoiler içermektedir. 

Kim Bu Marianne? 

Diziye adını veren Marianne’nin en başlarda korku kitapları yazarı Ema’nın kitaplarında yer verdiği bir karakter olduğunu öğreniyoruz. Ancak Emma’nın çocukluk arkadaşı Kalorin onun bu karakteri uydurmadığını ve onu rüyalarında gördüğünü söylüyor. Üstelik Kalorin’in annesi kendisinin Meriyen olduğunu iddia etmektedir. 

(Bu bilgiyi Emma’ya getiren Kalorin kendisini asıyor. Sonraki bölümlerde Emma Kalorin’in annesinin evinde bu sahneyi gösteren bir fotoğraf buluyor…)

Dizinin tamamından öğrendiğimiz bilgileri toparlarsak onun kim olduğunu söyle özetleyebiliriz: O bir roman karakteri değil. Sıradan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Ancak çevresindeki herkes ki buna annesi, babası, çocukları ve evlendiği adam da dahil, felaketlere maruz kalıyor ve ölüyor. Ailesinin evi yanıyor; yangından sadece Marianne ve kedisi sağ kurtuluyor. Daha sonra ona bakmaya başlayan rahibeler vebadan ölüyorlar. Marianne sonrasında kocasını öldürüyor ve Şeytan’ın huzurunda Cehennem’in en büyük krallarından birisiyle evleniyor. 

Emma kasabaya döndükten sonra

Cadı haline gelen Marianne yakalanıyor ve toprağın altına gömülüyor. Ölürken herkesi tehdit ediyor. Daha sonra da cadılık güçlerini kullanarak Emma’yla iletişim kurmayı başarıyor. Ona şöyle söylüyor: “Beni sık sık rüyalarında göreceksin. Ve bir gün beni kurtarmaya geleceksin.” 

Emma, bu rüyalarını henüz lise yıllarındayken yazıya döküyor ve bunlar sayesinde çok ünlü bir yazara dönüşüyor. Yazdıkları çok etkileyici çünkü o bunları çok ama çok gerçekçi rüyalarında yaşıyor. Emma’nın rüyaları o kadar gerçekçi ki o çoğu zaman rüya ve gerçeği ayırt edemiyor. 

Marianne’in özellikleri ve amacı

Öncelikle o çok güçlü bir cadı. Büyü yoluyla insanların bedenlerine hükmediyor ve onları istediği gibi kullanabiliyor. Onun gerçek dünyada bir bedeni yok. Onun bedeni 1500’lü yıllarda toprağın altına gömülmüştü ve hala orada (Finalde görülen bedeni hakkında az sonra konuşacağız.)

İnsanların rüyalarına girebildiği gibi son bölümlere doğru o kadar güçleniyor ki artık doğrudan gerçek yaşama müdahale edebiliyor. İnsanları kaçırıyor; gerekirse onları öldürüyor. Onun yapamadığı tek şey adı hakkında yalan söylemek. Ona adı sorulduğunda konuyu değiştirebilir, saptırabilir ama asla yalan söyleyemez. Emma ilerde onun bu özelliğini arkadaşlarının Marianne olup olmadığını test etmek için kullanıyor.  Marianne onun bedenine girdiğinde aynı testi Elden’ın pederi onun için kullanıyor.

Ürkütücü bir karakter

Marianne kendisine acı çektiren insanlardan intikam almak onlara acı çektirmek istiyor. Onu yakalayan ve toprağa gömen insanlar çoktan ölmüş olsalar da bu intikam onların torunlarının torunlarından da alınabilir. Marianne’in kini ve nefreti Elden’de yaşayan herkese karşı. 

Emma’nın yazıları onu besliyor ve ona güç kazandırıyor. İşte bu nedenle o Emma’nın yazıları kesmesini istemiyor. Tüm dizi boyunca Marianne Emma’nın tekrar yazmaya dönmesi için gayret sarf ediyor. Yazılar sayesinde insanların ondan korkması onun büyülerinin etkisini artırıyor. (Aynı durum Elm Sokağında Kabus filminde de vardı hatırlarsanız…)

Marianne Gerçekten Öldü mü?

En başta dizinin finalini çok beğendiğimi ifade edeyim. Marianne’in yaşlı kadından çıktıktan sonra Kamil’in içerisine girmesi… Sonrasındaki hastane sahnesi… gerçekten iyiydi.. 

Marianne en sonunda Emma’nın içerisine girdi ve onu kontrol etmeye başladı. Bu sırada eve gelen pederin Emma’ya saldırdığı gördük ve pedere gerçekten kızdık. Ancak senaryo burada bizi bir kez daha ters köşe yapmayı başardı. Aslında peder ona hiç vurmamıştı. Onun ağzında kan bile yoktu. Bunlar onun kutsal suya karşı verdiği tepkilerdi ve Marianne Emma’nın içerisindeydi… 

Burada Emma bir taraftan sahil kenarında Marianne’le giderken diğer tarafta pedere ve Camil’e saldırıyordu. Bu görüntülerden hangisi gerçekti ya da Marianne Emma’nın bedenindeyken aynı anda iki yerde olabiliyor muydu?

Marianne dizi incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.